ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА (ККС) У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ


  Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину, донела је одлуку за престанак вакцинације свиња против Класичне куге свиња.

Одлука ступа на снагу од  дана 15. 12. 2019. Године.

Након вишегодишње примене имунопрофилактичке мере здравствене заштите популације свиња, односно, вакцинације свиња против Класичне куге свиња у Републици Србији, Управа за ветерину донела је одлуку о престанку вакцинације на основу анализе ризика стручне јавности , процене ефеката вакцинације, спроведених мониторинга циркулације вируса у популацији домаћих и дивљих свиња и Препорука Европске комисије за праћење здравља животиња.
Одлука ће повећати капацитете индустрије за прераду меса и релаксирати услове за извоз свињског меса и производа од свињског меса на тржиште земаља чланица  Европске Уније.
Управа за ветерину донела је Правилник о изменама и допуни Правилника о утврђивању  мера за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијање и искорењивање заразне болести класичне куге свиња, као и начину њиховог спровођења (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019) и Правилник о изменама Правилника о утврђивању Програма мера здравствене заштите животиња за 2019.годину (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019), на основу којих ће се одлука спровести.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

ПОЈАВА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА


Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде,Управа за Ветерину проглашава зараженим подручијем од заразне болести афричке куге свиња, насељена места Велика Крсна и Рабровац општина Младеновац на територији града Београда,насељено место Кусадак општина Смедеревска Паланка у Подунавском управном округу.
Решења о проглашењу зараженог подручија и угроженог подручија као и ловишта (подручија високог ризика) од заразне болести Афричке куге свиња могу се преузети овде.  

Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит


Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит („Службени гласник РС“,  број: 39/2019 објављен 6. јуна 2019. године) може се преузети овде.

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Ел. пошта Штампа ПДФ

28. септембар обележава се као Светски дан борбе против беснила у целом свету у циљу јачања свести о опасности коју ова болест представља за здравље људи и животиња и мерама за што ефикаснију превенцију и контролу.

Као и ранијих година, Управа за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине, обележава 28. септембар својим активним учешћем у борби против беснила и то промовисањем континуиране вакцинације паса и мачака, спровођењем оралне вакцинације дивљих месоједа и едукацијом становништва и стручне јавности.

Овог пута, по први пут у историји Србије, Светски дан борбе против беснила прославиће се уз чињеницу да беснило није забележено ни код домаћих ни код дивљих животиња у протеклих 7 месеци, што је историјски и епидемиолошки најнижи ниво свих времена.

У Србији се спроводи програм искорењивања беснила чији је циљ потпуноелиминисање ове болести и обезбеђивање статуса државе слободне од беснила. Програм се базира на:

1. обавезној вакцинацији паса и мачака против беснила која се у континуитету спроводи неколико деценија,

2. идентификацији и регистрацији кућних љубимаца које се спроводе од 2007. године.

3. континуираној вакцинацијидивљих животиња (оралном вакцином) које се спроводи од 2010. године у пролеће и на јесен.

Истовремено, ветеринарска служба спроводи мониторинги надзор беснила и анализу података о спроведеним вакцинацијама, на основу којих је утврђена висока ефикасност вакцинације на терену.Добре ефекте програма потврђују и епизоотиолошки подаци који указују на недвосмислено смањење случајева беснила почев од 2010 године до када се утврђивало око 200-250 случајева годишње, углавном код дивљих животиња уз повремено појављивање код домаћих живитиња које су биле у контакту са дивљим лисицама.

Овај дан обележавају многе државе, ораганизације и службе. Тема овогодишњег обележавања Светског дана борбе против беснила је превенција беснила кућних љубимаца и промоција редовне вакцинације.

Подсећамо власнике паса на ову чињеницу као и на њихову обавезу да се одговорно и савесно понашају према својим љубимцима. На тај начин ће допринети општем здрављу своје животне средине.

Корисни линкови:

http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti/besnilo/

http://www.oie.int/en/animal-health-in-the-world/rabies-portal/

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional