ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА (ККС) У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ


  Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину, донела је одлуку за престанак вакцинације свиња против Класичне куге свиња.

Одлука ступа на снагу од  дана 15. 12. 2019. Године.

Након вишегодишње примене имунопрофилактичке мере здравствене заштите популације свиња, односно, вакцинације свиња против Класичне куге свиња у Републици Србији, Управа за ветерину донела је одлуку о престанку вакцинације на основу анализе ризика стручне јавности , процене ефеката вакцинације, спроведених мониторинга циркулације вируса у популацији домаћих и дивљих свиња и Препорука Европске комисије за праћење здравља животиња.
Одлука ће повећати капацитете индустрије за прераду меса и релаксирати услове за извоз свињског меса и производа од свињског меса на тржиште земаља чланица  Европске Уније.
Управа за ветерину донела је Правилник о изменама и допуни Правилника о утврђивању  мера за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијање и искорењивање заразне болести класичне куге свиња, као и начину њиховог спровођења (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019) и Правилник о изменама Правилника о утврђивању Програма мера здравствене заштите животиња за 2019.годину (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019), на основу којих ће се одлука спровести.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

ПОЈАВА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА


Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде,Управа за Ветерину проглашава зараженим подручијем од заразне болести афричке куге свиња, насељена места Велика Крсна и Рабровац општина Младеновац на територији града Београда,насељено место Кусадак општина Смедеревска Паланка у Подунавском управном округу.
Решења о проглашењу зараженог подручија и угроженог подручија као и ловишта (подручија високог ризика) од заразне болести Афричке куге свиња могу се преузети овде.  

Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит


Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит („Службени гласник РС“,  број: 39/2019 објављен 6. јуна 2019. године) може се преузети овде.

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна Oрганизација Ветеринарска инспекција ПРИ КРАЈУ ДЕЗИНФЕКЦИЈА СЕОСКИХ ДОМАЋИНСТАВА У ОБРЕНОВЦУ

ПРИ КРАЈУ ДЕЗИНФЕКЦИЈА СЕОСКИХ ДОМАЋИНСТАВА У ОБРЕНОВЦУ

Ел. пошта Штампа ПДФ

"У наредних неколико дана биће завршена дезинфекција сеоских домаћинстава на територији општине Обреновац, што ће омогућити повратак евакуисане стоке и наставак пољопривредне производње", најавила је данас министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић.

"Процес дезинфекције и асанације терена прошло је 16 насељених приградских места, а остају још два - Забрежје и Бело Поље", рекла је Богосављевић Бошковић у месту Грабовац, где је обишла домаћинство у коме се тренутно обавља дезинфекција.

Она је нагласила су ветеринарске службе посао одрадиле ефикасно и максимално добро, напоменувши да је дезинфикован простор где је смештена стока, као и сама домаћинства.

Богосављевић Бошковић, која је претходно разговарала са представницима Кризног штаба те општине, указала је да су у самом граду Обреновцу присутни већи проблеми, јер је чак трећина површина под водом, а тренутно није могуће њено испумпавање.

Она је објаснила да та вода не отиче, задржава се на месту на ком се налази, не функционише градска канализација, а ниво река Саве и Колубаре је још увек висок.

"Та места представљају потенцијална жаришта за инфекцију и ширење заразе", упозорила је Богосављевић Бошковић, али и пренела да кризни штаб предузима одређене мере и траже се пумпе за уклањање сувишне воде.

Она је нагласила да су на лицу места екипе Министарства здравља и Градског секретаријата за заштиту животне средине, прате ситуацију и траже се решења како би се посао што пре завршио.

Богосављевић Бошковић је током обиласка Обреновца приметила да постоји велика количина смећа које треба да буде отпремљено, додајући да комуналне службе морају да раде много брже и ефикасније.

Начелница ветеринарске инспекције Сања Челебићанин објаснила је да је 90 одсто сеоских домаћинстава на подручју Обреновца прошло комплетну процедуру ветеринарске заштите и истакла да се непрекидно обавља ветеринарски надзор у циљу спречавања евентуалне појаве зараза које би могле да угрозе здравље људи и животиња.

Она је напоменула да се дезинфекција ради са хлорним препаратима, као и да два сата након спровођења мера домаћинство може нормално да се користи.

"Ово је завршна дезинфекција која омогућава да се стока врати безбедно у објекте за узгој и држање, без опасности по здравље. Нема заразних болести животиња, што је јако важно", казала је Челебићанин.

Наше мере ће сада бити усмерене на праћење здравственог статуса сваке животиње, рекла је Челебићанин, и додала да ће се приступити вакцинацији стоке у циљу спречавања појаве заразних болести.

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional