Najčešće postavljana pitanja

Šta da radim sa mamcem ukoliko ga pronađem blizu kuće?

Odgovor: Najbolje je ne dirati mamak i ostaviti ga na tom mestu, osim ukoliko nije u dvorištu ili drugom mestu gde se ne očekuje prisustvo lisica. Posebno decu treba upozoriti da ne diraju mamke. Ukoliko ga pomerate, stavite gumene rukavice, ubacite u kesu i prenesite do šume ili mesta gde može da se pojavi lisica. Nakon dodirivanja mamka, dobro operite svoje ruke vodom i sapunom.

Zašto moram da nosim rukavice kada dodirujem mamak sa vakcinom?

Odgovor: Mamak koji ima očuvanu strukturu nije štetan za ljude ali njegov miris može prodreti u kožu i biti veoma neugodan. Ukoliko je mamak polomljen i vidi se crvenkasta tečnost koja curi iz kapsule (vakcina), rukavicama ga uzmite i stavite u kesu. Najbolje je da ga spalite na vatri kako bi se inaktivisao virus a ostatke bacite na đubrište jer više nije efikasan. Nakon dodirivanja mamka, dobro operite svoje ruke vodom i sapunom.

Šta ako moje dete pronađe mamak?

Odgovor: Miris mamka je takav da dece obično ne žele da se sa njim igraju ili ih probaju. Ukoliko je dete dodirivalo neoštećen mamak, dobro mu operite ruke sapunom i vodom, uz tretiranje nekim dezinficijensom. Ukoliko je dete dodirivalo polomljeni mamak ili sadržaj vakcine, operite mu ruke vodom i sapunom, isperite dezinficijensom i obratite se lekaru za savet.

Šta ukoliko moj pas pojede mamak?

Odgovor: Vakcina je testirana na psima i mačkama i drugim životinjama, i pokazala se kao bezbedna za njih. Ukoliko pas pojede veliki broj mamaka, imaće privremene stomačne tegobe ali vakcina ne dovodi do dugotrajnih rizika za zdravlje. Ukoliko vidite da pas grize mamak, budite obazrivi ako želite da ga u tome sprečite da Vas ne bi ozledio zbog uznemiravanja.

Da li mogu da obolim od besnila ukoliko sam u kontaktu sa vakcinom?

Odgovor: Prema dosadašnjim podacima, takva mogućnost je isključena. Ukoliko ste bili u dodiru sa vakcinom, kao i sa svakim drugim lekom koji je namenjen za životinje, operite kožu vodom i sapunom, isperite dezinficijensom i obratite se lekaru za savet.

Kako se lisice vakcinišu ukoliko pojedu mamke?

Odgovor: Vakcina se nalazi u plstičnoj kapsuli unutar hranljivog mamka. Kada lisica zagrize mamak, probija i kapsulu čime se omogućava da tečnost sa vakcinom dođe do sluznice usne duplje i grla. To je dovoljno da se stimuliše imuni odgovor i stvori zaštitni imunitet protiv besnila.

Mogu li da vakcinišem svog psa i mačku sa tim mamcima?

Odgovor: Ne, vakcina je registrovana i odobrena samo za vakcinaciju divljih životinja. Vašeg psa i mačku može vakcinisati samo veterinar vakcinom koja je registrovana u Ageniciji za lekove i medicinska sredstva Srbije i koja je odobrena za tu namenu.

Zašto treba da brinem zbog besnila kod divljih životinja?

Odgovor: Besnilo je teška bolest životinja i ljudi i od velikog je značaja za javno zdravlje jer dovodi do sigurne smrti obolelih. Virus besnila se sa divljih životinja prenosi na domaće a sa njih može da se prenese i na ljude. U nekim zemljama, virus besnila se preneo i u urbane sredine gde su rezervoar virusa napušteni gradski psi i mačke sa kojih se lako prenosi na ljude (Indija, Pakistan).

Gde mogu dobiti više informacija o besnilu i ovom projektu

Odgovor: Sve informacije o besnilu, vakcinaciji i drugim merama kontrole, možete dobiti od Vašeg veterinara.Na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao i na e-mail projekta tehničke podrške iskorenjivanju besnila i klsične kuge svinja, možete dobiti informacije o projektu i aktivnostima ( opera.vet.project@minpolj.gov.rs).