ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА (ККС) У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ


  Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину, донела је одлуку за престанак вакцинације свиња против Класичне куге свиња.

Одлука ступа на снагу од  дана 15. 12. 2019. Године.

Након вишегодишње примене имунопрофилактичке мере здравствене заштите популације свиња, односно, вакцинације свиња против Класичне куге свиња у Републици Србији, Управа за ветерину донела је одлуку о престанку вакцинације на основу анализе ризика стручне јавности , процене ефеката вакцинације, спроведених мониторинга циркулације вируса у популацији домаћих и дивљих свиња и Препорука Европске комисије за праћење здравља животиња.
Одлука ће повећати капацитете индустрије за прераду меса и релаксирати услове за извоз свињског меса и производа од свињског меса на тржиште земаља чланица  Европске Уније.
Управа за ветерину донела је Правилник о изменама и допуни Правилника о утврђивању  мера за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијање и искорењивање заразне болести класичне куге свиња, као и начину њиховог спровођења (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019) и Правилник о изменама Правилника о утврђивању Програма мера здравствене заштите животиња за 2019.годину (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019), на основу којих ће се одлука спровести.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

ПОЈАВА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА


Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде,Управа за Ветерину проглашава зараженим подручијем од заразне болести афричке куге свиња, насељена места Велика Крсна и Рабровац општина Младеновац на територији града Београда,насељено место Кусадак општина Смедеревска Паланка у Подунавском управном округу.
Решења о проглашењу зараженог подручија и угроженог подручија као и ловишта (подручија високог ризика) од заразне болести Афричке куге свиња могу се преузети овде.  

Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит


Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит („Службени гласник РС“,  број: 39/2019 објављен 6. јуна 2019. године) може се преузети овде.

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна Вести Вести о догађајима Србија постала члан Управног одбора за спровођење Глобалног оквира за контролу нарочито опасних заразних болести животиња за Европу (GF-TADs)

Србија постала члан Управног одбора за спровођење Глобалног оквира за контролу нарочито опасних заразних болести животиња за Европу (GF-TADs)

Ел. пошта Штампа ПДФ

У Бриселу се од 26-27.1.2012. године одржава четврти састанак Управног одбора за спровођење Глобалног оквира за контролу нарочито опасних заразних болести животиња за Европу у организацији Светске организације за заштиту здравља животиња (ОIЕ), Организације за храну и ветерину (FАО) и Европске комисије.На позив организатора, делегација Републике Србије коју је предводио др Зоран Мићовић, учествовала је у раду овог тела.

Глобални оквир за прогресивно искорењивање нарочито опасних заразних болести животиња је јединствени механизам за глобалну координацију активности које се односе на контролу болести животиња а тиме и за смањење сиромаштва, промоцију безбедног промета хране животињског порекла и јавног здравља. У складу са вишегодишњим акционим планом и у координацији са земљама чланицама ОIЕ, FАО као и ЕУ, извршена је анализа епизоотиолошке ситуације у односу на приоритетне заразне болести животиња и то беснило, авијарну инфлуенцу, кугу малих преживара, слинавку и шап, класичну кугу свиња и афричку кугу свиња. Такође су представљене и активности ОIЕ, FАО и Европске комисије у спровођењу контролних мера када су ове и друге болести у питању, посебно у смислу координације и комуникације са надлежним службама земаља са подручја европског континента. Имајући у обзир значај за поједине земље и регионе, као и за јавно здравље, на листу приоритетних болести укључена је и бруцелоза.

На предлог генералног директора ОIЕ, Србија је постала члан Управног одбора GF-TADs. Поред Русије, Србија је једина земља која је члан овог тела а да није земља чланица ЕУ. Др Зоран Мићовић, директор Управе за ветерину и новоизабрани члан Управног одбора GF-TADs захваљујући се на указаном поверењу истакао је:

„Србија има изузетно способну и ефикасну ветеринарску службу која је на овај начин добила значајно признање. Као члан Управног одбора, Србија ће бити посвећена принципима ове глобалне иницијативе и одговорно ће радити на реализацији акционог плана. Поред тога, одговорно ћемо радити на промоцији координације и хармонизације програма искорењивања и контроле нарочито опасних заразних болести. Како су ове болести стална претња Европи и свету и не познају никакве административне нити физичке границе, само унапређењем знања и вештина у брзом откривању и хитном искорењивању ових болести, можемо постићи да се оне ефикасно контролишу.  Обезбеђивањем службеног статуса земље слободне од болести слинавка и шап и куга говеда, Србија је доказала да има одговарајуће ресурсе за дугорочно и одрживо искорењивање заразних болести чиме се обезбеђује и развој пољопривреде и јачање економије целе земље.“

Тагови: Догађаји

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional