ПРОГРАМ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ УПРАВЉАЊА СПОРЕДНИМ ПРОИЗВОДИМА ЖИВОТИЊСКОГ ПОРЕКЛА ЗА ПЕРИОД ОД 2020. ДО 2024.ГОДИНЕ


Програм за унапређење управљања споредним производима животињског порекла за период од 2020. до 2024. године, који је донела Влада на седници одржаној 13. фебруара 2020. године и који је објављен у „Службеном гласнику РС”, број 14/20 од 21. фебруара 2020. године Oпширнији текст преузети овде.

ИНФОРМАЦИЈА О ПОЈАВИ АВИЈАРНЕ ИНФЛУЕНЦЕ (ПТИЧЈЕГ ГРИПА) У ЕВРОПИ


Појава птичјег грипа, односно високо патогеног соја авијарне инфлуенце – АИ (H5N8)  је потврђена у неколико европских земаља и то у Мађарској, Румунији, Словачкој, Украјини, Пољској и Немачкој. Ради се о  појави код дивљих птица и домаће живине. Постоји опасност од ширења ове болести и могуће појаве и у Републици Србији. С обзиром да се вирус птичјег грипа  најчешће преноси преко дивљих птица, од којих поједине врсте могу бити носиоци (резервоари) без видљивих симптома, нарочито у зимским месецима, односно у периоду интензивне миграције, степен ризика од ширења птичјег грипа  није могуће проценити  и  због непредвидивости преношења  вируса не може се искључити.  Спровођење активног и пасивног надзора , односно контроле здравственог стања живине у потенцијално ризичним подручјима близу водених површина са дивљим птицама, затварање живине у објекте , спречавање директног и индиректног контакта између дивљих птица и живине и подизање биосигурносних и хигијенских мера на газдинствима  су основне  превентивне мере које се предузимају у циљу спречавања појаве и ширења ове заразне болести.   Од суштинског је значаја да се због изузетне патогености вируса АИ, подтипа H5N8, који се одликује великом стопом обољевања и смртности и који може изазвати велике штете у живинарској производњи, због озбиљности претње од појаве нових жаришта, све релевантне структуре активно укључе у активности спречавања ширења болести. Становништво и власници живине се редовно обавештавају о појави и симптомима болести птичјег грипа путем медија и других средстава информисања, као и потребним поступцима  у случају примећене промене здравственог стања код живине или птица које је праћено повећаним угинућима, како би се благовремено обратили  ветеринару и пријавили сумњу на болест  ради предузимања даљих  неопходних мера.

МИНИСТАРСКА "КОНФЕРЕНЦИЈА О ГЛОБАЛНОЈ БУДУЋНОСТИ ПРОИЗВОДЊЕ СВИЊА У СВЕТЛУ РАСТУЋЕ ПРЕТЊЕ ОД АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА" БЕРЛИН


Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије,  Велимир Станојевић, в.д. директора Управе за ветерину, Емина Милакара и руководилац Центра за кризно планирање и управљање нарочито опасним заразним болестима у Управи за ветерину, Саша Остојић учествовали су на министарској „Конференцији о глобалној будућности производње свиња у светлу растуће претње од Афричке куге свиња“, која се одржала у Берлину 17. јануара 2020. године на маргинама 85. Међународног сајма „Зелена недеља“. Афричка куга свиња (АКС) представља озбиљан изазов који прети глобалном сектору производње свиња и представља ризик по животину средину и популацију свиња и дивљих свиња. Борба против АКС захтева опсежну интервенцију различитих нивоа власти и дугорочно координисане активности широм света. Учешће бројних министара и власти Европске уније и трећих земаља, међународних организација (ОИЕ..) који су јасно истакли да је глобално ширење АКС озбиљан изазов са значајним штетним последицама по животну средину, пољопривреду, трговину и безбедност хране. Наглашена је и хитна потреба за управљањем популацијом дивљих свиња. У недостатку вакцине глобално искорењивање болести код домаћих и дивљих свиња је ограничено. Резултати конференције јачају глобални позив на транспарентност и сарадњу и јасно препознавање регионализације као основног принципа одрживости целог сектора.  

ИНФОРМАЦИЈА О ПОЈАВИ БОЛЕСТИ АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА КОД ДИВЉИХ СВИЊА


Константно погоршање епизоотиолошке ситуације у околним земљама, посебно у Румунији и Бугарској и природни миграторни путеви кретања дивљих свиња имали су за последицу појаву првих случајева афричке куге свиња код дивљих свиња у Србији, који су регистровани у пограничним пределима према Бугарској у Пиротском управном округу и према Румунији на делу подручја општине Кладово. Имајући у виду актуелне околности, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеје у складу са законским овлашћењима и обавезама предузело све мере у циљу спречавања ширења и сузбијања АКС у популацији дивљих свиња и преношења вируса на домаће свиње, ангажовањем свих расположивих ресурса и ветеринарских и ловних организација. Посебно су предузете мере појачаног одстрела ради редукције бројности дивљих свиња на угроженим подручјима, као и спровођења интензивног надзора, мониторинга и дијагностичког испитивања свих одстрељених и угинулих дивљих свиња, уз примену неопходних биосигурносних мера у ловиштима. Упоредо са мерама спречавања ширења болести у популацији дивљих свиња, спроводе се у континуитету мере надзора и контроле здравственог стања домаћих свиња, како на угроженим подручјима, тако и на целој територији Републике Србије.

ПОЈАВА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА У БОРСКОМ И ПИРОТСКОМ УПРАВНОМ ОКРУГУ


Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде,Управа за Ветерину проглашава зараженим подручијем од заразне болести афричке куге свиња, подручија и делове ловишта на територији Борског и Пиротског управног округа. Решења о проглашењу зараженог подручија , угроженог подручија  и ловишта (подручија високог ризика) од заразне болести Афричке куге свиња као и мере које се примењују ради сузбијања и искорењивања болести, могу се преузети овде. 

ПРЕСТАНАК РЕСТРИКТИВНИХ МЕРА У СКЛАДУ СА РЕШЕЊЕМ О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАРАЖЕНИХ И УГРОЖЕНИХ ПОДРУЧИЈА ОД АКС


Управа за Ветерину је узимајући у обзир резултате надзора и дијагностичког испитивања на целој територији државе, као и спроведене мере и резултате надзора и дијагностичког испитивања свиња у зараженим и угроженим подручјима, а у складу са националним и европским прописима, донела решења о престанку спровођења рестриктивних мера у подручjима проглашеним зараженим и угроженим од заразне болести афричка куга свиња у општини Младеновац,Смедеревска Паланка и Житиште, чиме су раније донета предметна решења укинута на целокупној територији Републике Србије примењиваће се мере континуираног надзора на АКС код домаћих и дивљих свиња.

Решења о престанку примене рестриктивних мера можете преузети у делу Афричка куга свиња-Актуелне информације.                                                              

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА (ККС) У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ


  Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину, донела је одлуку за престанак вакцинације свиња против Класичне куге свиња.

Одлука ступа на снагу од  дана 15. 12. 2019. Године.

Након вишегодишње примене имунопрофилактичке мере здравствене заштите популације свиња, односно, вакцинације свиња против Класичне куге свиња у Републици Србији, Управа за ветерину донела је одлуку о престанку вакцинације на основу анализе ризика стручне јавности , процене ефеката вакцинације, спроведених мониторинга циркулације вируса у популацији домаћих и дивљих свиња и Препорука Европске комисије за праћење здравља животиња.
Одлука ће повећати капацитете индустрије за прераду меса и релаксирати услове за извоз свињског меса и производа од свињског меса на тржиште земаља чланица  Европске Уније.
Управа за ветерину донела је Правилник о изменама и допуни Правилника о утврђивању  мера за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијање и искорењивање заразне болести класичне куге свиња, као и начину њиховог спровођења (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019) и Правилник о изменама Правилника о утврђивању Програма мера здравствене заштите животиња за 2019.годину (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019), на основу којих ће се одлука спровести.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

ПОЈАВА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА


Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде,Управа за Ветерину проглашава зараженим подручијем од заразне болести афричке куге свиња, насељена места Велика Крсна и Рабровац општина Младеновац на територији града Београда,насељено место Кусадак општина Смедеревска Паланка у Подунавском управном округу.
Решења о проглашењу зараженог подручија и угроженог подручија као и ловишта (подручија високог ризика) од заразне болести Афричке куге свиња могу се преузети овде.  

Почетна Вести Вести о догађајима Промоција пролећне кампање вакцинације 2011. године

Промоција пролећне кампање вакцинације 2011. године

Ел. пошта Штампа ПДФ

Лисичји јарак , 11. мај 2011. године

Србија без беснила

 

Почетак пролећне кампање (друге фазе) оралне вакцинације дивљих животиња против беснила у 2011. години је наставaк програма искорењивања беснила као и пројекта „Подршка за контролу и искорењивање класичне куге свиња и беснила у Републици Србији“.  Прва фаза кампање пероралне вакцинације спроводена  је током новембра и децембра 2010. године, дистрибуцијом 1.400.000 доза на територији Централне Србије, Јужног дела Србије и  Војводине.

Друга фаза кампање вакцинације ће почети 11. маја 2011.године и представља наставак  вишегодишњег пројекта контроле и искорењивања беснила који предвиђа оралну вакцинацију лисица (избацивањем мамака са вакцином из ваздуха на одређеној површини)  на територији Србије.

Дистрибуција  вакцина врши се из ваздуха. Mале летилице су најбоље и најјефтиније средство и из њих се, из специјалних апарата који поседују ГПС систем и посебно дизајниран софтвер, избацује једна по једна вакцина на сваких око 100 м, у зависности од густине популације лисица. Вакцина се не избацује изнад насељених места, објеката, путева или водених површина, где се и не очекује присуство лисица и вукова.

Вакцинација треба да се изврши у периоду од најмање пет година узастопно, почевши од јесени 2010. до 2015. године, два пута годишње у пролеће и у јесен (мај/јун, септембар/октобар). Циљ је да се потпуно искорени беснило у Србији, као и да се одржи статус слободан од болести. Континуитет вакцинације у том периоду је врло важан за успех искорењивања беснила.

Пројекат „Искорењивање класичне куге свиња и беснила у Републици Србији“ спроводи Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину и Делегација Европске уније у Србији.

Пројекат ће се спроводити најмање 5 година на подручју целе Србије док ће се и у другим државама Западног Балкана  спроводити слични национални пројекти чији је свеукупни циљ искорењивање ових болести у целом региону. У оквиру овог пројекта, спроводи се и под-пројекат под називом „Техничка подршка за контролу и искорењивање Класичне куге свиња и беснила у Србији“, који у оквиру ИПА подршке финансира Делегација Европске Уније у Србији,  спроводи конзорцијум европских институција и стручних организација на челу са италијанском организацијом „Опера“. Он представља стручно-техничку подршку Управи за ветерину Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде како би се на што бољи начин постигли очекивани и зацртани резултати. 

Пројекат искорењивања беснила и ККС финансира се из предприступних фондова ЕУ уз делимично учешће Републике Србије средствима из националног буџета ангажовањем својих људских ресурса. До сада су одобрена два пројекта из ИПА 2008 (8,3 милиона ЕУР од чега је ЕУ издвојила 6 милиона) и ИПА 2009 (6 милиона ЕУР без учешћа Србије). Ова средства су строго наменски одобрена од стране  Европске уније и служе за набавку вакцина против беснила и спровођење вакцинације дивљих животиња на целој територији Републике Србије, набавку лабораторисјке опреме и опреме за надзор ових болести, мониторинг, унапређење легислативе уколико буде било потребно, едукацију и јачање капацитета. Свим набавкама руководи Делегација ЕУ у Србији, што је уобичајена процедура за све земље које још увек нису формално одређене као Земље кандидати за приступ ЕУ.

Пројекат ће унапредити националне капацитете у пословима који се односе на борбу против заразних болести, али и обезбеђује прекограничну сарадњу са земљама у региону. Делегација Европске уније је одобрила спровођење овог пројекта у читавом региону Западног Балкана, да би се отклонили сви „резервоари“ болести. Србија има  интензивну сарадњу са свим земљама региона на овим пословима у координацији са Европском унијом.

Свеукупан циљ је да овај део заједничког европског простора  буде потпуно слободан од беснила за неколико година, а то се може постићи само уколико све земље у региону у континуитету и ефикасно сроводе зацртане ветеринарске контролне мере назначене у овом великом европском пројекту.

Тагови: Догађаји

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional