Počela serija treninga „Kontrola klasične kuge svinja i besnila“

Obuka „Kontrola klasične kuge svinja i besnila“, namenjena nosiocima kontrole zaraznih bolesti na terenu i odgajivačima, počela je 5. oktobra 2015. godine, treningom za Veterinarsku inspekciju i Upravu za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Treninzi su deo projekta “Izgradnja kapaciteta za razvoj nacionalnog kompenzacionog fonda za suzbijanje zaraznih bolesti i druge usluge“, koji realizuje Uprava za veterinu, uz tehničku podršku Evropske unije.

Svetski priznati stručnjaci profesor Trevor Drew, Pasquale Simonetti i Domenico Rutilli, zajedno sa dr Mirzetom Sabirovićem, rukovodiocem tima eksperata na projektu, upoznali su učesnike sa internacionalnim standardima i ulogom nadležnih organa u kontroli klasične kuge svinja i besnila.

Učesnicima su predstavljene strategije za kontrolu KKS koje se sprovode širom sveta i procedure i principi za dobijanje slobodnog statusa, kao i prikaz propisa u Srbiji i putokaz za ostvarivanje strategije u Srbiji kroz plan rada, podelu uloga i odgovornosti svakog učesnika u procesu kontrole. U živoj diskusiji kojom je moderirao načelnik Odeljenja za zaštitu zdravlja, dobrobit i sledljivost životinja Budimir Plavšić, učesnici su izneli niz izazova sa kojima se susreću na terenu, predstavili svoja viđenja rešenja i upoznali se sa rešenjima slične problematike u Evropi.

Treninzi za veterinare i odgajivače biće održani tokom novembra u Subotici, Novom Sadu, Nišu, Požarevcu i Šapcu.