Sep

27

2012

Svetski dan borbe protiv besnila

Bookmark and Share
Beograd

SRBIJA NA DOBROM PUTU DA ISKORENI BESNILO

Broj slučajeva besnila divljih životinja u Srbiji smanjen je za skoro 80 odsto u odnosu na 2009. godinu, a od početka 2012. registrovano je samo 13 slučajeva zaraze, istaknuto je u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede povodom Svetskog dana borbe protiv besnila (World Rabies Day). Ovaj dan obeležava se 28. septembra širom sveta sa ciljem da se podigne nivo svesti o ovoj opasnoj bolesti i ukaže na to da se besnilo može sprečiti vakcinacijom životinja.

„Na teritoriji Srbije, u periodu od 2000. do 2010. godine, godišnje je bilo registrovano oko 200 slučajeva besnila kod životinja. Više od 85 odsto bolesnih životinja jesu divlje životinje, a više od 95 odsto ukupnog broja obolelih životinja su lisice“, rekao je Budimir Plavšić, načelnik odeljenja za zdravstvenu zaštitu, dobrobit i sledljivost životinja Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i dodao: „U toku 2012. godine u našoj zemlji je evidentiran značajno manji broj slučajeva besnila, što predstavlja prvi ozbiljan pozitivan rezultat peroralne vakcinacije divljih životinja.“

Srbija je prva zemlja u regionu koja od jeseni 2010. godine sprovodi peroralnu vakcinaciju lisica i drugih divljih mesojeda protiv besnila. Do sada su realizovane četiri kampanje vakcinacije koje se sprovode distribucijom mamaka iz aviona, a planirano je da peta kampanja bude sprovedena do kraja novembra ove godine. Cilj vakcinacije divljih životinja je da se potpuno iskoreni besnilo u Srbiji, kao i da se održi status slobodan od bolesti.

Projekat „Podrška programu kontrole i iskorenjivanja klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji“ finansira se iz budžeta RS, a od 2010. godine projekat finansijski podržava i Evropska unija. Cilj ovog projekta je potpuno iskorenjivanje ovih bolesti u regionu. Više informacija o KKS i besnilu, kao i sve relevantne informacije o Projektu možete pronaći na stranici http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti.