ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА (ККС) У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ


  Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину, донела је одлуку за престанак вакцинације свиња против Класичне куге свиња.

Одлука ступа на снагу од  дана 15. 12. 2019. Године.

Након вишегодишње примене имунопрофилактичке мере здравствене заштите популације свиња, односно, вакцинације свиња против Класичне куге свиња у Републици Србији, Управа за ветерину донела је одлуку о престанку вакцинације на основу анализе ризика стручне јавности , процене ефеката вакцинације, спроведених мониторинга циркулације вируса у популацији домаћих и дивљих свиња и Препорука Европске комисије за праћење здравља животиња.
Одлука ће повећати капацитете индустрије за прераду меса и релаксирати услове за извоз свињског меса и производа од свињског меса на тржиште земаља чланица  Европске Уније.
Управа за ветерину донела је Правилник о изменама и допуни Правилника о утврђивању  мера за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијање и искорењивање заразне болести класичне куге свиња, као и начину њиховог спровођења (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019) и Правилник о изменама Правилника о утврђивању Програма мера здравствене заштите животиња за 2019.годину (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019), на основу којих ће се одлука спровести.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

ПОЈАВА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА


Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде,Управа за Ветерину проглашава зараженим подручијем од заразне болести афричке куге свиња, насељена места Велика Крсна и Рабровац општина Младеновац на територији града Београда,насељено место Кусадак општина Смедеревска Паланка у Подунавском управном округу.
Решења о проглашењу зараженог подручија и угроженог подручија као и ловишта (подручија високог ризика) од заразне болести Афричке куге свиња могу се преузети овде.  

Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит


Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит („Службени гласник РС“,  број: 39/2019 објављен 6. јуна 2019. године) може се преузети овде.

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна Вести Вести о догађајима Трећи интернационални епизоотиолошки дани

Трећи интернационални епизоотиолошки дани

Ел. пошта Штампа ПДФ

Од 8. до 11. маја 2013. године у хотелу Радон у Нишкој бањи одржани су  Трећи интернационални епизоотиолошки дани, односно Петнаести епизоотиолошки дани Србије. Организатор симпозијума је Катедра за заразне болести и болести пчела Факултета ветеринарске медицине Београд, Секција за зоонозе Српског ветеринарског друштва, Ветеринарски специјалистички институт „Ниш,“ Удружење епизоотиолога и епидемиолога Републике Србије и Министарство пољопривреде шумараства и водопривреде.

Из Управе за ветерину МПШ симпозијуму су  присуствовали  ветеринари и ветеринарски инспектори који раде на пословима здравствене заштите животиња. Отварајући ову манифестацију  ветеринарске струке и науке  координатор послова у Управи за ветерину др сци. мед. Зорица Новаковић нагласила једа јеветеринарска струка  доказала и оправдала своје постојање чињеницом да је и у најтежим временима за земљу и народ одржала  здрав сточни фонд и обезбедила заштиту становништва од зооноза.

- Надам се да ће одабране теме и активно учешће страних и домаћих експерата подићи интерес међу учесницима, дати нове идеје и мотивације за даљи будући заједнички рад. Надам се да ћете отићи са овог Симпозијума са драгоценим искуством како у стручном и научном знању тако и са лепим успоменама и новим познанствима - рекла је у поздрављајући скуп испред Управе за ветерину др Зорица Новаковић.

Током тродневног симпозијума  вођена је стучна расправа  о актуелним заразним болестима код нас и у свету,заразним болестима и националним брендовима,грозници западног нила у Србији, инфекцијама векторског карактера,заразним болестима бактеријске и вирусне етиологије и о паразитским  инфекцијама.

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional