О пројекту

Вишегодишњи пројекат “Подшка програму искорењивања и контроле класичне куге свиња и беснила у Републици Србији” спроводи се од почетка 2010. године као партнерски пројекат између Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, Управе за ветерину и Делегације Европске уније у Србији.  Он је подршка вишедеценијском програму искорењивања ових болести у Србији које спроводи Министарство а који се финансирају из буџета РС. Како се ради о пројекту који се спроводи на подручју свих земаља и територија на подручју Балкана, пројекат је од изузетног регионалнг значаја, посебно зато што ће се спроводити најмање 5 узастопних година.

Када је реч о беснилу, циљ пројекта је потпуно искорењивање ове заразне болести на територији Србије применом оралне вакцинације и појачаним надзором беснила. Од јесени 2010. године спроведене су три националне кампање оралне вакцинације дивљих животиња као главних резервоара ове болести. Континуирана вакцинација довешће до прогресивног смањивања броја оболелих јединки у природи а тиме и могућност преношења вируса на домаће зивотиње и људе.

Искорењивање и контрола класичне куге свиња (ККС) захтева значајно унапређење хигијенских и биосигурносних мера на фармама свиња, контролу промета свиња и подизање капацитета ветеринарског система у Србији као и интензивну сарадњу са свим заинтересованим странама у процесу престанка вакцинације (узгајивачи, месно-прерадјивачка индустија, ветеринарске организаицје, ловачка удружења, извозници, потрошачи). Пројекат је од изузетног значаја, не само са аспекта сузбијања и контроле болести, већ и због великих економских импликација, односно, могуцности да Србија постане извозни партнер, када је реч о свињама и свињском месу, на тржишту земаља Европске уније и другим тржиштима.

Наменски филм: Искорењивање беснила - опште информације


 

Наменски филм: Искорењивање беснила - за стручна лица

Наменски филм: Искорењивање класичне куге свиња - за узгајиваче


 

Наменски филм: Искорењивање класичне куге свиња - за стручна лица

svetski dan borbe protiv besnila