Nov

14

2012

Crtani film za bolju informisanost o besnilu

Bookmark and Share
Učenike osnovnih škola u Srbiji očekuje održavanje edukativnih predavanja o besnilu, zaraznoj bolesti životinja i ljudi

U više od 50 osnovnih škola iz svih krajeva Srbije će tokom novembra biti održano predavanje o besnilu kod životinja, prilagođeno deci ovog uzrasta. Uz posebno pripremljen animirani film koji govori o najboljim načinima da se zaštitimo od besnila i koji je namenjen najmlađem uzrastu, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinu i veterinarski stručnjaci iz Srbije, upoznaće učenike starijih razreda osnovnih škola sa poreklom bolesti, načinima prenošenja i najvažnijim elementima prevencije i kontrole besnila kod divljih i domaćih životinja koji se sprovode u našoj zemlji.

„Besnilo je veoma opasna bolest životinja, koja može da ima ozbiljne posledice po zdravlje ljudi i zbog toga nam je izuzetno važno da kroz predavanja koja smo prilagodili najmlađima, skrenemo pažnju na sve opasnosti“, rekao je mr Budimir Plavšić, načelnik Odeljenja za zdravstvenu zaštitu životinja Uprave zaveterinu i dodao: „Cilj ovih predavanja je da se što veći broj dece, naročito u ruralnim područjima kao i sredinama u kojima postoji mogućnost kontakta sa divljim životinjama, upozna sa simptomima besnila, postupcima u slučaju sumnje na zarazu, kao i merama kontrole i prevencije koje treba da preduzmu kako bi bili sigurni da su potpuno bezbedni.“

Predavanja za učenike osnovnih škola pripremljena su zahvaljujući projektu „Podrška programu kontrole i iskorenjivanja klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji“, a pomoć i podršku u izboru predavača i škola pružili su i Ministarstvo Poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo prosvete i nauke.

Projekat iskorenjivanja klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji finansira se iz budžeta RS, a od 2010. godine projekat finansijski podržava i Evropska unija. Cilj ovog projekta je potpuno iskorenjivanje ovih bolesti u regionu. Više informacija o KKS i besnilu, kao i sve relevantne informacije o Projektu možete pronaći na stranici http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti.