Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит


Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит („Службени гласник РС“,  број: 39/2019 објављен 6. јуна 2019. године) може се преузети овде.

Правилник о измени правилника о максимално дозвољеним количинама остатака средстава за заштиту биља у храни и храни за животиње


Објављен је Правилник о измени правилника о максимално дозвољеним количинама остатака средстава за заштиту биља у храни и храни за животиње који можете преузети овде.

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Јавни позив за упис у регистар овлашћених обележивача


Министарство пољопривреде и заштите животне средине објављује јавни позив за упис у Регистар овлашћених обележивача. Опширније...

Обележавање, регистрација и праћење кретања говеда - Најчешће постављана питања


Управа за ветерину је припремила одговоре на најчешће постављана питања из области Обележавања, регистрације и праћења кретања говеда које можете погледати и преузети ОВДЕ.

Како руковати храном на летњим температурама?

 

1. ОДРЖАВАЈ ЧИСТОЋУ СВЕГА ШТО ДОЛАЗИ У КОНТАКТ СА ХРАНОМ!

  • Обавезно добро опери руке пре руковања храном, а често и у току припреме

  • Обавезно добро опери руке после употребе тоалета!

  • Добро опери све површине и прибор коришћене за припрему хране!

  • Заштити простор и храну од инсеката, глодара и животиња!

ЗАШТО?

Иако многи микроорганизми (бактерије, вируси) не изазивају болест, опасни микроорганизми су широко распрострањени у земљишту, води, животињама и људима. Ови микроорганизми се налазе на рукама, крпама за брисање, прибору, а посебно на даскама за сечење, па сваким контактом могу да се пренесу на намирницу и изазову тровање храном!

2. УВЕК ОДВАЈАЈ ПРЕСНЕ/СИРОВЕ НАМИРНИЦЕ ОД КУВАНЕ ХРАНЕ!

  • Увек одвајај сирово месо (живинско, говеђе, свињско, риба) од остале хране!

  • Користи посебан прибор и уређаје (ножеви, сецкалице, даска за сечење или припрему сирове хране!

  • Чувај храну у посудама да избегнеш контакт сирове и припремљене хране!

ЗАШТО?

Сирова храна, посебно месо и сокови меса, могу да садрже опасне микроорганизме који могу да се пренесу на осталу храну за време њене припреме и чувања!

  • НАМИРНИЦЕ ДОБРО ПЕРИ – ПОСЕБНО АКО СЕ ЈЕДУ СИРОВЕ/СВЕЖЕ!

  • ЗА ПРАЊЕ И ПРИПРЕМУ ХРАНЕ, УВЕК КОРИСТИ ВОДУ ЗА ПИЋЕ!

  • НЕ КУПУЈ НАМИРНИЦЕ НЕПОЗНАТОГ ПОРЕКЛА!

  • КУПУЈ СВЕЖЕ И НЕОШТЕЋЕНЕ НАМИРНИЦЕ!

  • КУПУЈ ПРЕТХОДНО ОБРАЂЕНУ ХРАНУ – НПР. ПАСТЕРИЗОВАНО МЛЕКО!

  • КУПУЈ НАМИРНИЦЕ У ОБЈЕКТИМА РЕГИСТРОВАНИМ ЗА ПРОМЕТ ХРАНЕ (ПРОДАВНИЦЕ, ПИЈАЦЕ)!

  • КУПУЈ ДЕКЛАРИСАНУ/ОБЕЛЕЖЕНУ ХРАНУ!

  • ЧИТАЈ ПОДАТКЕ СА ПАКОВАЊА ПРОИЗВОДА – ИМЕ ПРОИЗВОЂАЧА, РОК УПОТРЕБЕ, ТЕМПЕРАТУРУ ЧУВАЊА И УПУТСТВА ПРОИЗВОЂАЧА!

  • ПОТРОШИ ХРАНУ У РОКУ УПОТРЕБЕ – НЕ УЗИМАЈ ХРАНУ СА ИСТЕКЛИМ РОКОМ УПОТРЕБЕ!

  • НАЧЕТО ПАКОВАЊЕ ХРАНЕ – ПОТРОШИ ШТО ПРЕ!

  • ХРАНУ КОЈА ТРЕБА ДА СЕ ДРЖИ НА ТЕМПЕРАТУРАМА ФРИЖИДЕРА - ДРЖИ КРАТКО НА СОБНОЈ ТЕМПЕРАТУРИ!

  • ХРАНА НЕ ТРЕБА ДА СТОЈИ НА СВЕТЛИМ И ТОПЛИМ МЕСТИМА!

ЗАШТО?

Сирове намирнице, укључујући воду и лед, могу да буду загађене опасним микроорганизмима и хемијским једињењима. Опасна хемијска једињења могу да се формирају у оштећеној и плеснивој храни. Пажљив избор сирових намирница и једноставни поступци прања и љуштења – смањују ризик од тровања храном!

3. УВЕК ДОБРО КУВАЈ - ПЕЦИ - ПРЖИ

  • Потпуно скувај храну - посебно месо, јаја, рибу и морске плодове!

  • Течну храну увек кувај/загревај тако да ври/кључа – да се осигура да је у сваком делу постигнуто најмање 70°C.

  • Сок скуваног меса треба да је бистар – не ружичаст

  • Ако је могуће - користи термометар!

  • Скувану храну поново загревај као да је куваш!

ЗАШТО?

Добро кување уништава скоро све микроорганизме. Припрема хране изнад  70°C омогућава безбедну исхрану.

Храна која захтева посебну пажњу: млевено месо, роловано месо, месо са костима, цео труп живине!

4. ПАЗИ НА ТЕМПЕРАТУРЕ!

  • ДРЖИ ХРАНУ НА БЕЗБЕДНИМ ТЕМПЕРАТУРАМА – СВЕ ШТО СЕ ЛАКО КВАРИ - НА ТЕМПЕРАТУРАМА ФРИЖИДЕРА, А ЗА ДУЖЕ ЧУВАЊЕ – У ЗАМРЗИВАЧУ!

  • СМРЗНУТУ ХРАНУ ОДМРЗАВАЈ У ФРИЖИДЕРУ ИЛИ ОДМАХ КУВАЈ – НЕ ОДМРЗАВАЈ ХРАНУ НА СОБНОЈ ТЕМПЕРАТУРИ!

  • ОДМРЗНУТУ ХРАНУ ПРИПРЕМИ И УТРОШИ – НЕ ЗАМРЗАВАЈ ПОНОВО!

  • ЗАГРЕВАЈ КОЛИЧИНУ ХРАНЕ КОЈА ЋЕ СЕ УТРОШИТИ ЗА ЈЕДАН ОБРОК!

  • ПРЕОСТАЛУ СКУВАНУ И ЗАГРЕЈАНУ ХРАНУ ХЛАДИ ШТО ПРЕ И ДРЖИ НА ТЕМПЕРАТУРАМА ФРИЖИДЕРА ДО СЛЕДЕЋЕ УПОТРЕБЕ!

  • НЕ ОСТАВЉАЈ КУВАНУ ХРАНУ ДУЖЕ ОД 2 САТА НА СОБНОЈ ТЕМПЕРАТУРИ!

  • СВУ КУВАНУ И КВАРЉИВУ ХРАНУ ДРЖИ У ФРИЖИДЕРУ (ДО 5°C)!

  • ХРАНУ НЕ ЧУВАЈ ДУГО – ЧАК И У ФРИЖИДЕРУ!

  • АКО СЕ СЛУЖИ У ДУЖЕМ ВРЕМЕНУ, ЗАГРЕЈАНУ ХРАНУ ДРЖИ ИЗНАД 60ОC!

  • ХРАНУ КОЈА ТРЕБА ДА СЕ ДРЖИ НА ТЕМПЕРАТУРАМА ФРИЖИДЕРА - ДРЖИ КРАТКО НА СОБНОЈ ТЕМПЕРАТУРИ!

  • ХРАНА НЕ ТРЕБА ДА СТОЈИ НА СВЕТЛИМ И ТОПЛИМ МЕСТИМА!

  • КАД ПОЂЕШ НА ПУТ – ХРАНУ УПАКУЈ И ЗАШТИТИ ОД СУНЦА И ТОПЛОТЕ!

ЗАШТО?

Микроорганизми се умножавају веома брзо, ако се храна држи на собној температури. Дражањем хране на температрурама испод 5°C  и изнад 60°C, раст/умножавање микроорганизама се успорава или зауставља. Неки микроорганизми расту и на температурама испод.

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Zarazne bolesti zivotinja

Previous Следећа

informator_o_radu

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional