Ризик од појаве беснила у Србији на историјском минимуму

1_nac_konf_besnilo

Ризик од појаве беснила у популацији дивљих животиња на територији Републике Србије је на историјском минимуму, закључено је на Националној конференцији „Србија на корак до искорењивања беснила“, одржаној, 28. септембра 2015. године, у Београду поводом Светског дана борбе против беснила.

Програм мера превенције и контроле беснила који се, уз подршку Европске уније, годинама спроводи у Србији, резултирао је тиме да су у 2014. и 2015. години забележена само по три случаја беснила код дивљих животиња, а последњи случај беснила код домаћих животиња забележен је 2012. године. Захваљујући техничкој помоћи ЕУ, креирана је и нова стратегија за борбу против беснила 2015-2022, која предвиђа ефикасно спровођење прописаних мера, праћење ефикасности и мониторинга вакцинација и подизање нивоа спремности за управљање епизоотијама.

Национална конференција коју је, у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији и Европском консалтинг групом, организовала Управа за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине, окупила је више од сто стручњака из области ветерине и медицине, представнике државних институција и организација које директно сарађују са Управом за ветерину у искорењивању беснила.

Учесници Конференције упознали су се са системом антирабичне заштите људи у Србији, методологијом праћења оралне вакцинације лисица, улогом ловаца и ветеринарске теренске службе у контроли беснила, ситуацијом на Западном Балкану и конкретним активностима пројекта „Изградња капацитета за развој националног компензационог фонда за сузбијање заразних болести животиња и друге услуге“. Најављена је и серија тренинга који ће, у сарадњи са европским стручњацима, бити организовани широм Србије у циљу што бољег спровођења стратешких мера у сузбијању заразних болести, нарочито беснила и класичне куге свиња.

Национална конференција је део комплексног двогодишњег пројекта „Изградња капацитета за развој националног компензационог фонда за сузбијање заразних болести животиња и друге услуге“ који спроводи Управа за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине уз техничку и финансијску подршку Европске уније. Пројекат имплементира Европска консалтинг група која је на челу конзорцијума који још чине Tragsatec, IAK и Ankey.