Sep

1

2012

Posetioci Roštiljijade upoznati sa prevencijom KKS i besnila

Bookmark and Share
Leskovac

Deljenjem letaka posetiocima leskovačke „Roštiljijade“ sprovedena je još jedna akcija informisanja građana o prevenciji klasične kuge svinja (KKS) i besnila divljih životinja. Zahvaljujući projektu „Podrška programu kontrole i iskorenjivanja klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji“, građani Leskovca, ali i svi koji su posetili ovu tradicionalnu manifestaciju, dobili su informativno-edukativne materijale o kontroli i iskorenjivanju KKS i besnila, odnosno informacije o Projektu, dosadašnjim aktivnostima i postignutim rezultatima.

U okviru ove akcije podeljeno je po 1.000 letaka za KKS i besnilo u kojima su detaljno opisani svi ključni elementi ovih bolesti. Materijali sadrže neophodne informacije o bolestima i namenjeni su svim zainteresovanim građanima, a pre svih uzgajivačima svinja, trgovcima svinjskim mesom i prerađevinama, odnosno građanima koji mogu da dođu u kontakt sa divljim životinjama zaraženim besnilom.

Građani su mogli da se informišu o tome kako se bolesti prenose, koji su simptomi i na koji način se sprovode vakcinacije protiv KKS i besnila. Takođe, leci sadrže i informacije o preventivnim merama koje treba da budu preduzete kako bi se sprečila mogućnost pojave ovih bolesti, kao i o tome kako postupati u slučaju sumnje na zarazu.

Projekat iskorenjivanja klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji finansira se iz budžeta RS, a od 2010. godine projekat finansijski podržava i Evropska unija. Cilj ovog projekta je potpuno iskorenjivanje ovih bolesti u regionu. Za više informacija o KKS i besnilu, kao i sve relevantne informacije o Projektu možete pronaći na stranici www.vet.minpolj.gov.rs/projekti.