ПРЕСТАНАК РЕСТРИКТИВНИХ МЕРА У СКЛАДУ СА РЕШЕЊЕМ О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАРАЖЕНИХ И УГРОЖЕНИХ ПОДРУЧИЈА ОД АКС


Управа за Ветерину је узимајући у обзир резултате надзора и дијагностичког испитивања на целој територији државе, као и спроведене мере и резултате надзора и дијагностичког испитивања свиња у зараженим и угроженим подручјима, а у складу са националним и европским прописима, донела решења о престанку спровођења рестриктивних мера у подручjима проглашеним зараженим и угроженим од заразне болести афричка куга свиња у општини Младеновац,Смедеревска Паланка и Житиште, чиме су раније донета предметна решења укинута на целокупној територији Републике Србије примењиваће се мере континуираног надзора на АКС код домаћих и дивљих свиња.

Решења о престанку примене рестриктивних мера можете преузети у делу Афричка куга свиња-Актуелне информације.                                                              

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА (ККС) У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ


  Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину, донела је одлуку за престанак вакцинације свиња против Класичне куге свиња.

Одлука ступа на снагу од  дана 15. 12. 2019. Године.

Након вишегодишње примене имунопрофилактичке мере здравствене заштите популације свиња, односно, вакцинације свиња против Класичне куге свиња у Републици Србији, Управа за ветерину донела је одлуку о престанку вакцинације на основу анализе ризика стручне јавности , процене ефеката вакцинације, спроведених мониторинга циркулације вируса у популацији домаћих и дивљих свиња и Препорука Европске комисије за праћење здравља животиња.
Одлука ће повећати капацитете индустрије за прераду меса и релаксирати услове за извоз свињског меса и производа од свињског меса на тржиште земаља чланица  Европске Уније.
Управа за ветерину донела је Правилник о изменама и допуни Правилника о утврђивању  мера за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијање и искорењивање заразне болести класичне куге свиња, као и начину њиховог спровођења (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019) и Правилник о изменама Правилника о утврђивању Програма мера здравствене заштите животиња за 2019.годину (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019), на основу којих ће се одлука спровести.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

ПОЈАВА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА


Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде,Управа за Ветерину проглашава зараженим подручијем од заразне болести афричке куге свиња, насељена места Велика Крсна и Рабровац општина Младеновац на територији града Београда,насељено место Кусадак општина Смедеревска Паланка у Подунавском управном округу.
Решења о проглашењу зараженог подручија и угроженог подручија као и ловишта (подручија високог ризика) од заразне болести Афричке куге свиња могу се преузети овде.  

Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит


Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит („Службени гласник РС“,  број: 39/2019 објављен 6. јуна 2019. године) може се преузети овде.

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Промоција пролећне кампање вакцинације 2011. године

Ел. пошта Штампа ПДФ

Лисичји јарак , 11. мај 2011. године

Србија без беснила

 

Почетак пролећне кампање (друге фазе) оралне вакцинације дивљих животиња против беснила у 2011. години је наставaк програма искорењивања беснила као и пројекта „Подршка за контролу и искорењивање класичне куге свиња и беснила у Републици Србији“.  Прва фаза кампање пероралне вакцинације спроводена  је током новембра и децембра 2010. године, дистрибуцијом 1.400.000 доза на територији Централне Србије, Јужног дела Србије и  Војводине.

Друга фаза кампање вакцинације ће почети 11. маја 2011.године и представља наставак  вишегодишњег пројекта контроле и искорењивања беснила који предвиђа оралну вакцинацију лисица (избацивањем мамака са вакцином из ваздуха на одређеној површини)  на територији Србије.

Дистрибуција  вакцина врши се из ваздуха. Mале летилице су најбоље и најјефтиније средство и из њих се, из специјалних апарата који поседују ГПС систем и посебно дизајниран софтвер, избацује једна по једна вакцина на сваких око 100 м, у зависности од густине популације лисица. Вакцина се не избацује изнад насељених места, објеката, путева или водених површина, где се и не очекује присуство лисица и вукова.

Вакцинација треба да се изврши у периоду од најмање пет година узастопно, почевши од јесени 2010. до 2015. године, два пута годишње у пролеће и у јесен (мај/јун, септембар/октобар). Циљ је да се потпуно искорени беснило у Србији, као и да се одржи статус слободан од болести. Континуитет вакцинације у том периоду је врло важан за успех искорењивања беснила.

Пројекат „Искорењивање класичне куге свиња и беснила у Републици Србији“ спроводи Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину и Делегација Европске уније у Србији.

Пројекат ће се спроводити најмање 5 година на подручју целе Србије док ће се и у другим државама Западног Балкана  спроводити слични национални пројекти чији је свеукупни циљ искорењивање ових болести у целом региону. У оквиру овог пројекта, спроводи се и под-пројекат под називом „Техничка подршка за контролу и искорењивање Класичне куге свиња и беснила у Србији“, који у оквиру ИПА подршке финансира Делегација Европске Уније у Србији,  спроводи конзорцијум европских институција и стручних организација на челу са италијанском организацијом „Опера“. Он представља стручно-техничку подршку Управи за ветерину Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде како би се на што бољи начин постигли очекивани и зацртани резултати. 

Пројекат искорењивања беснила и ККС финансира се из предприступних фондова ЕУ уз делимично учешће Републике Србије средствима из националног буџета ангажовањем својих људских ресурса. До сада су одобрена два пројекта из ИПА 2008 (8,3 милиона ЕУР од чега је ЕУ издвојила 6 милиона) и ИПА 2009 (6 милиона ЕУР без учешћа Србије). Ова средства су строго наменски одобрена од стране  Европске уније и служе за набавку вакцина против беснила и спровођење вакцинације дивљих животиња на целој територији Републике Србије, набавку лабораторисјке опреме и опреме за надзор ових болести, мониторинг, унапређење легислативе уколико буде било потребно, едукацију и јачање капацитета. Свим набавкама руководи Делегација ЕУ у Србији, што је уобичајена процедура за све земље које још увек нису формално одређене као Земље кандидати за приступ ЕУ.

Пројекат ће унапредити националне капацитете у пословима који се односе на борбу против заразних болести, али и обезбеђује прекограничну сарадњу са земљама у региону. Делегација Европске уније је одобрила спровођење овог пројекта у читавом региону Западног Балкана, да би се отклонили сви „резервоари“ болести. Србија има  интензивну сарадњу са свим земљама региона на овим пословима у координацији са Европском унијом.

Свеукупан циљ је да овај део заједничког европског простора  буде потпуно слободан од беснила за неколико година, а то се може постићи само уколико све земље у региону у континуитету и ефикасно сроводе зацртане ветеринарске контролне мере назначене у овом великом европском пројекту.

Тагови: Догађаји

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional