OBAVEŠTENЈE ZA PRESTANAK VAKCINACIJE SVINЈA PROTIV KLASIČNE KUGE SVINЈA (KKS) U REPUBLICI SRBIJIMinistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, donela je odluku za prestanak vakcinacije svinja protiv Klasične kuge svinja.

Odluka stupa na snagu od  dana 15. 12. 2019. Godine.

Nakon višegodišnje primene imunoprofilaktičke mere zdravstvene zaštite populacije svinja, odnosno, vakcinacije svinja protiv Klasične kuge svinja u Republici Srbiji, Uprava za veterinu donela je odluku o prestanku vakcinacije na osnovu analize rizika stručne javnosti , procene efekata vakcinacije, sprovedenih monitoringa cirkulacije virusa u populaciji domaćih i divljih svinja i Preporuka Evropske komisije za praćenje zdravlja životinja.
Odluka će povećati kapacitete industrije za preradu mesa i relaksirati uslove za izvoz svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa na tržište zemalja članica  Evropske Unije.
Uprava za veterinu donela je Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o utvrđivanju  mera za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti klasične kuge svinja, kao i načinu njihovog sprovođenja (“Sl. glasnik RS”, br. 87/2019) i Pravilnik o izmenama Pravilnika o utvrđivanju Programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2019.godinu (“Sl. glasnik RS”, br. 87/2019), na osnovu kojih će se odluka sprovesti.

PRESTANAK VAKCINACIJE SVINЈA PROTIV KLASIČNE KUGE SVINjA U REPUBLICI SRBIJI OD 15.12.2019.GODINEPrestanak vakcinacije svinja protiv klasične kuge svinja u Repbulici Srbiji.

Brojevi telefona za prijavu uginuća ili sumnje na bolest afričke kuge svinja


Broj telefona:  
0800/234-236 tokom čitavog dana ili, u toku radnog vremena  opširnije...  

POJAVA AFRIČKE KUGE SVINЈA


Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede,Uprava za Veterinu proglašava zaraženim područijem od zarazne bolesti afričke kuge svinja, naseljena mesta Velika Krsna i Rabrovac opština Mladenovac na teritoriji grada Beograda,naseljeno mesto Kusadak opština Smederevska Palanka u Podunavskom upravnom okrugu.
Rešenja o proglašenju zaraženog područija i ugroženog područija kao i lovišta (područija visokog rizika) od zarazne bolesti Afričke kuge svinja mogu se preuzeti ovde.

Pravilnik o uslovima za pošiljke za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit


Pravilnik o uslovima za pošiljke za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit („Službeni glasnik RS“,  broj: 39/2019 objavljen 6. juna 2019. godine) može se preuzeti ovde.

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

NA SNAZI VANREDNE VETERINARSKO - SANITARNE MERE

El. pošta Štampa PDF

 

Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životne sredine izdalo je nadležnim službama nalog za sprovođenje vanrednih veterinarsko sanitarnih mera zaštite, pre svega za uklanjanje uginulih životinja i dezinfekciju, kako bi se izbegle opasne posledice, izjavila je za agenciju Tanjug, ministar polјoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavlјević Bošković.

„Uspostavlјena je koordinacija i lanac komandovanja preko Uprave za veterinu i regionalnih kancelarija veterinarskih inspekcija u 25 okruga“, izjavila je ministar Bogosavlјević Bošković.

 

Ukupno dvanaest veterinarskih specijalističkih instituta formirali su timove za brzu reakciju i više od 300 ovlašćenih veterinarskih stanica osposoblјeno je i spremno za pružanje veterinarskih usluga. Na sakuplјanju leševa životinja, angažovano je 17 kamiona kafilerija iz Sombora, Inđije i Ćuprije. Prerada uginulih životinja obavlјa se u kafilerijama u Somboru i Ćupriji.

„Napravlјen je detalјan plan čišćenja i dezinfekcije u poplavlјenim područjima za period nakon povlačenja vode. U pripravnosti su četiri krizna centra veterinarskih instituta u Nišu, Kralјevu, Beogradu i Novom Sadu“, istakla je Bogosavlјević Bošković dodavši da je uspostavlјena saradnja sa Veterinarskom službom Vojske Srbije i da se sada zajednički radi na pripremama za nastupajuću dezinfekciju, kako bi se sprečile još veće štetne posledice „koje bi u ovom slučaju mogle biti i katastrofalne“.Ministar Bogosavlјević Bošković navela je i to da se radi danonoćno, da su sve službe na terenu, da informacije stižu iz časa u čas i da Ministarstvo čini sve što je u njegovoj moći da ublaži posledice.

 
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional