Pravilnik o izmeni i dopunama Pravilnika o utvrđivanju Programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2017. godinu


Objavlјen je Pravilnik o izmeni i dopunama Pravilnika o utvrđivanju Programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2017. godinu koji možete preuzeti ovde.

Pravilnik o izmeni pravilnika o maksimalno dozvolјenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilјa u hrani i hrani za životinje


Objavljen je Pravilnik o izmeni pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostatka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje koji možete preuzeti ovde.

Prаvilnik о utvrđivаnju Prоgrаmа mеrа zdrаvstvеnе zаštitе živоtinjа zа 2017. gоdinu


Оbјаvlјеn је Prаvilnik о utvrđivаnju Prоgrаmа mеrа zdrаvstvеnе zаštitе živоtinjа zа 2017. gоdinu kојi mоžеtе prеuzеti ovde.

UKINUTE ZARAŽENE ZONE PROTIV NODULARNOG DERMATITISA


Uprava za veterinu je donela odluku o ukidanju zaraženih i ugroženih područja, odnosno sprovođenja vanrednih veterinarsko sanitarnih mera zbog pojave nodularnog dermatitisa (bolesti kvrgave kože) u Jablaničkom, Pirotskom, Topličkom, Pčinjskom, Zaječarskom i Borskom upravnom okrugu.Time su ukinute i specifične zabrane uvedene u cilju sprečavanja širenja, suzbijanja i iskorenjivanja ove bolesti.   U skladu sa Instrukcijom o postupku donošenja rešenja o prestanku mera na zaraženim gazdinstvima, zaraženom i ugroženom području zbog pojave nodularnog dermatitisa broj 323-02-2433/2016-05/7 od 16.08.2016. godine, Regionalni krizni centri za praćenje kretanja, prevenciju i kontrolu zarazne bolesti nodularni dermatitis sa sedištem u Nišu i Zaječaru obratili su se Nacionalnomkriznom centru za praćenje kretanja, prevenciju i kontrolu zarazne bolesti nodularni dermatitis sa sedištem u Upravi za veterinu,sa predlogom za ukidanje rešenja kojima su je teritorije određenih opština proglašene zaraženim, odnosno ugroženim područjima od zarazne bolesti nodularni dermatitis.

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Javni poziv za upis u registar ovlašćenih obeleživača


Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životne sredine objavlјuje javni poziv za upis u Registar ovlašćenih obeleživača. Opširnije...

Obeležavanje, registracija i praćenje kretanja goveda - Najčešće postavlјana pitanja


Uprava za veterinu je pripremila odgovore na najčešće postavlјana pitanja iz oblasti Obeležavanja, registracije i praćenja kretanja goveda koje možete pogledati i preuzeti OVDE.

TRACES

(trade control and expert system)

 

Postupak elektronskog praćenja svih pošiljaka prilikom uvoza/ provoza/ izvoza u/preko/iz RS u/preko/iz EU (TRACES - Sistem kontrole prometa pošiljaka) koji se vrši u skladu sa Priručnikom Evropske Komisije.

TRACES obuhvata: sertifikaciju i monitoring pošiljaka životinja u promet između zemalja članica EU; sertifikaciju i monitoring pošiljaka životinja i proizvoda životinjskog porekla u promet između trećih i zemalja članica EU; izdavanje sertifikata od strane trećih zemalja;

Aplikaciji TRACES-a se pristupa preko internet stranice. Aplikaciji može pristupiti:

  • Ovlašćeni državni administrator (ovlašćenje mu dodeljuje osoba odgovorna za TRACES u Briselu);

  • Centralni nadležni organ koji nadgleda ceo proces TRACES-a, ali koji nema ovlašćenje da učestvuje u procesu sertifikacije (ovlašćuje ga državni administrator);

  • Lokalni nadležni organ (nadležni veterinarski inspektor) koji vrši postupke elektronskog izdavanja sertifikata i proveru podataka prilikom izvoza koje unose ekonomski operateri u EU izvozno odobrenim objektima (ovlašćuje ga državni administrator);

  • Ekonomski operater u EU izvozno odobrenom objektu (ovlašćuje ga lokalni nadležni organ);

  • Kod kontrole uvoza/ provoza pošiljaka sa teritorije EU, ovlašćeni su za kontrolu i unošenje ZVUD-ova  granični veterinarski inspektori (ovlašćuje ga državni administrator);

  • Osobe odgovorne za pošiljku u RS su špedicije koje ovlašćuje GVI;

Nakon  samo dve obuke održane u Republici Srbiji, Uprava za veterinu MPTŠV Republike Srbije  je uspešno počela da primenjuje TRACES sistem.

Od početka 2012. godine do danas je održano ukupno  12 obuka. Od toga 9 obuka je održano u EU izvozno odobrenim objektima (SQUADRA, KOTEKS VISCOFAN, YUHOR, FARMINA PET FOODS, NESTLE ICE CREAM, DAFAR, LEBOX LEDER, STOKOIMPEKS), u kojima su otvoreni operativni nalozi za rad u TRACES sistemu za nadležne veterinarske inspektore i ekonomske operatere u objektima i tokom kojih je obučeno ukupno 29 ekonomskih operatera i 47 nadležnih veterinarskih inspektora.

Takođe je Uprava za veterinu MPTŠV RS održala obuke vezano za TRACES sistem i graničnim veterinarskim inspektorima i to ukupno 3 obuke (GVI Horgoš, GVI Batrovci, GVI Vatin), tokom kojih je obučeno ukupno 13 graničnih veterinarskih inspektora. Obučeni veterinarski inspektori i ekonomski operateri u EU izvozno odobrenim objektima uspešno unose pošiljke u TRACES sistem, kao i granični veterinarski inspektori koji su uspešno savladali unošenje ZVUD-ova (zajedničkih veterinarskih ulaznih dokumenata) u TRACES sistem.

Obaveštenje za subjekte u poslovanju hranom i hranom za životinje
Instrukcija o načinu izdavanja međunarodnih veterinarskih potvrda (sertifikata) za izvoz pošiljaka u zemlje evropske unije u sistemu elektronske sertifikacije (TRACES)
Izmena instrukcije o načinu izdavanja međunarodnih veterinarskih potvrda (sertifikata) za izvoz pošiljaka u zemlje evropske unije u sistemu elektronske sertifikacije (TRACES)

 
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional