fond-banner-aktivnosti1

Ветеринарски компензациони фонд у случају избијања заразних болести животиња

Потенцијално или потврђено избијање заразних болести широког спектра, које могу угрозити здравље сточног фонда, представља једну од највећих криза у области ветеринарског здравља са импликацијама на укупну биотехичку и социо-економску ситуацију.
[линк]

header-besnilo

Беснило

Када је реч о беснилу, циљ пројекта је потпуно искорењивање ове заразне болести на територији Србије применом оралне вакцинације и појачаним надзором беснила. Од јесени 2010. године спроведене су три националне кампање оралне вакцинације дивљих животиња као главних резервоара ове болести. Континуирана вакцинација довешће до прогресивног смањивања броја оболелих јединки у природи а тиме и могућност преношења вируса на домаће зивотиње и људе.
[линк]

 

header-kuga

Класична куга свиња

Искорењивање и контрола класичне куге свиња захтева значајно унапређење хигијенских и биосигурносних мера на фармама свиња, контролу промета свиња и подизање капацитета ветеринарског система у Србији као и интензивну сарадњу са свим заинтересованим странама. Пројекат је од изузетног значаја, не само са аспекта сузбијања и контроле болести, већ и због великих економских импликација, односно, могуцности да Србија постане извозни партнер на тржишту земаља Европске уније и другим тржиштима.
[линк]