Nov

14

2012

Цртани филм за бољу информисаност о беснилу

Bookmark and Share
Ученике основних школа у Србији очекује одржавање едукативних предавања о беснилу, заразној болести животиња и људи

У више од 50 основних школа из свих крајева Србије ће током новембра бити одржано предавање о беснилу код животиња, прилагођено деци овог узраста. Уз посебно припремљен анимирани филм који говори о најбољим начинима да се заштитимо од беснила и који је намењен најмлађем узрасту, представници Министарства пољопривреде, Управе за ветерину и ветеринарски стручњаци из Србије, упознаће ученике старијих разреда основних школа са пореклом болести, начинима преношења и најважнијим елементима превенције и контроле беснила код дивљих и домаћих животиња који се спроводе у нашој земљи.

„Беснило је веома опасна болест животиња, која може да има озбиљне последице по здравље људи и због тога нам је изузетно важно да кроз предавања која смо прилагодили најмлађима, скренемо пажњу на све опасности“, рекао је мр Будимир Плавшић, начелник Одељења за здравствену заштиту животиња Управе заветерину и додао: „Циљ ових предавања је да се што већи број деце, нарочито у руралним подручјима као и срединама у којима постоји могућност контакта са дивљим животињама, упозна са симптомима беснила, поступцима у случају сумње на заразу, као и мерама контроле и превенције које треба да предузму како би били сигурни да су потпуно безбедни.“

Предавања за ученике основних школа припремљена су захваљујући пројекту „Подршка програму контроле и искорењивања класичне куге свиња и беснила у Републици Србији“, а помоћ и подршку у избору предавача и школа пружили су и Министарство Пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарство просвете и науке.

Пројекат искорењивања класичне куге свиња и беснила у Републици Србији финансира се из буџета РС, а од 2010. године пројекат финансијски подржава и Европска унија. Циљ овог пројекта је потпуно искорењивање ових болести у региону. Више информација о ККС и беснилу, као и све релевантне информације о Пројекту можете пронаћи на страници http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti.