ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЛАЗУ СТРУВИТА У ФИЛЕТИМА СКУШЕ ИЗ ХРВАТСКЕ


Државни инспекторат Републике Хрватске објавио је информацију за потрошаче о опозиву производа Adriatic Queen, „Скуша филети у маслиновом уљу“ , тежине 105 г, број лота  L12/03/20 V4,  због постојања могућност појаве кристала “струвита”, произвођача  “Sardina d.o.o” , Постира, Хрватска.
  Кристали струвита настају спајањем природних, нормалних састојака меса свих морских плодова након што се риба стерилизују у конзерви. Струвити не представљају ризик по здравље људи, јер се растварају у желуцу и не акумулирају у организму као штетне материје.
Медјутим, како ови кристали могу бити величине и до 1 цм и подсећају на стакло, могу довести, нарочито код млађе популације, до механичког оштећења усне дупље и горњих органа за варење.
Према информацијама из RASFF Хрватска, спорни лот је стављен на тржиште Чешке и Словачке.
Истрагом спроведеном у Србији, утврђено је да се спорни лот конзерве скуше не налази се у овом тренутку у промету на територији Републике Србије.

ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Ел. пошта Штампа ПДФ

Ha 82. Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду, Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Управа за ветерину и Делегација ЕУ у Србији, одржали су конференцију за новинаре посвећену представљању првих резултата  пројекта „Изградња капацитета за развој националног компензационог фонда за сузбијање заразних болести животиња и друге услуге“, који финансира ЕУ.

На конференцији за новинаре, државни секретар у Министарству пољопривреде господин Жељко Радошевић је истакао да Република Србија  има изграђен механизам надокнаде штета за одређене заразне болести животиња. Неопходно је међутим,  да Република Србија, уважавајући најбољу праксу у другим земљама Европе, унапреди сопствени модел, како би се на одржив начин обезбедио адекватан ниво дугогодишње подршке сточарству. Како је нагласио г. Радошевић, основни циљ формирања Националног компензационог фонда је узајамна подршка, сарадња и подељена финансијска одговорност између Владе Републике Србије и свих заинтересованих страна, узгајивача, прехрамбене индустрије, банкарског сектора и сл. у случају избијања заразне болести.

Са овим се сагласио и  г.  Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације ЕУ у Србији, додајући да да ЕУ даје  висок приоритет превенцији и контроли болести животиња путем дефинисања заједничког законодавства у овој области. Г. Бенедикт је нагласио  да у  ЕУ такође велику пажњу придају одговорности и подели трошкова у смислу да државни органи, индустрије и одгајивачи морају показати своју одговорност преузимањем  дужности у процесу производње меса.

Након конференције, одржан је радни састанак са представницима заинтересованих страна (произвођачима и њиховим удружењима, осигуравајућим друштвима и представницима државних служби заинтересованих за успостављање рада овог фонда).

На радном састанку, ВД директор Управе за ветерину др. Дејан Бугарски и вођа тима експерата, др. Мирзет Сабировић, су образложили рад пројекта на концепту компензационог фонда и отворили су дискусију о представљеним првим прелиминарним резултатима рада који се у суштини могу поделити постојање два основна законска приступа – буџетски и ван буџетски,  са укупно пет потенцијалних предлога модела који се односе на поделу трошкова и акумулирање средстава у фонду.

Присутни представници заинтересованих страна показали су висок степен разумевања за потребу да се успостави компензациони фонд за надокнаду штета од заразних болести у Србији. Изражавајући нарочито задовољство чињеницом да би фонд имао кумулативни карактер и да би у свим важним одлукама о наменама фонда могли да учествују и произвођачи директно.

Закључено је да ће се о предложеним моделима, као и новим опцијама које буду проистекле из будућих дијалога са заинтересованим странама, разговарати у наредним месецима, како би се до краја године припремила стратегија развоја компензационог фонда, предлози за правни оквир и оперативне процедуре, у сарадњи са произвођачима и другим заинтересованим странама.

 

Afrička kuga svinja

RASFF

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional