ПРЕСТАНАК РЕСТРИКТИВНИХ МЕРА У СКЛАДУ СА РЕШЕЊЕМ О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАРАЖЕНИХ И УГРОЖЕНИХ ПОДРУЧИЈА ОД АКС


Управа за Ветерину је узимајући у обзир резултате надзора и дијагностичког испитивања на целој територији државе, као и спроведене мере и резултате надзора и дијагностичког испитивања свиња у зараженим и угроженим подручјима, а у складу са националним и европским прописима, донела решења о престанку спровођења рестриктивних мера у подручjима проглашеним зараженим и угроженим од заразне болести афричка куга свиња у општини Младеновац,Смедеревска Паланка и Житиште, чиме су раније донета предметна решења укинута на целокупној територији Републике Србије примењиваће се мере континуираног надзора на АКС код домаћих и дивљих свиња.

Решења о престанку примене рестриктивних мера можете преузети у делу Афричка куга свиња-Актуелне информације.                                                              

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА (ККС) У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ


  Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину, донела је одлуку за престанак вакцинације свиња против Класичне куге свиња.

Одлука ступа на снагу од  дана 15. 12. 2019. Године.

Након вишегодишње примене имунопрофилактичке мере здравствене заштите популације свиња, односно, вакцинације свиња против Класичне куге свиња у Републици Србији, Управа за ветерину донела је одлуку о престанку вакцинације на основу анализе ризика стручне јавности , процене ефеката вакцинације, спроведених мониторинга циркулације вируса у популацији домаћих и дивљих свиња и Препорука Европске комисије за праћење здравља животиња.
Одлука ће повећати капацитете индустрије за прераду меса и релаксирати услове за извоз свињског меса и производа од свињског меса на тржиште земаља чланица  Европске Уније.
Управа за ветерину донела је Правилник о изменама и допуни Правилника о утврђивању  мера за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијање и искорењивање заразне болести класичне куге свиња, као и начину њиховог спровођења (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019) и Правилник о изменама Правилника о утврђивању Програма мера здравствене заштите животиња за 2019.годину (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019), на основу којих ће се одлука спровести.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

ПОЈАВА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА


Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде,Управа за Ветерину проглашава зараженим подручијем од заразне болести афричке куге свиња, насељена места Велика Крсна и Рабровац општина Младеновац на територији града Београда,насељено место Кусадак општина Смедеревска Паланка у Подунавском управном округу.
Решења о проглашењу зараженог подручија и угроженог подручија као и ловишта (подручија високог ризика) од заразне болести Афричке куге свиња могу се преузети овде.  

Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит


Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит („Службени гласник РС“,  број: 39/2019 објављен 6. јуна 2019. године) може се преузети овде.

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Ел. пошта Штампа ПДФ

Позитивни економски ефекти у промету свиња и производа од свињског меса у директној су вези са добијањем статуса земље слободне од класичне куге свиња и успостављањем одрживог механизма надокнаде штете у случају појаве заразних болести животиња. Ово је један од закључака Националне конференције коју је данас 8. децембра 2015. године, организовала Управа за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине, у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији.

На конференцији су представљени резултати двогодишњег пројекта “Изградња капацитета за развој националног компензационог фонда за сузбијање заразних болести животиња и друге услуге“, који финансира Европска унија.

„Конкретно, у оквиру овог пројекта, урађено је много на усклађивању домаћег законодавства са стандардима Европске уније у области контроле класичне куге свиња и беснила. Израђени су стратешки планови и документи који треба да омогуће да се њиховом доследном применом стекне статус земље слободне од ових болести, што је вишеструко значајно за здравље људи и животиња и за економију земље“, истакао је државни секретар у Министарству пољопривреде Жељко Радошевић на отварању Конференције.

В.д. директора Управе за ветерину Миодраг Петровић је рекао да се допринос економији земље огледа у стабилизацији националне производње и промета свиња, рехабилитацији извоза свиња и свињског меса и повећању поверења потрошача у безбедност хране и квалитет производа.

Уз подршку међународних стручњака, препоручена су решења за формирање Националног компензационог фонда који треба да представља гаранцију за надокнаду штете у случају појаве заразних болести. Подељена финансијска одговорност између Владе Републике Србије, примарне индустрије и индустрије прераде и појачана одговорност власника животиња за узгој здравих животиња, су прави пут за остварење националних циљева.

Шеф трећег сектора операција Делегације ЕУ у Србији Рихард Маша је нагласио да Европска унија даје приоритет превенцији и контроли болести животиња кроз заједничко законодавство у овој области и охрабрује одговоран и свеобухватан приступ у коме државнa администрацијa, произвођачи и индустрија имају свој део одговорности у процесу заштите здравља људи и животиња, јер је једно са другим уско повезано.

Управа за ветерину је, уз подршку ЕУ пројекта, широм Србије организовала обуке у циљу јачања капацитета свих ветеринарских служби и успостављања чвршће сарадње између ветеринара, инспекције, произвођача, одгајивача и Управе. Посебан акценат обуке био је на планираној интензивној и свеобухватној вакцинацији свиња против ККС, која би требало да буде спроведена  на територији целе Србије у наредној години, почев од 1. јануара 2016. године. Европска унија је финансирала набавку шест милиона доза вакцина као вид подршке искорењивању ККС у Србији, док ће Република Србија обезбедити средства за бесплатну вакцинацију и појачати капацитете за мониторинг и инспекцијску контролу спровођења вакцинације и контроле промета свиња.

Ова опсежна и интензивна акција је неопходни корак ка достизању крајњег циља – престанка вакцинације против ККС, што је један од кључних услова за стицање статуса земље слободне од ККС, што ће омогућити промет живих свиња и производа од свињског меса на европско тржиште и друга тржишта где постоје слична ограничења у промету свиња због класичне куге свиња. Акцијом ће се обезбедити знатно бољи обухват вакцинације него до сада, као и унапређење нивоа биосигурности и промету свиња, што су били кључни разлози који су угрожавали потпуно искорењивање куге свиња.

Национална конференција је окупила велики број међународних и домаћих стручњака који се баве контролом и сузбијањем заразних болести животиња, ветеринаре, ветеринарске инспекторе, епизоотиологе, представнике примарне производње и индустрије прераде, представнике Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Делегације Европске уније у Србији.

Пројекат финансира Европска унија, а спроводи Управа за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине уз техничку подршку Европске консалтинг групе, која је на челу конзорцијума који чине Trangsatec, IAC и Ankey.

Више информација на следећем линку:

http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti/fond/?lang=cir

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional