ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА (ККС) У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ


  Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину, донела је одлуку за престанак вакцинације свиња против Класичне куге свиња.

Одлука ступа на снагу од  дана 15. 12. 2019. Године.

Након вишегодишње примене имунопрофилактичке мере здравствене заштите популације свиња, односно, вакцинације свиња против Класичне куге свиња у Републици Србији, Управа за ветерину донела је одлуку о престанку вакцинације на основу анализе ризика стручне јавности , процене ефеката вакцинације, спроведених мониторинга циркулације вируса у популацији домаћих и дивљих свиња и Препорука Европске комисије за праћење здравља животиња.
Одлука ће повећати капацитете индустрије за прераду меса и релаксирати услове за извоз свињског меса и производа од свињског меса на тржиште земаља чланица  Европске Уније.
Управа за ветерину донела је Правилник о изменама и допуни Правилника о утврђивању  мера за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијање и искорењивање заразне болести класичне куге свиња, као и начину њиховог спровођења (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019) и Правилник о изменама Правилника о утврђивању Програма мера здравствене заштите животиња за 2019.годину (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019), на основу којих ће се одлука спровести.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

ПОЈАВА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА


Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде,Управа за Ветерину проглашава зараженим подручијем од заразне болести афричке куге свиња, насељена места Велика Крсна и Рабровац општина Младеновац на територији града Београда,насељено место Кусадак општина Смедеревска Паланка у Подунавском управном округу.
Решења о проглашењу зараженог подручија и угроженог подручија као и ловишта (подручија високог ризика) од заразне болести Афричке куге свиња могу се преузети овде.  

Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит


Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит („Службени гласник РС“,  број: 39/2019 објављен 6. јуна 2019. године) може се преузети овде.

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна Вести Вести о догађајима Штанд Пројекта „Програм контроле и искорењивања класичне куге свиња и беснила у Републици Србији“ посетили високи званичници Републике Србије, ЕУ и АП Војводине

Штанд Пројекта „Програм контроле и искорењивања класичне куге свиња и беснила у Републици Србији“ посетили високи званичници Републике Србије, ЕУ и АП Војводине

Email Штампа PDF

Нови Сад, 12. мај 2012. Пројекат „Подршка програму контроле искорењивања класичне куге свиња и беснила у Републици Србији“представљенјена овогодишњем Пољопривредном сајму у Новом Садуна посебном штандуу Мастер халиновосадског сајма, што је први пут да се на овакав начин представља програм контроле болести животиња.

Након свечаног отварања сајма, штанд Пројекта посетили су Министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде г. Душан Петровић, Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер, Председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић, као и гости сајма, међу којима су били и Министар пољопривреде Аустрије г. Ники Берлакович и Министар пољопривреде Хрватске г. Тихомир Јаковина. Они су изразили задовољство презентацијом Пројекта на сајму као и резултатима које овај пројекат остварује и дали додатну подршку за наставак програма контроле и искорењивања ККС и беснила у Србији.

Представници Управе за ветерину ће, током сајамских дана, посетиоцима, али и представницима медија, давати инофрмације о Пројекту, досадашњим активностима, као и постигнутим резултатима у конторли и искорењивању класичне куге свиња и беснила. Такође, на штанду ће  бити доступни информативно-едукативни материјали намењени узгајивачима свиња и стручњацима из области ветерине.

 
 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional