ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Светски дан беснила 2010. године

Ел. пошта Штампа ПДФ

28. септембар 2010. г. Сава Центар

Министар пољопривреде, шумарста и водопривреде Републике Србије, др Саша Драгин и шеф делегације Европске уније у Србији  г. Винсент Дежер, одржали су конференцију за новинаре поводом обележавања

 

„28. септембра - Светског дана борбе против беснила“ и почетка вакцинације дивљих животиња против беснила у Србији

Светски дан борбе против беснила (World Rabies Day) обележава се широм света као и у Србији са основном намером да се пружи подршка глобалним напорима ветеринарских и здравствених служби, институција, организација и влада да се болест искорени као и да се подигне свест грађана Србије о самој болести и начинима да се беснило спречи и искорени..

Сваког дана у свету од беснила умре више од 150 заражених људи, медју којима је највише деце. Годишње више од 50.000 особа заражених беснилом изгуби живот при чему је највећи број случајева забележен у Индији, Пакистану и афричким земљама.

Србија је прва земља у региону Западног Балкана која почиње имплементацију вишегодишњег пројекта „Подршка за контролу и Искорењивање класичне куге свиња и беснила у Републици Србији“, који у оквиру ИПА подршке финансира Европска унија  и, делими;но, Влада Републике Србије. Кључни носилац и извршилац пројекта је Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, подржана од стране Делегације ЕУ двогодишњим пројектом техничке и стручне подршке који се се финансира из ЕУ фондова (ИПА 2008) - „Техничка подршка за контролу и оскрењивање класичне куге свиња и беснила у Републици Србији“,.

Вишегодишњи план контроле и искорењивања беснила предвиђа оралну вакцинацију лисица на територији Србије. Вакцинација треба да се изврши у периоду од најмање пет година узастопно, почевши од јесени 2010. до 2015. године, два пута годишње у пролеће и у јесен (мај/јун, септембар/октобар). Циљ је да се потпуно искорени беснило и у популацији дивљих животиња (углавном лисица) у Србији, као и да се одржи статус одсуства од болести код домаћих живитиња (пси и мачке).

Европска комисија планира да се у овај пројекат укључе и остале државе Западног Балкана (Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија, Македонија)  како би се беснило у потпуности искоренило у целом региону.

Тагови: Догађаји

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional