Dec

6

2012

SRBIJA USKORO SLOBODNA OD SVINjSKE KUGE I BESNILA

Bookmark and Share
Beograd

Druga nacionalna konferencija o kontroli i iskorenjivanju klasične kuge svinja i besnila

U Srbiji već skoro dve godine nema slučajeva zaraze klasičnom kugom svinja (KKS), dok je broj slučajeva besnila divljih životinja smanjen za gotovo 80 odsto u odnosu na 2009. godinu, istaknuto je na Drugoj nacionalnoj konferenciji posvećenoj ovim bolestima. Ovi izvanredni rezultati ostvareni su zahvaljujući programu kontrole i iskorenjivanja koji sprovodi Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede uz podršku Evropske unije. Na konferenciji su analizirane dosadašnje aktivnosti preduzete u iskorenjivanju klasične kuge svinja i besnila i predstavljena najsavremenija oprema za nadzor i monitoring KKS.

„Srbija je među prvim zemljama u regionu u kojima je pokrenut program iskorenjivanja klasične kuge svinja i besnila i zahvaljujući izuzetno profesionalnom pristupu Uprave za veterinu i veterinarske službe danas možemo da kažemo da su ove bolesti suzbijene“, rekao je Dejan Krnjajić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i dodao: „Naš cilj je da se program kontrole i iskorenjivanja bolesti nastavi sve dok Srbija i definitivno ne postane zemlja slobodna od klasične kuge svinja i besnila. Za ovaj program, Ministarstvo poljoprivrede izdvaja oko 5-6 miliona EUR svake godine, počev od 2006.“

„Evropska unija finansijski podržava iskorenjivanje ovih bolesti u svim zemljama u regionu, a Srbiji je do sada odobreno 12,5 miliona evra pomoći koja obuhvata nabavku opreme za kontrolu klasične kuge svinja, kao i nabavku i distribuciju vakcina protiv besnila“, istakao je Adriano Martins, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji, dodajući da je: „U oblasti poljoprivrede Srbija u proteklim godinama ostvarila značajan napredak, zbog čega će EU nastaviti da pomaže ovom sektoru.“

Od početka 2012. godine registrovano je samo 13 slučajeva zaraze besnilom, a zahvaljujući primeni vakcinacije protiv KKS koju u sprovodi Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, ova bolest se od 2007. do danas pojavila svega dva puta. Uprava za veterinu nastaviće da radi na poboljašanju biosigurnosnih mera koje bi, postepeno, dovele do potpunog prestanka vakcinacije protiv KKS, kao i na kontinuiranm sprovođenju oralne vakcinacije protiv besnila na teritoriji cele zemlje u narednih 5 do 6 godina.

Program kontrole i iskorenjivanja klasične kuge svinja i besnila divljih životinja više decenija unazad finansira se iz budžeta Republike Srbije, a od 2010. godine obezbeđena je i finansijska podrška iz fondova Evropske unije. Program sprovode Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Delegacija Evropske unije u Srbiji. Sve relevantne informacije o projektu dostupne su na internet stranici http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti.