OBUKU O KONTROLI KKS USPEŠNO ZAVRŠILO VIŠE OD 360 VETERINARA, INSPEKTORA I ODGAJIVAČA

Intenzivnija i čvršća saradnja veterinara i odgajivača u cilju što bolje realizacije predstojeće vakcinacije svinja protiv klasične kuge svinja (KKS) i veća zainteresovanost odgajivača za KKS i druge zarazne bolesti, osnovni su zaključci serije obuka koje su, širom Srbije, organizovali Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i projekat „Izgradnja kapaciteta za razvoj nacionalnog fonda za suzbijanje zaraznih bolesti i druge usluge“, koji finansira Evropska unija.

Serija obuka, koja je započela u Beogradu, treningom za veterinarske inspektore i zaposlene u Upravi za veterinu, a nastavila se obukama u Novom Sadu, Subotici, Požarevcu, Nišu i Šapcu održana je u cilju jačanja kapaciteta svih veterinarskih službi i uspostavljanja čvrste saradnje između odgajivača, veterinara, inspekcije, proizvođača, trgovaca i Uprave za veterinu. Više od 360 veterinara, veterinarskih inspektora i odgajivača, detaljno je upoznato sa pravilima i i principima strategije Republike Srbije u iskorenjivanju KKS, čije dosledno sprovođenje treba da omogući uzgoj zdravih svinja i pozitivne ekonomske efekte u prometu svinja.

3.11.2015, Novi Sad, Uvodna reč direktora Uprave za veterinu Dejana Bugarskog

http://www.novosadska.tv/vest.php?id=20829

Učesnici su odslušali predavanja o epizootiologiji bolesti, preventivnim merama, domaćim i međunarodnim propisima, modernom pristupu iskorenjivanju zaraznih bolesti i savremenim tehnologijama za nadzor bolesti, sistemu brzog upozoravanja i reagovanja. Aktivno su učestvovali u diskusijama i interaktivnim radionicama o biosigurnosnim merama na farmama svinja i dobrim poljoprivrednim praksama i svojim učešćem doprineli kompletnijem sagledavanju situacije na terenu i formiranju stava da samo zajedničkim naporima mogu da se izbore sa KKS i tako doprinesu bržem dobijanju statusa zemlje slobodne od ove zarazne bolesti.

Poseban akcenat obuke bio je na planiranoj intenzivnoj i sveobuhvatnoj vakcinaciji svinja protiv KKS, koja bi trebalo da bude sprovedena na teritoriji cele Srbije u narednoj godini. Evropska unija je donirala šest miliona doza vakcina kao vid podrške iskorenjivanju klasične kuge svinja u Srbiji, dok je Republika Srbija obezbedila sredstva za besplatnu vakcinaciju i pojačala kapacitete za monitoring i inspekcijsku kontrolu sprovođenja vakcinacije i kontrole prometa svinja.

Ova opsežna i intenzivna akcija je prvi i neophodni korak ka dostizanju krajnjeg cilja – prestanka vakcinacije protiv KKS, što je uslov za dobijanje statusa zemlje slobodne od KKS, koji će omogućiti promet svinja na evropsko tržište i druga tržišta gde postoje slična ograničenja u prometu svinja zbog klasične kuge svinja.

5.11.2015, Subotica, Reč dobrodošlice

 

 

Predavanja i radionice održali su stručnjaci EU projekta, Uprave za veterinu, Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad, Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Veterinarska komora Srbije procenila je ovu edukaciju veterinara vrlo značajnom i dodelila po pet bodova svakom veterinaru koji je bio polaznik ove obuke. Uprava za veterinu i projekat su svakom polazniku uručili sertifikat o završenoj obuci na temu „Kontrola klasične kuge svinja“.

Podršku u organizaciji treninga pružile su regionalne privredne komore iz Novog Sada, Subotice, Požarevca, Niša i Valjeva.

Projekat finansira Evropska unija, a spovodi Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine uz tehničku podršku Evropske konsalting grupe, koja je na čelu konzorcijuma koji čine Tragsatec, IAK i Ankey.

Više informacija o medijskom izveštavanju možete naći na sledećim linkovima:
http://www.kanal9tv.com/acija-na-iskorenjivanju-klasicne-svinjske-kuge/
http://www.rpkns.com/sr/aktuelnosti/7845-odrana-obuka-na-temu-kontrola-klasine-kuge-svinja-i-besnila
http://www.yueco.rs/vest/ekonomija/svinjska-kuga-gotovo-iskorenjena
http://rtvcitysubotica.com/vestidvest-vestid-977-0.html
http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=211481
http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/svinjska-kuga-u-srbiji-pred-iskorenjivanjem_656047.html
http://www.agrodan.rs/vesti/stocarstvo/svinjska-kuga-pred-iskorenjivanjem_30663.html#.Vlm82r-j8Y4
http://www.rpk-subotica.org.rs/aktuelnosti/394-obuka-o-kontroli-svinjske-kuge-i-besnila