ПРЕСТАНАК РЕСТРИКТИВНИХ МЕРА У СКЛАДУ СА РЕШЕЊЕМ О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАРАЖЕНИХ И УГРОЖЕНИХ ПОДРУЧИЈА ОД АКС


Управа за Ветерину је узимајући у обзир резултате надзора и дијагностичког испитивања на целој територији државе, као и спроведене мере и резултате надзора и дијагностичког испитивања свиња у зараженим и угроженим подручјима, а у складу са националним и европским прописима, донела решења о престанку спровођења рестриктивних мера у подручjима проглашеним зараженим и угроженим од заразне болести афричка куга свиња у општини Младеновац,Смедеревска Паланка и Житиште, чиме су раније донета предметна решења укинута на целокупној територији Републике Србије примењиваће се мере континуираног надзора на АКС код домаћих и дивљих свиња.

Решења о престанку примене рестриктивних мера можете преузети у делу Афричка куга свиња-Актуелне информације.                                                              

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА (ККС) У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ


  Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину, донела је одлуку за престанак вакцинације свиња против Класичне куге свиња.

Одлука ступа на снагу од  дана 15. 12. 2019. Године.

Након вишегодишње примене имунопрофилактичке мере здравствене заштите популације свиња, односно, вакцинације свиња против Класичне куге свиња у Републици Србији, Управа за ветерину донела је одлуку о престанку вакцинације на основу анализе ризика стручне јавности , процене ефеката вакцинације, спроведених мониторинга циркулације вируса у популацији домаћих и дивљих свиња и Препорука Европске комисије за праћење здравља животиња.
Одлука ће повећати капацитете индустрије за прераду меса и релаксирати услове за извоз свињског меса и производа од свињског меса на тржиште земаља чланица  Европске Уније.
Управа за ветерину донела је Правилник о изменама и допуни Правилника о утврђивању  мера за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијање и искорењивање заразне болести класичне куге свиња, као и начину њиховог спровођења (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019) и Правилник о изменама Правилника о утврђивању Програма мера здравствене заштите животиња за 2019.годину (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019), на основу којих ће се одлука спровести.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

ПОЈАВА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА


Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде,Управа за Ветерину проглашава зараженим подручијем од заразне болести афричке куге свиња, насељена места Велика Крсна и Рабровац општина Младеновац на територији града Београда,насељено место Кусадак општина Смедеревска Паланка у Подунавском управном округу.
Решења о проглашењу зараженог подручија и угроженог подручија као и ловишта (подручија високог ризика) од заразне болести Афричке куге свиња могу се преузети овде.  

Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит


Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит („Службени гласник РС“,  број: 39/2019 објављен 6. јуна 2019. године) може се преузети овде.

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Светски дан беснила 2010. године

Ел. пошта Штампа ПДФ

28. септембар 2010. г. Сава Центар

Министар пољопривреде, шумарста и водопривреде Републике Србије, др Саша Драгин и шеф делегације Европске уније у Србији  г. Винсент Дежер, одржали су конференцију за новинаре поводом обележавања

 

„28. септембра - Светског дана борбе против беснила“ и почетка вакцинације дивљих животиња против беснила у Србији

Светски дан борбе против беснила (World Rabies Day) обележава се широм света као и у Србији са основном намером да се пружи подршка глобалним напорима ветеринарских и здравствених служби, институција, организација и влада да се болест искорени као и да се подигне свест грађана Србије о самој болести и начинима да се беснило спречи и искорени..

Сваког дана у свету од беснила умре више од 150 заражених људи, медју којима је највише деце. Годишње више од 50.000 особа заражених беснилом изгуби живот при чему је највећи број случајева забележен у Индији, Пакистану и афричким земљама.

Србија је прва земља у региону Западног Балкана која почиње имплементацију вишегодишњег пројекта „Подршка за контролу и Искорењивање класичне куге свиња и беснила у Републици Србији“, који у оквиру ИПА подршке финансира Европска унија  и, делими;но, Влада Републике Србије. Кључни носилац и извршилац пројекта је Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, подржана од стране Делегације ЕУ двогодишњим пројектом техничке и стручне подршке који се се финансира из ЕУ фондова (ИПА 2008) - „Техничка подршка за контролу и оскрењивање класичне куге свиња и беснила у Републици Србији“,.

Вишегодишњи план контроле и искорењивања беснила предвиђа оралну вакцинацију лисица на територији Србије. Вакцинација треба да се изврши у периоду од најмање пет година узастопно, почевши од јесени 2010. до 2015. године, два пута годишње у пролеће и у јесен (мај/јун, септембар/октобар). Циљ је да се потпуно искорени беснило и у популацији дивљих животиња (углавном лисица) у Србији, као и да се одржи статус одсуства од болести код домаћих живитиња (пси и мачке).

Европска комисија планира да се у овај пројекат укључе и остале државе Западног Балкана (Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија, Македонија)  како би се беснило у потпуности искоренило у целом региону.

Тагови: Догађаји

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional