Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит


Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит („Службени гласник РС“,  број: 39/2019 објављен 6. јуна 2019. године) може се преузети овде.

Правилник о измени правилника о максимално дозвољеним количинама остатака средстава за заштиту биља у храни и храни за животиње


Објављен је Правилник о измени правилника о максимално дозвољеним количинама остатака средстава за заштиту биља у храни и храни за животиње који можете преузети овде.

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Јавни позив за упис у регистар овлашћених обележивача


Министарство пољопривреде и заштите животне средине објављује јавни позив за упис у Регистар овлашћених обележивача. Опширније...

Обележавање, регистрација и праћење кретања говеда - Најчешће постављана питања


Управа за ветерину је припремила одговоре на најчешће постављана питања из области Обележавања, регистрације и праћења кретања говеда које можете погледати и преузети ОВДЕ.

ИЗВЕШТАЈ СА ОДРЖАНИХ ОБУКА „ИНОВАЦИЈЕ СИСТЕМА ОБЕЛЕЖАВАЊА И РЕГИСТРАЦИЈЕ СВИЊА“

 

Новим Правилником о начину обележавања и регистрације свиња, као и о службеној контроли идентификације, обележавања и регистрације свиња („Сл. гласник РС“ број 94/10 од 10. децембра 2010. године), а чија је примена кренула 1. априла 2011. године, дефинисани су нови захтеви у погледу система обележавања и регистрације свиња. Управа за ветерину, Одељење здравствене заштите, добробити и следљивости животиња, Група за обележавање и следљивост животиња, направила је нову софтверску апликацију везану за обележавање и регистрацију свиња.

У оквиру новог система обележавања и регистрације свиња, планиране су обуке, које би упознале ветеринаре на терену, са основним новинама у самом раду и раду у новој апликацији и информационом систему.

У договору са Ветеринарском комором Србије, планиране обуке за ветеринаре уврштене су у акредитоване обуке за докторе ветеринарске медицине и вредноване са два поена.

Обуке су одржане у периоду од 6. до 16. јуна 2011. године у дванаест епизоотиолошких подручја, а теме обуке су биле иновације система обележавања и регистрације свиња и мониторинг вакцинације свиња против класичне куге свиња.

Обукама је присуствовало укупно 712 ветеринара са свих 12 епизоотиолошких подручја.

Циљ обука је био да се представи нови унапређени систем обележавања и регистрације свиња и да се истовремено добију повратне информације о самом систему од колега са терена, којима обележавање животиња представља свакодневни део послова.

На обукама је добијено доста предлога од колега ветеринара са терена и то да треба:

1. Укључити фарме свиња при изради решења за праћење кретања код свиња, јер ће то представљати најкомплекснији део посла;

2. Додати поље „наплаћено“ на новим потврдама о обележавању и регистрацији свиња;

3. Додати поље „укупан број обележених свиња“;

4. Омогућити  претраживања целокупног броја ушне маркице за свиња код групног обележавања животиња (посебно због писања Уверења о здравственом стању животиња);

5. Додати податке о власнику на самој потврди (име и презиме, адреса);

6. Везати клања свиња за сопствене потребе са трихинелоскопским прегледом меса – раздуживање ушних маркица;

7. Увести бар код читаче;

8. Додавање категорије „укупан број прасади“,

9. Омогућити претраживања неискоришћених потврда о обележавању и регистрацији свиња;

10. Решити питања нерегистрованих сточних пијаца, како би се решио један од основних проблема у праћењу кретања код животиња;

11. Додати поља „број невакцинисаних свиња“.

Закључак са свих 12 одржаних обука је да треба да буде више оваквих састанака, на којима би се могло разменити практично искуство и мишљење везано за све послове из области ветеринарства и да треба заједнички радити на будућим решењима везаним за рад на терену.

Презентација "Иновације система обележавања и регистрације свиња"

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Zarazne bolesti zivotinja

Previous Следећа

informator_o_radu

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional