May

16

2013

Šesta kampanja oralne vakcinacije protiv besnila

Bookmark and Share
Beograd

Obaveštenje o početku šeste kampanje oralne vakcinacije lisica i drugih divljih mesojeda protiv besnila

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu obaveštavaju javnost da će su ispunjeni svi preduslovi da se započne šesta kampanja oralne vakcinacije lisica i drugih divljih životinja protiv besnila u Republici Srbiji. Vakcinacija će započeti 16.05.2013. godine.

Vakcinacija će se sprovoditi izbacivanjem vakcina u obliku oralnih mamaka iz aviona na području cele zemlje, osim u naseljenim mestima, na vodenim površinama i velikim saobraćajnicama. Sredstva za sprovođenje vakcinacije obezbeđena su iz predpristupnih fondova EU (IPA2011) kao i u protekle dve godine.

Delegacija EU u Srbiji, sprovela je javnu nabavku vakcine zajedno sa uslugom sprovođenja vakcinacije i osigurala uslugu distribucije vakcina. U toku pripremnih aktivnosti, proizvođač je obezbedio sve potrebne dozvole i odobrenja za distribuciju vakcine iz vazduha od nadležnih organa u Republici Srbiji (Sertifikat analize za vakcinu izdat od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije i Potvrda o osposobljenosti za pružanje usluga iz vazduha izdat od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije).

U toku šeste kampanje vakcinacije planirano je da se u maju 2013. godine distribuira 1.610.000 mamaka vakcine, na teritoriji cele zemlje, i da se po posebnom planu distribuira 9.000 mamaka u prigradskim opštinama u okolini Beograda, zbog specifičnosti terena i teškoća da se avionima distribuira vakcina.
Prva kampanja oralne vakcinacije lisica i drugih mesojeda protiv besnila realizovana je u novembru 2010. godine distribucijom 1.400.000 doza vakcine. Druga kampanja sprovedena je u maju 2011.g., treća u novembru/decembru 2011. godine, četvrta u aprilu 2012. godine a peta u novembru 2012. g. distribucijom 1.610.000 mamaka po kampanji.

Vakcinacija se sprovodi i u drugim državama u regionu pri čemu je Srbija zemlja u kojoj je program počeoda se sprovodi pre drugih država i bez ikakvog prekida. Ukupan broj slučajeva besnila u našoj zemlji je značajno smanjen uvođenjem oralne vakcinacije divljih životinja. U 2012. godini zabeleženo je 19 slučajeva besnila (od toga 8 iz monitoringa vakcinacije), u 2011. godini zabeleženo je 46 slučajeva besnila, od čega 35 slučaja besnilo lisica, što je značajno manje u odnosu na 2010. kada je evidentirano 104 slučaja, odnosno gotovo pet puta manje nego 2009. kada je zabeležen 181 slučaj besnila. U 2013. godini registrovano je svega 3 slučaja besnila kod životinja (od toga 2 iz monitoringa), što predstavlja rezultat sprovođenja programa iskorenjivanja besnila u Srbiji i regionu i to u Velikom polju i Ušću u opštini Obrenovac i Starom selu u Velikoj plani.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, obezbedila je mrežu za stručnu podrška i pružanje informacija u toku sprovođenja kampanje kroz naučne i specijalističke veterinarske institute, veterinarsku inspekciju i veterinarske stanice i ambulante kao i niz pisanih (brošure i sl.) i video materijala o besnilu (film za opštu javnost, film za stručnu javnost, film za decu) i merama kontrole ove bolesti koje sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinu uz podršku EU. Više podataka je dostupno na internet stranicama Uprave za veterinu posvećene programu iskorenjivanja besnila:

http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti/besnilo/

Okvirni plan vakcinacije (zavisi od vremenskih uslova i drugih faktora i odobrava se na dnevnom nivou):

Planirani period vakcinacije 16/05/2013
Aerodrom Vršac
Tip aviona Cessna
Opštine Alibunar, Bela Crkva, Vršac, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Pančevo
Planirani period vakcinacije 17-22/05/2013
Aerodrom Zrenjanin
Tip aviona Cessna
Opštine Žitište, Zrenjanin, Nova Crnja, Novi Bečej, Sečanj, Ada, Kanjiža, Kikinda, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Inđija, Irig, Ruma, Stara Pazova, Šid, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Novi Sad, Petrovaradin, Sremski Karlovci, Srbobran, Titel, Temerin, Bačka Topola, Mali Iđoš, Subotica, Apatin, Kula, Odžaci, Sombor
Planirani period vakcinacije 22-30/05/2013
Aerodrom Smederevo
Tip aviona Cessna
Opštine Despotovac, Svilajinac, Aranđelovac, Batočina, Lapovo, Rača, Topola, Kladovo, Majdanpek, Veliko Gradište, Golubac, Žabari, Žagubica, Kučevo, Malo Crniće, Petrovac na Mlavi, Požarevac, Kostolac, Velika Plana, Smederevo, Smederevska Palanka, Valjevo, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina, Ub, Bogatić, Vladimirci, Koceljeva, Krupanj, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Šabac, Voždovac, Grocka, Zvezdara, Rakovica, Čukarica, Alibunar, Bela Crkva, Vršac, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Pančevo, Pećinci, Sremska Mitrovica
Planirani period vakcinacije 22-30/05/2013
Aerodrom Smederevo
Tip aviona Helikopter
Opštine Belgrade
Planirani period vakcinacije 30/05-07/06/2013
Aerodrom Trstenik
Tip aviona Cessna
Opštine Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Vranje, Vranjska Banja, Preševo, Trgovište, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Leskovac, Medveđa, Crna Trava, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Prokuplje, Bela Palanka, Babušnica, Dimitrovgrad, Pirot, Aleksinac, Doljevac, Merošina, Niš, Ražanj, Svrljig, Gadžin Han, Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Kruševac, Trstenik, Ćićevac, Vranjska Banja, Kraljevo, Novi Pazar, Raška, Tutin, Gornji Milanovac, Ivanjica, Lučani, Čačak, Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Nova Varoš, Požega, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Užice, Čajetina, Boljevac, Zaječar, Knjaževac, Sokobanja, Jagodina, Paraćin, Rekovac, Ćuprija, Kragujevac, Bor, Negotin