PRESTANAK VAKCINACIJE SVINЈA PROTIV KLASIČNE KUGE SVINjA U REPUBLICI SRBIJI OD 15.12.2019.GODINEPrestanak vakcinacije svinja protiv klasične kuge svinja u Repbulici Srbiji.

Brojevi telefona za prijavu uginuća ili sumnje na bolest afričke kuge svinja


Broj telefona:  
0800/234-236 tokom čitavog dana ili, u toku radnog vremena  opširnije...  

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Početna Vesti Vesti o događajima POSTUPANJE SA ŽIVOTINJAMA U USLOVIMA EKSTREMNO VISOKIH TEMPERATURA

POSTUPANJE SA ŽIVOTINJAMA U USLOVIMA EKSTREMNO VISOKIH TEMPERATURA

Postupanje sa životinjama na visokim temperaturama zahteva dobro planiranje unapred. Voditi računa o vremenskim prognozama i izradi plana delovanja u slučaju visoke do ekstremno visoke temperature je od suštinskog značaja za obezbeđivanje životinjama dovolјno senke i vode u veoma toplim danimai sprečavanje toplotnog udara.

Odgovornost je vlasnika da obezbedi dobrobit životinja.

Najvažnije što možete učiniti svojim životinjama u uslovima ekstremno visokih temperatura je da im pružite odmor i hladovinu u najtoplijim delovima dana, kaoi puno čiste hladne vode.

Ekstremna temperaturaizaziva stres svim vrstama životinja i smanjuje proizvodne i reproduktivne osobine. Postoji nekoliko jednostavnih smernica koje možete pratiti kako biste smanjili uticaj visokih temperatura na životinje.

FARMSKE ŽIVOTINJE

Visoke temperature predstavlјaju izazov za polјoprivrednike svake godine. Tokom ''vrelihtalasa'', polјoprivrednici moraju preduzeti mere predostrožnosti, kako bi smanjili rizik od povreda i obolјevanja usleddužeg izlaganja visokim temperaturama i visokoj vlažnostivazduha.

Toplotni stres može dovesti do smanjenja performansi i efikasnosti životinja. Smanjena proizvodnja mleka i povećani rizik od obolјenja kod krava muzaraje dobar primer ovog problema. Obezbeđivanje hladovine, dobro provetravanjei snabdevanje vodomsu tri najvažnije komponente za pomoć životinjama u ovim uslovima.

Osetlјivost na visoke temperature

Najpodložnije toplotnom stresu su:

Ø  mlade životinje

Ø  životinje tamne boje kože i krzna

Ø  bolesne životinje

Ø  životinje sa istorijom nekog obolјenja respiratornog trakta.

Tolerancija na visoke temperature može takođe da varira zavisno od vrste životinje, kao na primer:

Ø  svinje lako podležu toplotnom stresu i vrlo lako dobiju opekotine od sunca

Ø  ostrižene ovce lako dobiju opekotine od sunca

Ø  visokomlečne krave su osetlјivije od drugih kategorija goveda

Ø  goveda u laktaciji su podložnija od zasušenihzbog dodatne metaboličke toplote koja je nastala tokom laktacije

Ø  goveda sa crnom dlakom su osetlјivija na sunčevo zračenje od onih sa svetlijom dlakom

Ø  goveda holštajn rase su osetlјivija na visoke temperature, dok su britanske rase ovaca osetlјivije od merino ovaca.

Ishrana i napajanje

Ø  Neophodno je životinjama obezbediti velike količine čiste i hladne vode.

Ø  Pojilice treba postaviti u hladovinu.

Ø  Pojilicetrebada budu dovolјno velike i dizajnirane takoda sve životinje imaju lak pristupi fiksirane  kako se ne bi mogleprevrnuti.

Ø  Broj pojilica treba povećati ako se veliki broj životinja drži zajedno.

Ø  Ukoliko napajanje nije automatskim sistemom, pojilice treba stalno proveravati i po potrebi dodavati vodu.

Ø  Posebnu pažnju treba obratiti na životinje, koje su na ispaši i obezbediti im dovolјno mesta na napajanje.

Ø  Životinjama treba hraniti u ranim jutarnjim ili večernjim časovima kada su temperature niže i to visokokvalitetnom hranom.

Odgovarajući zaklon

Ø  Životinjama, a posebno vrlo mladim, starimi bolesnim životinjama je neophodnoobezbediti odgovarajuće zakloneod ekstremnih temperatura tokom dužih vremenskih perioda.

Ø  Zakloni se mogu napraviti od neke tkanine ili drveta, dok je za krov zaklona najbolјe koristiti aluminijum ili galvanizovani čelik, pošto veoma dobro odbijaju sunčevo zračenje.

Ø  Zakloni treba da budu dovolјno veliki da se sve životinje mogu u isto vreme zakloniti od sunca.

Ø  Živa ograda takođe može pružiti dobru zaštitu od sunca, sa tim što prilikom sadnje, ogradu treba postaviti u pravcu istok-zapad, kako bi se obezbedila senka tokom najtoplijeg dela dana.

Zatvoreno držanje životinja

Ø  Održavanje odgovarajuće temperature vazduha u objektima tokom perioda ekstremno visokih temperatura je odsuštinskog značaja za životinje koje seintenzivno drže, kao što su živina, svinje i laboratorijske životinje.

Ø  U objektima se mora obezbediti odgovarajuća ventilacija, kako bi se obezbedio odgovarajući protok vazduha za sve životinje.

Ø  Prskalice se takođe preporučuju za pomoć pri hlađenju tokom ekstremnih temperatura.

Ø  Neophodno je obezbediti rezervni sistem za napajanje, kao i alternativni ventilacioni sistem, povezansa alarmnim sistemom koji upozorava na probleme sa temperaturom ili napajanjem.

Postupanje sa životinjama

Ø  Istraživanja su pokazala da kretanje životinja ili bilo koji drugi vid manipulacije sa njima tokom ekstremno visokih temperatura dovode do povećanja telesne temperature životinja, što ima za posledicu smanjenje proizvodnih osobina životinje.

Ø  Stoga, bilo koje radnje ili postupci sa životinjama nisu preporučlјivi u uslovima ekstremno visokih temperatura, osim ukoliko je to apsolutno neophodno. U tim slučajevima to treba činiti u ranim jutarnjim, odnosno večernjim satima, kada padne temperatura vazduha.

Prevoz

Ø  Prevoz životinja treba izbegavati po ekstremno visokim temperaturama.

Ø  Ako je prevoz apsolutno neophodan, plan putovanja treba da smanji na najmanju moguću meruefekte visoke temperaturena životinje.

Ø  Ako je potrebno zaustaviti, uvek parkirajte vozilo u  hladovini.

Ø  S obzirom na veliku osetlјivost, treba izbegavati prevoz svinja pri visokim temperaturama. Ako je to apsolutno neophodno, svinje treba prevozitiu zatvorenoj i dobro provetrenoj prikolici kako bi se izbegle opekotine od sunca.

Prepoznavanje toplotnog stresa

Jako je važno da vlasnik životinje prepozna simptome toplotnog stresa, kako bi na vreme i na pravi način bio u stanju da pomogne životinji.

Brojni su znaci toplotnog stresa, kao što su:

Ø  dahtanje

Ø  ubrzano disanje

Ø  povećan unos tečnosti

Ø  gubitak apetita

Ø  letargija

Ø  pojačana salivacija

Ø  kod konja se javnja i prekometno znojenje

Ø  u ozbilјnim slučajevima može doći do gubitka svesti

Postupanje u slučaju toplotnog stresa

Ako vaše životinje ispolјavaju simptome toplotnog stresa treba preduzeti sledeće radnje u cilјu rashlađivanja životinje:

Ø  odmah životinje premestiti u hladovinu.

Ø  ako životinja ne može samostalno da hoda, obezbedite joj zaklon od sunca tamo gde leži.

Ø  ponuditipuno hladne vode, ali tako da piju malo po malo

Ø  prskajte životinju hladnom vodom, posebno ekstremitete životinjeili životinjustavite u vodu, ako je to moguće

Ø  na životinju stavite mokre peškire.

Ako životinja ne pokazuje znake pobolјšanja, obratite se veterinaru za pomoć!

KUĆNI LjUBIMCI

Osim ako vlasnici ne preduzmu neophodne mere predostrožnosti, kućni lјubimci mogu patiti i čak umreti u uslovima visokih temperatura. Ovo uputstvo je posebno važno za vlasnike starijih kućnih lјubimaca, kućnih lјubimaca sa debelim krznom, ili kućnih lјubimaca prilagođenih hladnijim klimatskim uslovima.

Posebni saveti za vlasnike pasa

Kako visoke temperature utiču na kućne lјubimce

Naši kućni lјubimci se ne znoje kao mi. Psi i mačke mogu smanjiti temperaturu tela samo  napajanjem ili ubzanim disanjem. Mala količina toplote se može izgubiti preko šapa ali i to samo ako su izložene hladnom vazduhu ili hladnoj površini.

Možete primetiti da vaš lјubimac tokom dana stalno prebacuje sa jednog mesta na drugo, to je jedan od važnih načina kontrole telesne temperature pomeranjem sa toplijeg na hladnije mesto i obrnuto.

Takođe je važno zapamtiti da se lјubimci kreću na četiri noge tako da su bliže izvoru toplote, posebno kada se kreću po asfaltu, koji na direktnoj sunčevoj svetlosti može dostići temperaturu i od 85ºS.

Da li šišati lјubimce tokom leta

Postalo je uobičajeno da vlasnici tokom leta šišaju svoje kućne lјubimce, mada to nije uvek dobra odluka. Tokom evolucije životinje su stekle osobinu daefikasno regulišu telesnu temperaturu svojom dlačnim pokrivačem, kojisprečava prodiranje hladnoće do kože, a u isto vreme zadržava toplotu.

Naravno postoje slučajevi kada je dobro skratiti dlaku životinje, posebno lјubimcima sa veoma gustom dlakom ili lјubimcima, koji pate od kožnih infekcija. Takođe treba imati u vidu da ako vaš lјubimac provodidosta vremena na otvorenom, skraćivanje dlake će povećati rizik od opekotina od sunca.

Stoga, pre nego što se odlučite da vodite svog lјubimca na šišanje, razgovarajte sa svojim veterinarom.
Postoje brojni načini kojima možete pomoći svom lјubimcu da se izbori sa visokim temperaturama

  Ø  postarajte se da vaš lјubimac ima dosta čiste i hladne vode

  Ø  uvek napunite dve činije ukoliko  jednu lјubimac prospe.

  Ø  ukoliko držite lјubimca napolјu, činije sa vodom stavite u hladovinu.

  Ø  tokom dana stavite kocke u činije sa vodom.

  Ø  nemojte potpuno pokvasiti svog lјubimca, posebno ukoliko ima veoma gustu dlaku, pošto to može povećati šanse za razvoj infekcija

  Ø  obezbeditevlažanpeškir na koji vaš lјubima može lećida hladi stomak i šapeili plitki bazen u koji vaš lјubimac može da legne, držeći stomak i šape na hladnom, a da ne budu potpuno mokar.

  Ø  vaše lјubimce izvodite u šetnju tokom ranih jutarnjih sati ili kasno uveče, kada temperatura padne.

  Ø  ako je moguće šetajte lјubimca po hladovini i travnatim površinama

  Ø  ne izvodite svoga lјubimca u duge šetnje odmah nakon kupanja ili plivanja.

  Ø  Nikada ne prisilјavajtekućne lјubimce na trčanje ili duge forsirane šetnje u vrelo, vlažno vreme. Zato što je pas mnogo bliži vrućem asfaltu, njegovo telo se može brzo zagrejati, a njegove šape mogu    zadobitiopekotine ili povrede.

  Ø  preporuka je da držite svoje lјubimce u zatvorenom prostoru pošto je unutra obično hladnije, posebno ako koristite klima uređaje.

  Ø  ako znate da će dan biti vruć, a odlazite na posao, spustite roletne, makar u jednoj prostoriji. To će pomoći da prostorija ostane hladna.

  Ø  obezbediti zone sa različitom temperaturom, kako bi vaš lјubimac sam odredio gde mu je najudobnije.

Ø  ako vaš lјubimac mora da bude napolјu, obavezno obezbedite zasenčena mesta tokom celog dana

Ø  Ako se drže napolјu obezbediti im neku veći posudu, bazenčnić ili kadicu napunjenu vodom u koju mogu da legnu i da se rashlade

Ø  Životinje takođe mogu da izgore na suncu!Zato vrh nosa i izložene delove tela psima bez dlake ili sa retkom dlakom ili mačke bele dlake, a kada će biti izloženi suncu  treba namazati zaštitnom kremom  ili cink vitaminskom masti.

Prevoz pasa

Ø  ukoliko putujete sa svojim lјubimce, uvek ponesite termos sa svežom, hladnom vodom samo samo za njih. Uklјučiteklima uređaj i ako je moguće, koristite prozorski štit (tip koji se koristi za bebe i malu decu) na zadnjim prozorima.

Ø  Nikada ne ostavlјajte svoje lјubimce u kolima, pošto se temperatura u zatvorenim vozilima brzo povećava, pa tako za manje od jedan sat može dostići preko 37°S.

Ø  Čak i kada su otvoreni prozori, parkirani automobil se brzo zagreva, pa kućni lјubimci mogu dobiti toplotni udar, oštećenje mozga ili umreti za svega 4-6 minuta. Nikada, pod bilo kojim okolnostima, ne ostavlјajtekućne lјubimce bez nadzora u vozilu, čak ikada su blagi vremenski uslovi,kada je auto u senci i ima otvorene prozore.

Ø  Ako koristite metalnikavez za prevoz pasa, uverite se da ima krov da obezbedi senku i da su strane imaju otvorene, radi porevetravanja.Takođe je preporučlјivo pokriti metalne podove kaveza gumom, pošto se metal može brzo zagrejati i spaliti šape pasa.

Simptomi hipertermije ili toplotnog udara

Ukoliko vaš lјubimac počne naglo da dahće, pokazuje uznemirenost može biti u ranoj fazi pregrevanja, koje veoma brzo prelazi u toplotni udar. Tada odmah smestite lјubimca na hladno mesto.Ako je životinja svesna, ponudite hladnu (ne ledenu) vodu za piće, ali ne dozvolite da popijevelike količine.

Znaci, koji ukazuju na pogoršanje su:

Ø  ubrzano disanje, dahtanje

Ø  nestabilan hod

Ø  apatija

Ø  pojačana salivacija

Ø  povraćanje

Ø  dijareja

Ø  grčevi

Ø  kolaps

Ovi rani simptomi mogu dovesti do otkazivanja rada organa i smrti ukoliko se ne tretiraju odmah, pa stoga odvedite svog lјubimca kod veterinara ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma!

Dodatni saveti za vlasnike mačaka

Ø  ako mačka može slobodno da ulazi i izlazi iz stana ili kuće, pokušajte da jedržite unutra između10.00 - 14.00, kada je najtoplije.

Ø  ako mačku ostavlјate samu u kući, postavite neku posudu u sudoperu i ostavite vodu da kaplјe, kap po kap, tako da vaša mačka ima konstantno snabdevanje hladnomi svežom vodom.

Ø  dozvolite vašoj mački da spava gde on ili ona bira, najverovatnije će ovo biti na hladnom popločanom podu.

Dodatni saveti za vlasnike kunića

Kunići su veoma podložni toplotnom udaru. Kada temperatura poraste iznad 28ºS, potrebno je na njih obratiti posebnu pažnju.

Ø  nikada ih ne ostavlјajte pod direktnim dejstvom sunčevih zraka, već ih držite u hladu, čak i tokom hladnih dana.

Ø  uvrelim danima možda je potrebno stavitizamrznutu bočicu za piće ili mokar peškir u gnezdokako bi se rashladili.

Simptomi hipertermije ili toplotnog udara

Kunićkoji pati od toplotnog udara može pokazati znake slabosti, gubitka koordinacije, konvulzijei kome.

Odmah se obratite veterinaru!

Dok čekateveterinara, možete započeti proces smanjivanja temperature tako što ćete ih staviti u mlakuvodu (nikada hladnu ili ledenu) ili ih uvitiu hladne mokre peškire.

Dodatni saveti za vlasnike ptica

Toplotni stres je ozbilјan problem kod ptica, posebno kada kavezi ili volijere nemaju odgovarajuću ventilaciju. Kombinacija velikegustine naselјenosti i visoke vlažnosti vazduha je posebno opasna.

Ptice nemaju znojne žlezde. Oni se hlade brzim disanjem otvorenih usta i držeći svoja krila odvojena od tela.

Ø  Područje "bez perja" ispod krila omogućava pticamada se ohladei uvek mora biti čisto. Ako je potrebno ovo područje oprati hladnom vodom ili šamponom.

Ø  Ptice koje se čuvaju u manjim kavezima vole da se prskaju hladnom vodom, pa se tako mogu nabaviti i mala''kupatila'',koja se pričvršćuju za vrata kavezai koja omogućavaju vašoj ptici da se slobodno kvasi i time rashlađuje.

Ø  U velikim volijerama, ugradnja "fogera" na maglu u celoj oblasti imaće masovni efekat hlađenja. Ako sepovežu na jednostavni tajmer, mogu se programirati da periodično rade i to sredinom dana, kada je najtoplije.

Ø  Kao i svimživotinjama, pticama je potrebna sveža voda,koju treba svakodnevno menjatiu vrelim danima pošto se  lako može zagrejati. Ptice jednostavno neće piti toplu vodu i neće moći da se rehidriraju. Promenite vodu nekoliko puta u toku dana, tako da je uvek hladna.

Ø  Mnogi vlasnici uvode svoje ptice unutra kada je jako toplo. Ptice dobro podnose zatvoreni prostori uživaju u društvu i hladnom okruženju, ali bi trebalo voditi računa o tome kada se ptica vraća u otvoreno područje, jer iznenadne promene temperature mogu dovesti do problema. Izbegavajte da stavlјate kavez pored prozora ili na direktno sunčevo svetlo.

Simptomi hipertermije ili toplotnog udara

Ø  Ispod ptičijeg krila nema perjapa ako ptica pati od toplotnog udara, ovo područje je veoma toplo na dodir.

Ø  Dodatni znaci da ptice pate od toplotnog udarauklјučuju brze vibracije mišića i kosti pod grlom, koji takođe pomažu da se ptica ohladi.

Ø  Ako ptica pokazuje simptome toplotnog udara, treba jeodmah ohladiti nežnim prskanjem vode ili blagim trlјanjem predela ispod krila i klјuna hladnim sunđerom. Nakon toga ostavitepticu da se osuši na hladnomi dobro provetrenom mestu.

Dodatni saveti za vlasnike drugih kućnih lјubimaca

Nije potrebno samo pse, mačke, kunićei ptice zaštiti od visokih temperatura, već se moraju zaštititi i drugi lјubimci kao što su zamorci, hrčkovi, akvarijumske ribice i drugi.

Ø  Ne ostavlјajte male lјubimce kao što su zamorci u metalnim kavezima koji se mogu brzo i jako zagrejati i zapaliti kožu.

Ø  Akvarijume nikako ne ostavlјajte blizu prozora jer toplota koja prolazi kroz staklo može biti opasna.

 
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional