Sep

22

2012

Posetioci „Šabačkog vašara“ upoznati sa prevencijom klasične kuge svinja i besnila

Bookmark and Share
Šabac

Za vreme trajanja „Šabačkog vašara“ sprovedena je još jedna u nizu akcija informisanja građana o prevenciji klasične kuge svinja (KKS) i besnila divljih životinja. Posetiocima ove tradicionalne manifestacije podeljeno je po 1.000 letaka za KKS i besnilo u kojima su detaljno opisani svi ključni elementi ovih bolesti, a ova akcija sprovedena je u okviru projekta „Podrška programu kontrole i iskorenjivanja klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji“.

Građani Šapca, ali i brojni posetioci čuvenog vašara, dobili su informativno-edukativne materijale o kontroli i iskorenjivanju KKS i besnila, odnosno informacije o Projektu, dosadašnjim aktivnostima i postignutim rezultatima. Materijali sadrže neophodne informacije o bolestima i namenjeni su svim zainteresovanim građanima, a pre svih uzgajivačima svinja, trgovcima svinjskim mesom i prerađevinama, odnosno građanima koji mogu da dođu u kontakt sa divljim životinjama zaraženim besnilom.

Građani su mogli da se informišu o tome kako se bolesti prenose, koji su simptomi i na koji način se sprovodi vakcinacija protiv KKS, odnosno oralna vakcinacija protiv besnila. Takođe, leci sadrže i informacije o preventivnim merama koje treba da budu preduzete kako bi se sprečila mogućnost pojave ovih bolesti, kao i o tome kako postupati u slučaju sumnje na zarazu.

Projekat iskorenjivanja klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji finansira se iz budžeta RS, a od 2010. godine projekat finansijski podržava i Evropska unija. Cilj ovog projekta je potpuno iskorenjivanje ovih bolesti u regionu. Više informacija o KKS i besnilu, kao i sve relevantne informacije o Projektu možete pronaći na stranici http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti.