Brojevi telefona za prijavu uginuća ili sumnje na bolest afričke kuge svinja


Broj telefona:  
0800/234-236 tokom čitavog dana ili, u toku radnog vremena  opširnije...  

Pravilnik o uslovima za pošiljke za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit


Pravilnik o uslovima za pošiljke za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit („Službeni glasnik RS“,  broj: 39/2019 objavljen 6. juna 2019. godine) može se preuzeti ovde.

Pravilnik o izmeni pravilnika o maksimalno dozvolјenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilјa u hrani i hrani za životinje


Objavljen je Pravilnik o izmeni pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostatka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje koji možete preuzeti ovde.

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Javni poziv za upis u registar ovlašćenih obeleživača


Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životne sredine objavlјuje javni poziv za upis u Registar ovlašćenih obeleživača. Opširnije...

Obeležavanje, registracija i praćenje kretanja goveda - Najčešće postavlјana pitanja


Uprava za veterinu je pripremila odgovore na najčešće postavlјana pitanja iz oblasti Obeležavanja, registracije i praćenja kretanja goveda koje možete pogledati i preuzeti OVDE.

Početna Vesti Vesti o događajima INFORMACIJA O MERAMA PREVENCIJE I KONTROLE GROZNICE ZAPADNOG NILA OD STRANE VETERINARSKE SLUŽBE SRBIJE

INFORMACIJA O MERAMA PREVENCIJE I KONTROLE GROZNICE ZAPADNOG NILA OD STRANE VETERINARSKE SLUŽBE SRBIJE

U cilјu prevencije i kontrole pojave groznice zapadnog Nila kod životinja i lјudi i uspostavlјanja sistema brzog upozoravanja nadležnih službi, prvenstveno sistema zdravstvene zaštite lјudi, Uprava za veterinu od 2013. godine sprovodi sistem monitoringa i nadzora ove bolesti kod domaćih i divlјih ptica, konja i komaraca, prenosioca uzročnika ove bolesti zajedničke lјudima i životinjama.

Programom monitoringa u 2017. godini, predviđenih Pravilnikom o utvrđivanju Programa mera zdravstvene zaštite životinja u 2017. godini, previđeno je ispitivanje uzoraka krvih seruma konja, uzoraka komaraca i divlјih ptica na prisustvo uzročnika ove bolesti. Monitoring se sprovodi na celoj teritoriji Republike Srbije, prema posebno definisanim područjima (rizičnim i manje rizičnim, prema posebnim kriterijumima). Monitoring sprovode veterinarske stanice kojima su povereni poslovi iz Programa mera zdravstvene zaštite životinja i veterinarski naučni i specijalistički instituti.

U dosadašnjem sprovođenju monitoringa laboratorijskim ispitivanjem potvrđeno je prisustvo virusa uzročnika Groznice Zapadnog Nila u dva uzorka izlovlјenih komaraca i to poreklom iz naselјenog mesta Lovćenac (u severnobačkom okrugu)i naselјenog mesta Sirig (u južnobačkom okrugu). Preliminarna laboratorijska ispitivanja izvršena su u Naučnom institutu za veterinarstvo „Novi Sad“, dok su potvrdna dijagnostička ispitivanja izvršena u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta „Kralјevo“ u Kralјevu.

Nakon utvrđivanja pozitivnog nalaza, Uprava za veterinu po protokolu obaveštava Institut za javno zdravlјe Srbije, Dr. Milan Jovanović Batut, kako bi se preduzele odgovarajuće mere zaštite zdravlјa lјudi u ugroženom području od strane nadležne epidemiološke službe, odnosno kako bi lokalne samouprave sprovele mere kontrole insekata, u skladu s ovlašćenima i nadležnostima.

 
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional