ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА (ККС) У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ


  Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину, донела је одлуку за престанак вакцинације свиња против Класичне куге свиња.

Одлука ступа на снагу од  дана 15. 12. 2019. Године.

Након вишегодишње примене имунопрофилактичке мере здравствене заштите популације свиња, односно, вакцинације свиња против Класичне куге свиња у Републици Србији, Управа за ветерину донела је одлуку о престанку вакцинације на основу анализе ризика стручне јавности , процене ефеката вакцинације, спроведених мониторинга циркулације вируса у популацији домаћих и дивљих свиња и Препорука Европске комисије за праћење здравља животиња.
Одлука ће повећати капацитете индустрије за прераду меса и релаксирати услове за извоз свињског меса и производа од свињског меса на тржиште земаља чланица  Европске Уније.
Управа за ветерину донела је Правилник о изменама и допуни Правилника о утврђивању  мера за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијање и искорењивање заразне болести класичне куге свиња, као и начину њиховог спровођења (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019) и Правилник о изменама Правилника о утврђивању Програма мера здравствене заштите животиња за 2019.годину (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019), на основу којих ће се одлука спровести.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

ПОЈАВА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА


Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде,Управа за Ветерину проглашава зараженим подручијем од заразне болести афричке куге свиња, насељена места Велика Крсна и Рабровац општина Младеновац на територији града Београда,насељено место Кусадак општина Смедеревска Паланка у Подунавском управном округу.
Решења о проглашењу зараженог подручија и угроженог подручија као и ловишта (подручија високог ризика) од заразне болести Афричке куге свиња могу се преузети овде.  

Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит


Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит („Службени гласник РС“,  број: 39/2019 објављен 6. јуна 2019. године) може се преузети овде.

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

У  Републици Бугарској и Републици Грчкој појавио се повећан број случајева Нодуларног дерматитиса (Lumpy skin disease). Нодуларни дерматитис је вирусно обољење бовида које карактерише повишена телесна температура и појава типичних тврдих чворова по кожи. Болест није зооноза, а преносе је инсекти. 

Имајући у виду начин преношења као и високу влажност у овом периоду године која погодујe развоју инсеката, постоји опасност од преноса болести на територију Републике Србије. У циљу превенирања, спречавања појављивања или раног откривања  болести неопходно је појачати мере контроле здравственог стања пријемчивих животиња у пограничним подручјима, као и информисање власника животиња да чим примете симптоме о томе обавесте надлежну ветеринарски станицу или ветеринарског инспектора.

Када постоји сумња да су животиње на газдинству заражене Нодуларним дерматитисом, ветеринарска станица обавештава ветеринарског инспектора и врши узорковање за лабораторијска испитивања, како би се потврдила или искључила појава болести. Надлежни ветеринарски инспектор о сумњи одмах обавештава министарство, а газдинству на коме постоји сумња на појаву болести, ставља под надзор и наређује:

            1. попис свих категорија животиња пријемчивих врста, као и да се за сваку од  категорија евидентира број животиња које су већ угинуле, које су заражене или које би могле бити заражене; попис се мора водити ажурно, како би се евидентирале новорођене животиње или угинуле током периода сумње;

  2. да се све животиње пријемчивих врста на газдинству држе у објекту или на другом месту где могу бити изоловане, узевши у обзир могућу улогу вектора;

            3. забрану кретања пријемчивих врста са и на газдинство;

            4. ограничавања или забрану кретање/промета:

- људи, животиња других врста које нису пријемчиве на ту болест и возила у и из газдинства,

 - млека, меса или трупова животиња, или сточне хране, опреме, отпада, измета, простирка, стајског ђубрива, или било чега што би могло пренети болест;

        5. спровођење дезинфекције на улазима и излазима из објеката или простора у којима су смештене животиње пријемчивих врста, као и на улазу и излазу у газдинство;

            6. спровођење епизоотиолошког увиђаја.

Када се од стране надлежне лабораторије потврди да је на газдинству присутна болест, осим мера утврђених у случају сумње, надлежни ветеринарски инспектор наређује:

1. да се све пријемчиве врсте животиња на зараженом газдинству убијају на хуман начин и нешкодљиво уништавање лешева;

2. да се било који намерница или отпад, као што су сточна храна, простирка, стајско ђубриво или измет, који су подложни контаминацији, морају  уништити или обрадити на начин којим ће се уништити сваки узрочник болести или вектор узрочника болести;

3. да се после спровођења наведених мера спроведе чишћење и дезинфекција објекта у коме су биле смештене животиње пријемчивих врста, њихова околина, возила која су била употребљена за транспорт и сва опрема која би могла бити контаминирана;

4.спровођење епизоотиолошког увиђаја.

Епизоотиолошки увиђаја обухвата следеће податке:

1. временски период  током кога је болест могла постојати на газдинству пре него што је постављена сумња;

2. могући извор болести на газдинству и идентификација других газдинстава на којима се налазе животиње пријемчивих врста које су можда заражене;

3. кретање особа, животиња, трупова, возила, опреме или било којих других материја које могу преносити узрочника болести из газдинстава или на њих;

4. присуство и распрострањеност вектора болести, према потреби.

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional