Brojevi telefona za prijavu uginuća ili sumnje na bolest afiričke kuge svinja


Brojevi telefona:
011/311 75 36  tokom čitavog dana ili,
064/868 00 16 ; 0800/234-236 u toku radnog vremena  opširnije...  

Pravilnik o uslovima za pošiljke za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit


Pravilnik o uslovima za pošiljke za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit („Službeni glasnik RS“,  broj: 39/2019 objavljen 6. juna 2019. godine) može se preuzeti ovde.

Pravilnik o izmeni pravilnika o maksimalno dozvolјenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilјa u hrani i hrani za životinje


Objavljen je Pravilnik o izmeni pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostatka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje koji možete preuzeti ovde.

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Javni poziv za upis u registar ovlašćenih obeleživača


Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životne sredine objavlјuje javni poziv za upis u Registar ovlašćenih obeleživača. Opširnije...

Obeležavanje, registracija i praćenje kretanja goveda - Najčešće postavlјana pitanja


Uprava za veterinu je pripremila odgovore na najčešće postavlјana pitanja iz oblasti Obeležavanja, registracije i praćenja kretanja goveda koje možete pogledati i preuzeti OVDE.

Početna Vesti Vesti o događajima OBAVEŠTENJE O POVEĆANOM RIZIKU OD UNOŠENJA ZARAZNE BOLESTI AFRIČKE KUGE SVINJA NA TERITORIJU REPUBLIKE SRBIJE I MERAMA KOJE SE SPROVODE

OBAVEŠTENJE O POVEĆANOM RIZIKU OD UNOŠENJA ZARAZNE BOLESTI AFRIČKE KUGE SVINJA NA TERITORIJU REPUBLIKE SRBIJE I MERAMA KOJE SE SPROVODE

Nadležni organ za poslove veterinarstva i bezbednosti hrane Republike Mađarske, obaveštenju Evropske Unije i Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE) obavestilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije - Upravu za veterinu opojavljivanju prvog slučaja Afričke kuge svinja kod divljih svinja u Republici Mađarskoj.U cilju sprečavanja unošenja uzročnika ove bolesti na područje Republike Srbije, a na osnovu Zakona o veterinarstvu i Naredbe o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja zarazne bolesti Afričke kuge svinja (Pestis Suum Africana) u Republiku Srbiju, na snazi je mera zabrane uvoza i tranzita iz Republike Mađarske, a u skladu sa Naredbom o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja zarazne bolesti afrička kuga svinja (pestis suum africana) u Republiku Srbiju (Sl.Glasnik RS broj 40/14)


1) živih domaćih i divljih svinja;
2) semena, embriona i oplođenih jajnih ćelija poreklom od domaćih i divljih svinja;
3) mesa poreklom od domaćih i divljih svinja;
4) proizvoda od mesa poreklom od domaćih i divljih svinja, osim:
- proizvoda od mesa termički tretiranog u hermetički zatvorenoj posudi (konzerve), sa postignutom Fo vrednošću od tri ili više,
- proizvoda od mesa termički tretiranog na minimalnoj temperaturi  od +80° C, koja se mora postići u mesu i/ili svim delovima tokom obrade proizvoda od mesa;
5) koža poreklom od domaćih i divljih svinja, osim štavljene;
6) sporednih proizvoda životinjskog porekla i dobijenih sporednih proizvoda poreklom od domaćih i divljih svinja, osim dobijenih proizvoda koji su termički tretirani na minimalnoj temperaturi od +80° C, koja se mora postići u svim delovima sporednih proizvoda tokom obrade.


U narednom periodu preduzimaće se više zakonom propisanih mera od kojih je trenutno najznačajnija potpuna kontrola unošenja hrane životinjskog porekla iz Republike Mađarske.
Navedena mera će se sprovoditi u saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva I vodoprivrede
– posebno granične veterinarske inspekcije I veterinarske inspekcije, sa Upravom carina i Upravom granične policije.
Veterinarska inspekcija će u narednom periodu vršiti pojačan nadzor nad prometom hrane životinjskog porekla na svim mestima na kojima se uobičajeno obavlja promet ove vrste hrane.


Ovim putem skrećemo pažnju potrošačima da ne kupuju hranu životinjskog porekla na mestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije.
Veterinarske stanice I veterinarski instituti će u saradnji sa veterinarskom inspekcijom, vršiti intezivan aktivan i pasivan nadzor farmi svinja kako bi se podigao nivo preventivnih I biosigurnosnih mera i sprečilo eventualno unošenje virusa afričke kuge svinja u populaciju domaćih svinja.
Držaocima svinja skrećemo pažnju da je, u cilju sprečavanja pojave bolesti, najvažnije sprečiti bilo kakav kontakt sa divljim svinjama, što se posebno odnosi na lovce, ljubitelje prirode i druga lica koja posećuju lovišta ili prirodu u inficiranim državama.

 
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional