Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит


Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит („Службени гласник РС“,  број: 39/2019 објављен 6. јуна 2019. године) може се преузети овде.

Правилник о измени правилника о максимално дозвољеним количинама остатака средстава за заштиту биља у храни и храни за животиње


Објављен је Правилник о измени правилника о максимално дозвољеним количинама остатака средстава за заштиту биља у храни и храни за животиње који можете преузети овде.

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Јавни позив за упис у регистар овлашћених обележивача


Министарство пољопривреде и заштите животне средине објављује јавни позив за упис у Регистар овлашћених обележивача. Опширније...

Обележавање, регистрација и праћење кретања говеда - Најчешће постављана питања


Управа за ветерину је припремила одговоре на најчешће постављана питања из области Обележавања, регистрације и праћења кретања говеда које можете погледати и преузети ОВДЕ.

Почетна Вести Вести о догађајима СТРУЧЊАЦИ УДРУЖУЈУ СНАГЕ КАКО БИ СПРЕЧИЛИ УЛАЗАК АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊA НА БАЛКАН

СТРУЧЊАЦИ УДРУЖУЈУ СНАГЕ КАКО БИ СПРЕЧИЛИ УЛАЗАК АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊA НА БАЛКАН

Смањење ризика од упада и унапређење мера за брзо откривање и контролу aфричке куге свињa у земљама Балкана главна је тема четвородневне радионице спроведене од стране Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), која је одржана од 18. до 21. фебруара у Београду.
Афричка куга свиња је вирусна хеморагијска болест која убија и до 100 oдсто заражених животиња, како домаћих тако и дивљих свиња. Болест не представља ризик по људско здравље, али има потенцијал да разори руралну економију, угрози доступност хране, као и трговину у погођеним регионима.
Последњих година болест се постепено проширила, а њена појава у Бугарској, Мађарској и Румунији 2019. године представља озбиљну и непосредну претњу Балкану.
"Вирус се може брзо ширити због релативно густе популације дивљих свиња и веома распрострањеног узгоја домаћих свиња у оквиру домаћинстава", рекао је Даниел Белтран-Алкрудо, службеник ФАО-а за здравље животиња.

"Свест, унапређена биосигурност и спремност на реаговање су кључни за превенцију и смањење негативних утицаја болести на руралну економију, постојећи ланац вредности у свињогојству и трговину."
Даниел Белтран-Алкрудо
ФАО службеник за здравље животиња

У том циљу, ФАО спроводи хитни пројекат под називом "Афричка куга свиња у случају ургентних ситуација на Балкану", те је ова радионица први корак у дефинисању стратегија превенције и контроле у региону и договору о кључним питањима контроле граница, свести, биосигурности и другим.
Радионица је окупила међународне стручњаке, као и више од 25 делегата из пет земаља укључених у пројекат - Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Северне Македоније, Црне Горе и Србије – заједно са представницима Хрватске, Мађарске и Румуније. Учесници су представници ветеринарских и шумских управа, као и ловачких удружења и невладиних организација које раде у сектору узгоја свиња. За болест попут афричке куге свиња, координација међу свим овим институцијама је од критичне важности. Међународне агенције као што су Европска агенција за сигурност хране и Светска организација за здравље животиња такође су биле присутне.
„Радионица је изузетно важан форум за размену знања међу стручњацима из различитих области“, рекла је Даниела Манђионе, службеница за политику ФАО-а. "Балкан никада није био изложен Афричкој куги свиња, што значи да Владе, фармери и ловци имају недовољно информација и мало техничког знања о болести."
Као резултат радионице, представници су усвојили план и дефинисали активности за спровођење18- месечног пројекта и прикупили детаљне информације о кључним потешкоћама и изазовима за сваку државу понаособ.

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Zarazne bolesti zivotinja

Previous Следећа

informator_o_radu

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional