ОБУКУ О КОНТРОЛИ ККС УСПЕШНО ЗАВРШИЛО ВИШЕ ОД 360 ВЕТЕРИНАРА, ИНСПЕКТОРА И ОДГАЈИВАЧА

Интензивнија и чвршћа сарадња ветеринара и одгајивача у циљу што боље реализације предстојеће вакцинације свиња против класичне куге свиња (ККС) и већа заинтересованост одгајивача за ККС и друге заразне болести, основни су закључци серије обука које су, широм Србије, организовали Управа за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине и пројекат „Изградња капацитета за развој националног фонда за сузбијање заразних болести и друге услуге“, који финансира Европска унија.

Серија обука, која је започела у Београду, тренингом за ветеринарске инспекторе и запослене у Управи за ветерину, а наставила се обукама у Новом Саду, Суботици, Пожаревцу, Нишу и Шапцу одржана је у циљу јачања капацитета свих ветеринарских служби и успостављања чврсте сарадње између одгајивача, ветеринара, инспекције, произвођача, трговаца и Управе за ветерину. Више од 360 ветеринара, ветеринарских инспектора и одгајивача, детаљно је упознато са правилима и и принципима стратегије Републике Србије у искорењивању ККС, чије доследно спровођење треба да омогући узгој здравих свиња и позитивне економске ефекте у промету свиња.

3.11.2015, Нови Сад, Уводна реч директора Управе за ветерину Дејана Бугарског

http://www.novosadska.tv/vest.php?id=20829

Учесници су одслушали предавања о епизоотиологији болести, превентивним мерама, домаћим и међународним прописима, модерном приступу искорењивању заразних болести и савременим технологијама за надзор болести, систему брзог упозоравања и реаговања. Активно су учествовали у дискусијама и интерактивним радионицама о биосигурносним мерама на фармама свиња и добрим пољопривредним праксама и својим учешћем допринели комплетнијем сагледавању ситуације на терену и формирању става да само заједничким напорима могу да се изборе са ККС и тако допринесу бржем добијању статуса земље слободне од ове заразне болести.

Посебан акценат обуке био је на планираној интензивној и свеобухватној вакцинацији свиња против ККС, која би требало да буде спроведена на територији целе Србије у наредној години. Европска унија је донирала шест милиона доза вакцина као вид подршке искорењивању класичне куге свиња у Србији, док је Република Србија обезбедила средства за бесплатну вакцинацију и појачала капацитете за мониторинг и инспекцијску контролу спровођења вакцинације и контроле промета свиња.

Ова опсежна и интензивна акција је први и неопходни корак ка достизању крајњег циља – престанка вакцинације против ККС, што је услов за добијање статуса земље слободне од ККС, који ће омогућити промет свиња на европско тржиште и друга тржишта где постоје слична ограничења у промету свиња због класичне куге свиња.

5.11.2015, Суботица, Реч добродошлице

 

 

Предавања и радионице одржали су стручњаци ЕУ пројекта, Управе за ветерину, Научног института за ветеринарство Нови Сад, Ветеринарског специјалистичког института Краљево и Пољопривредног факултета Универзитета у Београду.

Ветеринарска комора Србије проценила је ову едукацију ветеринара врло значајном и доделила по пет бодова сваком ветеринару који је био полазник ове обуке. Управа за ветерину и пројекат су сваком полазнику уручили сертификат о завршеној обуци на тему „Контрола класичне куге свиња“.

Подршку у организацији тренинга пружиле су регионалне привредне коморе из Новог Сада, Суботице, Пожаревца, Ниша и Ваљева.

Пројекат финансира Европска унија, а споводи Управа за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине уз техничку подршку Европске консалтинг групе, која је на челу конзорцијума који чине Трагсатец, ИАК и Анкеy.

Више информација о медијском извештавању можете наћи на следећим линковима:
http://www.kanal9tv.com/acija-na-iskorenjivanju-klasicne-svinjske-kuge/
http://www.rpkns.com/sr/aktuelnosti/7845-odrana-obuka-na-temu-kontrola-klasine-kuge-svinja-i-besnila
http://www.yueco.rs/vest/ekonomija/svinjska-kuga-gotovo-iskorenjena
http://rtvcitysubotica.com/vestidvest-vestid-977-0.html
http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=211481
http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/svinjska-kuga-u-srbiji-pred-iskorenjivanjem_656047.html
http://www.agrodan.rs/vesti/stocarstvo/svinjska-kuga-pred-iskorenjivanjem_30663.html#.Vlm82r-j8Y4
http://www.rpk-subotica.org.rs/aktuelnosti/394-obuka-o-kontroli-svinjske-kuge-i-besnila