OBAVEŠTENЈE ZA PRESTANAK VAKCINACIJE SVINЈA PROTIV KLASIČNE KUGE SVINЈA (KKS) U REPUBLICI SRBIJIMinistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, donela je odluku za prestanak vakcinacije svinja protiv Klasične kuge svinja.

Odluka stupa na snagu od  dana 15. 12. 2019. Godine.

Nakon višegodišnje primene imunoprofilaktičke mere zdravstvene zaštite populacije svinja, odnosno, vakcinacije svinja protiv Klasične kuge svinja u Republici Srbiji, Uprava za veterinu donela je odluku o prestanku vakcinacije na osnovu analize rizika stručne javnosti , procene efekata vakcinacije, sprovedenih monitoringa cirkulacije virusa u populaciji domaćih i divljih svinja i Preporuka Evropske komisije za praćenje zdravlja životinja.
Odluka će povećati kapacitete industrije za preradu mesa i relaksirati uslove za izvoz svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa na tržište zemalja članica  Evropske Unije.
Uprava za veterinu donela je Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o utvrđivanju  mera za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti klasične kuge svinja, kao i načinu njihovog sprovođenja (“Sl. glasnik RS”, br. 87/2019) i Pravilnik o izmenama Pravilnika o utvrđivanju Programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2019.godinu (“Sl. glasnik RS”, br. 87/2019), na osnovu kojih će se odluka sprovesti.

PRESTANAK VAKCINACIJE SVINЈA PROTIV KLASIČNE KUGE SVINjA U REPUBLICI SRBIJI OD 15.12.2019.GODINEPrestanak vakcinacije svinja protiv klasične kuge svinja u Repbulici Srbiji.

Brojevi telefona za prijavu uginuća ili sumnje na bolest afričke kuge svinja


Broj telefona:  
0800/234-236 tokom čitavog dana ili, u toku radnog vremena  opširnije...  

POJAVA AFRIČKE KUGE SVINЈA


Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede,Uprava za Veterinu proglašava zaraženim područijem od zarazne bolesti afričke kuge svinja, naseljena mesta Velika Krsna i Rabrovac opština Mladenovac na teritoriji grada Beograda,naseljeno mesto Kusadak opština Smederevska Palanka u Podunavskom upravnom okrugu.
Rešenja o proglašenju zaraženog područija i ugroženog područija kao i lovišta (područija visokog rizika) od zarazne bolesti Afričke kuge svinja mogu se preuzeti ovde.

Pravilnik o uslovima za pošiljke za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit


Pravilnik o uslovima za pošiljke za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit („Službeni glasnik RS“,  broj: 39/2019 objavljen 6. juna 2019. godine) može se preuzeti ovde.

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Početna RAZVOJ SISTEMA OBELEŽAVANJA U SRBIJI

 

Razvoj sistema obeležavanja i registracije životinja započet kampanjom obeležavanja i registracije goveda uz podršku projekta finansiranog od strane Evropske unije “Sistem obeležavanja i registracije životinja u Republici Srbiji u skladu sa zahtevima EU” U decembru 2003. godine. Donošenjem Zakona o veterinarstvu propisana je obaveza obeležavanja i registracije životinja što je činilo osnov za dalja podzakonska akta koja bi bliže propisivala način obeležavanja životinja.

Glavni korisnici baze podataka su veterinarske stanice, veterinarske ambulante, veterinarski inspektori i Uprava za veterinu. Pristup bazi podataka se može dodeliti i drugim licima na njihov zahtev. Sistem se zasniva na unosu podataka (registracija gazdinstava, registracija novoobeleženih životinja, uvezenih životinja, praćenje kretanja životinja, zaduživanje ušnih markica, naručivanje duplikata ušnih markica) i na pretraživanju podataka (pretraživanje registrovanih gazdinstava, vlasnika/držalaca životinja, životinja, lista životinja, praćenja kretanja, statiskičkih podataka).

Pored AIR sistema (sistem za obeležavanje i registraciju goveda, ovaca i koza), Uprava za veterinu poseduju i informacioni sistem - VetUp koji sadrži podatke o veterinarima, veterinarskim organizacijama, veterinarskim inspektorima, prijavama i izveštajima o kretanju zaraznih bolesti, programima vakcinacije životinja koje se sprovode u Srbiji i registrovanim objektima za držanje životinja. Uprava za veterinu je zajedno sa veterinarskim institutima razvila i laboratorijski informacioni sistem (LIMS).

Na unapređenju i poboljšanju funkcionalnosti sistema se svakodnevno radi, kao i na razvoju novih softverskih rešenja, koja će u mnogome olakšati odgovore na zahteve različitih vrsta korisnika ovog sistema.

 
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional