May

16

2013

Шеста кампања оралне вакцинације против беснила

Bookmark and Share
Београд

Обавештење о почетку шесте кампање оралне вакцинације лисица и других дивљих месоједа против беснила

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину обавештавају јавност да ће су испуњени сви предуслови да се започне шеста кампања оралне вакцинације лисица и других дивљих животиња против беснила у Републици Србији. Вакцинација ће започети 16.05.2013. године.

Вакцинација ће се спроводити избацивањем вакцина у облику оралних мамака из авиона на подручју целе земље, осим у насељеним местима, на воденим површинама и великим саобраћајницама. Средства за спровођење вакцинације обезбеђена су из предприступних фондова ЕУ (ИПА2011) као и у протекле две године.

Делегација ЕУ у Србији, спровела је јавну набавку вакцине заједно са услугом спровођења вакцинације и осигурала услугу дистрибуције вакцина. У току припремних активности, произвођач је обезбедио све потребне дозволе и одобрења за дистрибуцију вакцине из ваздуха од надлежних органа у Републици Србији (Сертификат анализе за вакцину издат од стране Агенције за лекове и медицинска средства Србије и Потврда о оспособљености за пружање услуга из ваздуха издат од стране Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије).

У току шесте кампање вакцинације планирано је да се у мају 2013. године дистрибуира 1.610.000 мамака вакцине, на територији целе земље, и да се по посебном плану дистрибуира 9.000 мамака у приградским општинама у околини Београда, због специфичности терена и тешкоћа да се авионима дистрибуира вакцина.
Прва кампања оралне вакцинације лисица и других месоједа против беснила реализована је у новембру 2010. године дистрибуцијом 1.400.000 доза вакцине. Друга кампања спроведена је у мају 2011.г., трећа у новембру/децембру 2011. године, четврта у априлу 2012. године а пета у новембру 2012. г. дистрибуцијом 1.610.000 мамака по кампањи.

Вакцинација се спроводи и у другим државама у региону при чему је Србија земља у којој је програм почеода се спроводи пре других држава и без икаквог прекида. Укупан број случајева беснила у нашој земљи је значајно смањен увођењем оралне вакцинације дивљих животиња. У 2012. години забележено је 19 случајева беснила (од тога 8 из мониторинга вакцинације), у 2011. години забележено је 46 случајева беснила, од чега 35 случаја беснило лисица, што је значајно мање у односу на 2010. када је евидентирано 104 случаја, односно готово пет пута мање него 2009. када је забележен 181 случај беснила. У 2013. години регистровано је свега 3 случаја беснила код животиња (од тога 2 из мониторинга), што представља резултат спровођења програма искорењивања беснила у Србији и региону и то у Великом пољу и Ушћу у општини Обреновац и Старом селу у Великој плани.

Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, обезбедила је мрежу за стручну подршка и пружање информација у току спровођења кампање кроз научне и специјалистичке ветеринарске институте, ветеринарску инспекцију и ветеринарске станице и амбуланте као и низ писаних (брошуре и сл.) и видео материјала о беснилу (филм за општу јавност, филм за стручну јавност, филм за децу) и мерама контроле ове болести које спроводи Министарство пољопривреде, Управа за ветерину уз подршку ЕУ. Више података је доступно на интернет страницама Управе за ветерину посвећене програму искорењивања беснила:

http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti/besnilo/

Оквирни план вакцинације (зависи од временских услова и других фактора и одобрава се на дневном нивоу):

Планирани период вакцинације 16/05/2013
Аеродром Вршац
Тип авиона Цессна
Општине Алибунар, Бела Црква, Вршац, Ковачица, Ковин, Опово, Пландиште, Панчево
Планирани период вакцинације 17-22/05/2013
Аеродром Зрењанин
Тип авиона Цессна
Општине Житиште, Зрењанин, Нова Црња, Нови Бечеј, Сечањ, Ада, Кањижа, Кикинда, Нови Кнежевац, Сента, Чока, Инђија, Ириг, Рума, Стара Пазова, Шид, Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Бечеј, Врбас, Жабаљ, Нови Сад, Петроварадин, Сремски Карловци, Србобран, Тител, Темерин, Бачка Топола, Мали Иђош, Суботица, Апатин, Кула, Оџаци, Сомбор
Планирани период вакцинације 22-30/05/2013
Аеродром Смедерево
Тип авиона Цессна
Општине Деспотовац, Свилајинац, Аранђеловац, Баточина, Лапово, Рача, Топола, Кладово, Мајданпек, Велико Градиште, Голубац, Жабари, Жагубица, Кучево, Мало Црниће, Петровац на Млави, Пожаревац, Костолац, Велика Плана, Смедерево, Смедеревска Паланка, Ваљево, Лајковац, Љиг, Мионица, Осечина, Уб, Богатић, Владимирци, Коцељева, Крупањ, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Шабац, Вождовац, Гроцка, Звездара, Раковица, Чукарица, Алибунар, Бела Црква, Вршац, Ковачица, Ковин, Опово, Пландиште, Панчево, Пећинци, Сремска Митровица
Планирани период вакцинације 22-30/05/2013
Аеродром Смедерево
Тип авиона Хеликоптер
Општине Белграде
Планирани период вакцинације 30/05-07/06/2013
Аеродром Трстеник
Тип авиона Цессна
Општине Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Врање, Врањска Бања, Прешево, Трговиште, Бојник, Власотинце, Лебане, Лесковац, Медвеђа, Црна Трава, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Прокупље, Бела Паланка, Бабушница, Димитровград, Пирот, Алексинац, Дољевац, Мерошина, Ниш, Ражањ, Сврљиг, Гаџин Хан, Александровац, Брус, Варварин, Крушевац, Трстеник, Ћићевац, Врањска Бања, Краљево, Нови Пазар, Рашка, Тутин, Горњи Милановац, Ивањица, Лучани, Чачак, Ариље, Бајина Башта, Косјерић, Нова Варош, Пожега, Прибој, Пријепоље, Сјеница, Ужице, Чајетина, Бољевац, Зајечар, Књажевац, Сокобања, Јагодина, Параћин, Рековац, Ћуприја, Крагујевац, Бор, Неготин