PRESTANAK VAKCINACIJE SVINЈA PROTIV KLASIČNE KUGE SVINjA U REPUBLICI SRBIJI OD 15.12.2019.GODINEPrestanak vakcinacije svinja protiv klasične kuge svinja u Repbulici Srbiji.

Brojevi telefona za prijavu uginuća ili sumnje na bolest afričke kuge svinja


Broj telefona:  
0800/234-236 tokom čitavog dana ili, u toku radnog vremena  opširnije...  

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

DO SADA NEŠKODLJIVO UNIŠTENO 140 TONA LEŠEVA ŽIVOTINJA

El. pošta Štampa PDF

„Do sada je 140 tona leševa uginulih životinja prebačeno u kafilerije gde su uništene na neškodlјiv način“, izjavila je za agenciju Tanjug načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin.

Ona je istakla da nadležne veterinarske ekipe imaju dovolјno vozila, kontejnera za odlaganje otpada i svih ostalih potrebnih sredstava, upozoravajući građane da ne diraju sami leševe životinja.

"Stanje je danas mirnije i nadamo se da će tako ostati kako bismo mogli da saniramo žarišta koja imamo, a da nam se ne otvaraju nova", istakla je Čelebićanin i dodala da su ekipe veterinarske inspekcije danas ušle u Krupanj, Kušilјevo i Varvarin. U opštini Svilajnac je zabeleženo uginuće 1.900 ovaca i jagnjadi.

"Ono što je problem je Jamena u Šidu, u koju danas nismo mogli da uđemo, voda je i u Klenku, primiče se i Moroviću, dobar deo je poplavlјen, ali na svu sreću nije došao do farme živine i koka nosilјa", rekla je Čelebićanin. 

Načelnica veterinarske inspekcije je podsetila da je u akciju uklanjanja i zbrinjavanja leševa životinja uklјučeno 25 regionalnih kancelarija veterinarske inspekcije, 12 specijalističkih i naučnih veterinarskih instituta, veterinarske stanice....

Čelebićanin je napomenula da su se u rad veterinarske inspekcije u dovolјnoj meri uklјučile i komunalne službe lokalnih samouprava, veterinarske službe vojske i MUP-a.

Ekipe trenutno raspolažu sa 17 specijalizovanih vozila kafilerija za prevoz leševa životinja i hrane životinjskog porekla koja nije ispravna za ishranu lјudi.

„Ima jako puno hrane iz privatnih zamrzivača, rashladnih uređaja i prodavnica koje su poplavlјene, pa se sav taj škodlјiv materijal mora uništiti na neškodlјiv način u kafileriji, nakon čega sledi i čišćenje, pranje i dezinfekcija terena“, objasnila je Čelebićanin.

Ona je istakla da ekipe ulaze na teren kada dobiju podatke od Sektora MUP-a za vanredne situacije gde se voda povukla, jer bi sve pre toga bilo rizično.

 
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional