Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит


Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит („Службени гласник РС“,  број: 39/2019 објављен 6. јуна 2019. године) може се преузети овде.

Правилник о измени правилника о максимално дозвољеним количинама остатака средстава за заштиту биља у храни и храни за животиње


Објављен је Правилник о измени правилника о максимално дозвољеним количинама остатака средстава за заштиту биља у храни и храни за животиње који можете преузети овде.

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Јавни позив за упис у регистар овлашћених обележивача


Министарство пољопривреде и заштите животне средине објављује јавни позив за упис у Регистар овлашћених обележивача. Опширније...

Обележавање, регистрација и праћење кретања говеда - Најчешће постављана питања


Управа за ветерину је припремила одговоре на најчешће постављана питања из области Обележавања, регистрације и праћења кретања говеда које можете погледати и преузети ОВДЕ.

Почетна Вести Вести о догађајима ИНФОРМАЦИЈА О МЕРАМА ПРЕВЕНЦИЈЕ И КОНТРОЛЕ ГРОЗНИЦЕ ЗАПАДНОГ НИЛА ОД СТРАНЕ ВЕТЕРИНАРСКЕ СЛУЖБЕ СРБИЈЕ

ИНФОРМАЦИЈА О МЕРАМА ПРЕВЕНЦИЈЕ И КОНТРОЛЕ ГРОЗНИЦЕ ЗАПАДНОГ НИЛА ОД СТРАНЕ ВЕТЕРИНАРСКЕ СЛУЖБЕ СРБИЈЕ

У циљу превенције и контроле појаве грознице западног Нила код животиња и људи и успостављања система брзог упозоравања надлежних служби, првенствено система здравствене заштите људи, Управа за ветерину од 2013. године спроводи систем мониторинга и надзора ове болести код домаћих и дивљих птица, коња и комараца, преносиоца узрочника ове болести заједничке људима и животињама.

Програмом мониторинга у 2017. години, предвиђених Правилником о утврђивању Програма мера здравствене заштите животиња у 2017. години, превиђено је испитивање узорака крвих серума коња, узорака комараца и дивљих птица на присуство узрочника ове болести. Мониторинг се спроводи на целој територији Републике Србије, према посебно дефинисаним подручјима (ризичним и мање ризичним, према посебним критеријумима). Мониторинг спроводе ветеринарске станице којима су поверени послови из Програма мера здравствене заштите животиња и ветеринарски научни и специјалистички институти.

У досадашњем спровођењу мониторинга лабораторијским испитивањем потврђено је присуство вируса узрочника Грознице Западног Нила у два узорка изловљених комараца и то пореклом из насељеног места Ловћенац (у севернобачком округу)и насељеног места Сириг (у јужнобачкомокругу). Прелиминарна лабораторијска испитивања извршена су у Научном институту за ветеринарство „Нови Сад“, док су потврдна дијагностичка испитивања  извршена у Националној референтној лабораторији Ветеринарског специјалистичког института „Краљево“ у Краљеву.

Након утврђивања позитивног налаза, Управа за ветерину по протоколу обавештава Институт за јавно здравље Србије, Др. Милан Јовановић Батут, како би се предузеле одговарајуће мере заштите здравља људи у угроженом подручју од стране надлежне епидемиолошке службе, односно како би локалне самоуправе спровеле мере контроле инсеката, у складу с овлашћенима и надлежностима.

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Zarazne bolesti zivotinja

Previous Следећа

informator_o_radu

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional