ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА (ККС) У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ


  Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину, донела је одлуку за престанак вакцинације свиња против Класичне куге свиња.

Одлука ступа на снагу од  дана 15. 12. 2019. Године.

Након вишегодишње примене имунопрофилактичке мере здравствене заштите популације свиња, односно, вакцинације свиња против Класичне куге свиња у Републици Србији, Управа за ветерину донела је одлуку о престанку вакцинације на основу анализе ризика стручне јавности , процене ефеката вакцинације, спроведених мониторинга циркулације вируса у популацији домаћих и дивљих свиња и Препорука Европске комисије за праћење здравља животиња.
Одлука ће повећати капацитете индустрије за прераду меса и релаксирати услове за извоз свињског меса и производа од свињског меса на тржиште земаља чланица  Европске Уније.
Управа за ветерину донела је Правилник о изменама и допуни Правилника о утврђивању  мера за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијање и искорењивање заразне болести класичне куге свиња, као и начину њиховог спровођења (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019) и Правилник о изменама Правилника о утврђивању Програма мера здравствене заштите животиња за 2019.годину (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019), на основу којих ће се одлука спровести.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

ПОЈАВА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА


Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде,Управа за Ветерину проглашава зараженим подручијем од заразне болести афричке куге свиња, насељена места Велика Крсна и Рабровац општина Младеновац на територији града Београда,насељено место Кусадак општина Смедеревска Паланка у Подунавском управном округу.
Решења о проглашењу зараженог подручија и угроженог подручија као и ловишта (подручија високог ризика) од заразне болести Афричке куге свиња могу се преузети овде.  

Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит


Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит („Службени гласник РС“,  број: 39/2019 објављен 6. јуна 2019. године) може се преузети овде.

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна РЕГИСТРАЦИЈА ПЧЕЛИЊАКА
 Logo grupe za obelezavanje i sledljivost zivotinja  Pcele

1. априла 2013. године је завршено пријављивање тј. обнова регистрације  пољопривредних газдинстава у Регистру Пољопривредних Газдинстава (РПГ).

Нови „Закон о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју“, који је у члану 28. предвидео подстицаје у минималном износу од 500 динара по кошници пчела, је регистрацију пољопривредних газдинстава које држе и узгајају пчеле довео у први план. Наиме, приликом пријављивања пољопривредног газдинства, потребно је било приложити и ветеринарски број газдинства - тзв. ХИД (скр. енгл. Holding IDentification number).

Управа за ветерину са задовољством, по први пут, може да објави привремени Регистар пчелара на територији Републике Србије, који је заснован на Регистру газдинстава која држе и узгајају животиње у Републици Србији.

Ажурирање привременог Регистра ће извршити надлежне ветеринарске станице које спроводе Програм Мера здравствене заштите животиња, у току акције обележавања кошница и регистрације пчелињака која почиње у понедељак, 08.04.2013. године.

Све информације везане за поступак регистрације пчелињака и обележавање кошница, потражите код вашег ветеринара или надлежног ветеринарског инспектора.

Јавне податке из привременог Регистра, можете погледати ОВДЕ

Инструкцију о поступку обележавања пчелињих друштава и регистрацији пчелињака, можете погледати ОВДЕ

Обележавање пчелињих друштава и регистрација пчелињака – газдинстава на којима се држе и узгајају пчеле, састоји се од следећих елемената:

  • регистрације пчелињака и додељивањa јединственог идентификационог броја пчелињака,

  • обележавања пчелињих друштава јединственом идентификационом ознаком сваке кошнице,

  • пријаве промена регистрованог стања, централне базе података.

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional