Prаvilnik о utvrđivаnju Prоgrаmа mеrа zdrаvstvеnе zаštitе živоtinjа zа 2015. gоdinu


Оbјаvlјеn је Prаvilnik о utvrđivаnju Prоgrаmа mеrа zdrаvstvеnе zаštitе živоtinjа zа 2015. gоdinu kојi mоžеtе prеuzеti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Javni poziv za upis u registar ovlašćenih obeleživača


Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životne sredine objavlјuje javni poziv za upis u Registar ovlašćenih obeleživača. Opširnije...

Odluka o visini troškova za obeležavanje i evidenciju životinja


Odluku o visini troškova za obeležavanje i evidenciju životinja ("Sl. glasnik RS", br. 115/14) možete preuzeti ovde.

Novi Pravilnik o načinu obeležavanja i registracije goveda


Objavlјen je Pravilnik o načinu obeležavanja i registracije goveda, kao i o službenoj kontroli obeležavanja i registracije goveda, "Sl. glasnik RS", br. 102/14 koji možete preuzeti ovde.

Obeležavanje, registracija i praćenje kretanja goveda - Najčešće postavlјana pitanja


Uprava za veterinu je pripremila odgovore na najčešće postavlјana pitanja iz oblasti Obeležavanja, registracije i praćenja kretanja goveda koje možete pogledati i preuzeti OVDE.

Kako rukovati hranom na letnjim temperaturama?


  1. ODRŽAVAJ ČISTOĆU SVEGA ŠTO DOLAZI U KONTAKT SA HRANOM! Obavezno dobro operi ruke pre rukovanja hranom, a često i u toku pripreme Obavezno dobro operi ruke posle upotrebe toaleta! Dobro operi sve površine i pribor korišćene za pripremu hrane! Zaštiti prostor i hranu od insekata, glodara i životinja! ZAŠTO? Iako mnogi mikroorganizmi (bakterije, virusi) ne izazivaju bolest, opasni mikroorganizmi su široko rasprostranjeni u zemljištu, vodi, životinjama i ljudima. Ovi mikroorganizmi se nalaze na rukama, krpama za brisanje, priboru, a posebno na daskama za sečenje, pa svakim kontaktom mogu da se prenesu na namirnicu i izazovu trovanje hranom! 2. UVEK ODVAJAJ PRESNE/SIROVE NAMIRNICE OD KUVANE HRANE! Uvek odvajaj sirovo meso (živinsko, goveđe, svinjsko, riba) od ostale hrane! Koristi poseban pribor i uređaje (noževi, seckalice, daska za sečenje ili pripremu sirove hrane! Čuvaj hranu u posudama da izbegneš kontakt sirove i pripremljene hrane! ZAŠTO? Sirova hrana, posebno meso i sokovi mesa, mogu da sadrže opasne mikroorganizme koji mogu da se prenesu na ostalu hranu za vreme njene pripreme i čuvanja! NAMIRNICE DOBRO PERI – POSEBNO AKO SE JEDU SIROVE/SVEŽE! ZA PRANJE I PRIPREMU HRANE, UVEK KORISTI VODU ZA PIĆE! NE KUPUJ NAMIRNICE NEPOZNATOG POREKLA! KUPUJ SVEŽE I NEOŠTEĆENE NAMIRNICE! KUPUJ PRETHODNO OBRAĐENU HRANU – NPR. PASTERIZOVANO MLEKO! KUPUJ NAMIRNICE U OBJEKTIMA REGISTROVANIM ZA PROMET HRANE (PRODAVNICE, PIJACE)! KUPUJ DEKLARISANU/OBELEŽENU HRANU! ČITAJ PODATKE SA PAKOVANJA PROIZVODA – IME PROIZVOĐAČA, ROK UPOTREBE, TEMPERATURU ČUVANJA I UPUTSTVA PROIZVOĐAČA! POTROŠI HRANU U ROKU UPOTREBE – NE UZIMAJ HRANU SA ISTEKLIM ROKOM UPOTREBE! NAČETO PAKOVANJE HRANE – POTROŠI ŠTO PRE! HRANU KOJA TREBA DA SE DRŽI NA TEMPERATURAMA FRIŽIDERA - DRŽI KRATKO NA SOBNOJ TEMPERATURI! HRANA NE TREBA DA STOJI NA SVETLIM I TOPLIM MESTIMA! ZAŠTO? Sirove namirnice, uključujući vodu i led, mogu da budu zagađene opasnim mikroorganizmima i hemijskim jedinjenjima. Opasna hemijska jedinjenja mogu da se formiraju u oštećenoj i plesnivoj hrani. Pažljiv izbor sirovih namirnica i jednostavni postupci pranja i ljuštenja – smanjuju rizik od trovanja hranom! 3. UVEK DOBRO KUVAJ - PECI - PRŽI Potpunoskuvaj hranu - posebno meso, jaja, ribu i morske plodove! Tečnu hranu uvek kuvaj/zagrevaj tako da vri/ključa – da se osigura da je u svakom delu postignuto najmanje 70°C. Sok skuvanog mesa treba da je bistar – ne ružičast Ako je moguće - koristi termometar! Skuvanu hranu ponovo zagrevaj kao da je kuvaš! ZAŠTO? Dobro kuvanje uništava skoro sve mikroorganizme. Priprema hrane iznad  70°C omogućava bezbednu ishranu. Hrana koja zahteva posebnu pažnju: mleveno meso, rolovano meso, meso sa kostima, ceo trup živine! 4. PAZI NA TEMPERATURE! DRŽI HRANU NA BEZBEDNIM TEMPERATURAMA – SVE ŠTO SE LAKO KVARI - NA TEMPERATURAMA FRIŽIDERA, A ZA DUŽE ČUVANJE – U ZAMRZIVAČU! SMRZNUTU HRANU ODMRZAVAJ U FRIŽIDERU ILI ODMAH KUVAJ – NE ODMRZAVAJ HRANU NA SOBNOJ TEMPERATURI! ODMRZNUTU HRANU PRIPREMI I UTROŠI – NE ZAMRZAVAJ PONOVO! ZAGREVAJ KOLIČINU HRANE KOJA ĆE SE UTROŠITI ZA JEDAN OBROK! PREOSTALU SKUVANU I ZAGREJANU HRANU HLADI ŠTO PRE I DRŽI NA TEMPERATURAMA FRIŽIDERA DO SLEDEĆE UPOTREBE! NE OSTAVLJAJ KUVANU HRANU DUŽE OD 2 SATA NA SOBNOJ TEMPERATURI! SVU KUVANU I KVARLJIVU HRANU DRŽI U FRIŽIDERU (DO 5°C)! HRANU NE ČUVAJ DUGO – ČAK I U FRIŽIDERU! AKO SE SLUŽI U DUŽEM VREMENU, ZAGREJANU HRANU DRŽI IZNAD 60OC!HRANU KOJA TREBA DA SE DRŽI NA TEMPERATURAMA FRIŽIDERA - DRŽI KRATKO NA SOBNOJ TEMPERATURI! HRANA NE TREBA DA STOJI NA SVETLIM I TOPLIM MESTIMA! KAD POĐEŠ NA PUT – HRANU UPAKUJ I ZAŠTITI OD SUNCA I TOPLOTE! ZAŠTO? Mikroorganizmi se umnožavaju veoma brzo, ako se hrana drži na sobnoj temperaturi. Dražanjem hrane na temperatrurama ispod 5°C  i iznad 60°C, rast/umnožavanje mikroorganizama se usporava ili zaustavlja. Neki mikroorganizmi rastu i na temperaturama ispod.

Uputstvo o načinu štampanja potvrda o izvršenom obeležavanju i vakcinaciji pasa i mačka iz Vet-up aplikacije

Uputstvo o načinu štampanja potvrda o izvršenom obeležavanju i vakcinaciji protiv zaraznih bolesti iz Vet-up aplikacije

 

Javne nabavke

informator_o_radu

Bitne informacije

Strucni ispit

Program mera 2014

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional