ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА (ККС) У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ


  Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину, донела је одлуку за престанак вакцинације свиња против Класичне куге свиња.

Одлука ступа на снагу од  дана 15. 12. 2019. Године.

Након вишегодишње примене имунопрофилактичке мере здравствене заштите популације свиња, односно, вакцинације свиња против Класичне куге свиња у Републици Србији, Управа за ветерину донела је одлуку о престанку вакцинације на основу анализе ризика стручне јавности , процене ефеката вакцинације, спроведених мониторинга циркулације вируса у популацији домаћих и дивљих свиња и Препорука Европске комисије за праћење здравља животиња.
Одлука ће повећати капацитете индустрије за прераду меса и релаксирати услове за извоз свињског меса и производа од свињског меса на тржиште земаља чланица  Европске Уније.
Управа за ветерину донела је Правилник о изменама и допуни Правилника о утврђивању  мера за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијање и искорењивање заразне болести класичне куге свиња, као и начину њиховог спровођења (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019) и Правилник о изменама Правилника о утврђивању Програма мера здравствене заштите животиња за 2019.годину (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019), на основу којих ће се одлука спровести.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

ПОЈАВА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА


Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде,Управа за Ветерину проглашава зараженим подручијем од заразне болести афричке куге свиња, насељена места Велика Крсна и Рабровац општина Младеновац на територији града Београда,насељено место Кусадак општина Смедеревска Паланка у Подунавском управном округу.
Решења о проглашењу зараженог подручија и угроженог подручија као и ловишта (подручија високог ризика) од заразне болести Афричке куге свиња могу се преузети овде.  

Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит


Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит („Службени гласник РС“,  број: 39/2019 објављен 6. јуна 2019. године) може се преузети овде.

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна Вести Вести о догађајима УПРАВА ЗА ВЕТЕРИНУ СПРОВОДИ АКТИВНОСТИ ЧИШЋЕЊА И ДЕЗИНФЕКЦИЈЕ ГАЗДИНСТАВА И ОБЈЕКАТА ЗА ДРЖАЊЕ ЖИВОТИЊА НА ПОДРУЧЈУ ОБРЕНОВЦА

УПРАВА ЗА ВЕТЕРИНУ СПРОВОДИ АКТИВНОСТИ ЧИШЋЕЊА И ДЕЗИНФЕКЦИЈЕ ГАЗДИНСТАВА И ОБЈЕКАТА ЗА ДРЖАЊЕ ЖИВОТИЊА НА ПОДРУЧЈУ ОБРЕНОВЦА

Ел. пошта Штампа ПДФ

Управа за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине, у координацији са другим органима и службама, у току викенда је извршила анализу стања у насељеним местима општине Обреновац која су погођена поплавама и припремила план спровођења дезинфекције. Општински штаб дао је сагласност да се спровођење дезинфекције започне без одлагања.

Специјализоване екипе ветеринарских организација са подручја Београда (Ветеринарска установа Београд и Научни институт за ветеринарство Србије), уз подршку Ветеринарског специјалистичког института Ниш и Ветеринарског специјалистичког института Пожаревац, започеле су дезинфекцију објеката за смештај животиња, дворишта и домаћинстава 26.05.2014. године у следећим насељеним местима који су погођени поплавама, а у којима су се стекли одговарајући услови:

  • Бровић,
  • Пироман,
  • Велико поље,
  • Мало поље (део),
  • Дражевац и
  • Конатице

Од 27.05.2014. године, уз подршку додатних екипа Ветеринарског специјалистичког института Зрењанин и Ветеринарског специјалистичког института Краљево, наставиће се са дезинфекцијом у насељеним местима: Звечка, Уровци, Кртинска, Забрежје, Пољане, Конатице, Гола бара, Скела и Прогар (део).

Моле се власници животиња да изврше механичко чишћење објеката и површина и одлагање ђубрета, муља и других нечистоћа на одговарајуће место у дворишту како би дезинфекција била ефикасна и ефективна. Уколико постоје лешеви животиња и други споредни производи животињског порекла, Ветеринарска установа Ветерина Београд ће у сарадњи са ветеринарском инспекцијом извршити њихово скупљање и нешкодљиво уклањање.

У насељеном месту Звечка, од 21.05.2014. године започето је спашавање животиња, а уз помоћ која је стигла из иностранства, постављена је мобилна клиника и прихватилиште за збрињавање животиња у оквиру ВС Др. Костић. Грађанима се пружа бесплатна услуга лечења и даје се бесплатно храна, како би се обезбедила добробит животиња. Овај вид помоћи путем донације биће на располагању још неколико дана, док се не успоставе редовне активности у ветеринарским станицама, па се грађани могу обратити на телефон 0642275458.

Од 26.05.2014. године, Ветеринарска станица Обреновац започела је са радом и пружа редовне услуге грађанима како у Обренову тако и у својим амбулантама. Грађани могу затражити све услуге путем телефона 011 8720821.

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional