СРБИЈА СВЕ БЛИЖЕ ЕЛИМИНАЦИЈИ БЕСНИЛА

Национална конференција поводом Светског дан борбе против беснила

Управа за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине, уз подршку Европске уније, поводом Светског дана борбе против беснила 28. септембра 2015. године, организује Националну конференцију „Србија на корак до искорењивања беснила“. Конференција ће окупити најистакнутије ветеринарске и медицинске стручњаке, представнике институција и организација, који већ 10 година успешно сарађују у циљу искорењивања беснила.

Србија је направила значајан прогрес у искорењивању болести животиња и зооноза, нарочито у елиминацији беснила. Стратешки приступ и ефикасне мере које, уз техничку помоћ Европске уније, спроводи Република Србија и Министарство пољопривреде и заштите животне средине резултирали су тиме да Србија две године узастопно бележи само три случаја беснила у популацији дивљих животиња.Код домаћих животиња последњи случај забележен је у новембру 2012 године.
Национална конференција је прилика за све учеснике да поделе искуства и да се додатно информишу о томе како сваки сектор доприноси остваривању крајњег циља – елиминацији болести и добијању статуса земље слободне од беснила.

На Конференцији ће бити речи о постигнутим резултатима у борби против беснила и новој Стратегији за искорењивање беснила у Србији, о праћењу оралне вакцинације лисица и других дивљих месоједа на беснило, важности регионалне сарадње јер „беснило не познаје границе“ и о учешћу ловаца и других заинтересованих страна у контроли болести.

Током Конференције биће најављена серија тренига који ће се спроводити широм Србије у сарадњи са европским стручњацима у циљу постизања што бољег спровођења стратешких мера у контроли беснила и класичне куге свиња.

Национална конференција је део двогодишњег пројекта „Изградња капацитета за развој националног компензационог фонда за сузбијање заразних болести животиња и друге услуге“ који финансира Европска унија.