lessphp fatal error: load error: failed to find /home-host/vetmin/public_html/projekti/itcm/wp-content/themes/theme49547/bootstrap/less/bootstrap.lesslessphp fatal error: load error: failed to find /home-host/vetmin/public_html/projekti/itcm/wp-content/themes/theme49547/style.less Вести | ITCM

Вести

РАДИОНИЦА „ПРИМЕНА НОВОГ ИНФОРМАЦИОНОГ СИСТЕМА“

У оквиру другог Координационог састанка пројекта Европске уније „Развој одрживог информационог система за Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде“, који реализује конзорцијум на челу са KPMG, у циљу додатног мотивисања запослених у Министарству, у Београду је 21. септембра 2017. године одржана радионица „Примена новог информационог система“.

Отварајући Координациони састанак заменик директора ITCM пројекта Александар Бућић је истакао да се реализација пројекта изградње интегрисаног информационог система ближи крају, да ће већ у децембру платформа овог система бити доступна свим запосленима у Управи за ветерину, Управи за заштиту биља и Сектору пољопривредне инспекције и да је ова радионица још један вид подршке Министарству у процесу увођења новог информационог система.

Обраћајући се присутнима пре почетка радионице, вођа пројекта Tony WIlsmore (Тони Вилсмор) је рекао да предстоји низ тренинга за све запослене, који ће имати приступ новом систему који обједињује све активности везане за контролу безбедности хране и тиме олакшава прикупљање, систематизацију, анализу и документовање свих релевантних података. Нагласио је да је овај систем израђен према потребама Министарства у веома комплексном сегменту контроле безбедности хране, као и то да је предвиђено да ће, у процесу „усвајања новог система”, корисници имати двогодишњу техничку подршку. За то време, систем би требало да се користи у пуном капацитету и тиме значајно убрза рад свих корисника и обезбеди максималну ефикасност.

Током радионице учесници су били највише заинтересовани за то да ли је предвиђена интеграција постојећих система и интерних база података у нови систем, да ли ће промене законских решења бити редовно ажуриране и интегрисане у систем, ко ће све имати приступ систему и да ли ће им систем олакшати или додатно отежати свакодневни рад. С обзиром на то да је радионица била интерактивног карактера и да је одређени број учесника већ имао прилику да се упозна са новим софтверским решењима, искоришћено је њихово искуство и присуство представника пројекта и одговорено је на већину питања која су се односила на то како систем функционише. Минимизиран је ниво забринутости у вези са применом и нови систем је оцењен као веома користан и сврсисходан.

Учесници су имали прилику да заједнички сагледају све предности савременог информационог система за контролу безбедности хране који обједињује 76 нових и 11 редизајнираних софтверских апликација и отворе нова питања која се односе на интерну организацију у самом Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Други Координациони састанак је окупио 46 представника Управе за ветерину, Управе за заштиту биља и Сектора пољопривредне инспекције, а присуствовали су и представници консултантске куће KPMG која води пројекат и Института Михајло Пупин који директно изводи пројекат.

ITCM branding
ITCM debata
?

ДИГИТАЛИЗАЦИЈОМ ДО БЕЗБЕДНОСТИ ХРАНЕ

Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, на 28. Саветовању ветеринара Србије, ново софтверско решење за издавање Уверења о здравственом стању животиња и Потврде о здравственом стању пошиљке кроз интегрисани документ. Апликација убрзава процес издавања овог значајног документа за промет животиња, повећава ефикасност рада и дигитализује рад надлежних служби, унапређује контролу заразних болести, побољшава инспекцијски надзор и обезбођује квалитетније услове за додељиванје здравственог стстуса фармама.

Новом апликацијом, која обједињује четири документа и пет прописа у један документ поједностављен је процес издавања прописане документације и повећана ефикасност надлежних служби што значајно утиче на управљање подацима у комплексном пољу безбедности хране, рекла је в.д. директора Управе за ветерину Емина Милакара отварајући Саветовање ветеринара, које се традиционално одржава на Златибору.

Софтверска апликација смањује могућност стварања грешака, посебно због непосредне размене података са лабораторијским информационим системом у научним и специјалистичким ветеринарским институтима и не дозвољава издавање Уверења уколико сви подаци нису валидни. Још важније, систем блокира газдинства на којима је запажена заразна болест и онемогућава кретање животиња које се налазе на том газдинству и издавање Уверења.

Ова апликација је само део информационог система који се развија средствима Европске уније, опредељеним за успостављање одрживог информационог система за управљање, комуникацију и контролу безбедности хране, здравља и добробити животиња и здравља биљака у Републици Србији.

Имајући у виду важност здравствене и хигијенске исправности прехрамбених производа, Управа за ветерину заједно са Управом за биље и Сектором пољопривредне инспекције, спроводи пројекат развоја  савременог информационог система за безбедност хране који обједињује више од 76 нових и 11 редизајнираних софтверских модула.

ITCM 1
ITCM 2
ITCM 3

РАЗМЕНА ИСКУСТАВА НА САЈМУ ПОЉОПРИВРЕДЕ

Досадашњи резултати и крајњи циљеви ЕУ пројекта „Развој одрживог информационог система за Министарство пољопривреде и заштите животне средине” представљени су на 84. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду. Представници пројекта су, на штанду Министарства пољопривреде и заштите животне средине (Министарство), имали прилику да посетиоцима сајма представе значај информационог система за безбедност хране, као и да  успоставе контакте и размене искуства са представницима других пројеката које финансира Европска унија.

Пројекат развоја интегрисаног и одрживог информационог система један је од резултата дугорочне сарадње између Европске уније и надлежних служби Владе Републике Србије у процесу придруживања Србије Европској унији. Вредност подршке Европске уније у креирању овог система је 1.345.000 евра, што је само део подршке Европске уније Министарству у оквиру ИПА програма.

У процесу приближавања Европској унији Република Србија треба да обезбеди висок ниво усаглашености са стандардима ЕУ у секторима безбедности и квалитета хране и хране за животиње, ветеринарства и фитосанитарног сектора. Зато је Министарство у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Србији на свом штанду обезбедило сусрет и размену искустава свих пројеката које спроводи Министарство уз финансијску и техничку подршку Европске уније.

Сајам је био право место да се прикаже како интегрисани информациони систем решава изазове следљивости, смањује  могућност фалсификовања докумената и осигурава квалитет предузетих активности путем електронске размене података, али и омогућава праћење ланца снабдевања, проверу порекла и квалитета производа, брзу идентификацију и корекцију грешака, лакшу доступност и транспарентност информација намењених крајњим корисницима.

 

Шира јавност је могла да се упозна са циљевима пројекта путем информативног летка који можете преузети ОВДЕ.

 

IMG_1384
IMG_1394
IMG_1407

РАЗВИЈЕНА IT ПЛАТФОРМА ЗА БЕЗБЕДНОСТ ХРАНЕ У СРБИЈИ

На отварању Националне конференције „Примена нових информационих технологија на систем контроле безбедности хране у Србији“,  која је одржана у Београду 29. новембра 2017. године, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде  Бранислав Недимовић је истакао да је нови информациони систем платформа за заштиту унутрашњег тржишта и лакши извоз домаћих производа.

„Вођени познатим концептом Европске уније у области пољопривреде од њиве до трпезе, који подразумева контролу свих фаза производње, прераде, превоза, складиштења и припреме хране, развили смо систем, који служи бољој интерној и интерсекторској комуникацији, што директно утиче на то да грађани буду сигурнији у безбедност и квалитет хране“, рекао је министар Недимовић.

Нови интегрисани информациони систем за  управљање и контролу безбедности хране (ITCM), развијен je уз подршку Европске уније. Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар, на конференцији је рекла да је нови систем усклађен са принципима ЕУ, чиме је Србија за корак ближа испуњавању критеријума за придруживање постављеним у Поглављу 12. Она је додала да је у развој система уложено милион и триста хиљада евра и да је, у договору са Министарством, обезбеђено додатних 300.000 евра за набавку опреме која ће омогућити дугорочно функционисање интегрисаног информационог система.

Конзорцијум који је водио KПМГ, реализовао је ITCM пројекат у сарадњи са иностраним партнерима, експертима и домаћим стручњацима из Института Михајло Пупин. Током две године рада стучњака различитих профила, развијен  је јединствени систем нових софтверских решења и  унапређених  постојећих апликација Управе за ветерину, Управе за заштиту биља и Сектора пољопривредне инспекције. Интеграција ових система омогућила је ефикаснији рад служби одговорних за то да храна биљног и животињског порекла и храна за животиње у Србији буде безбедна и прописаног квалитета.

Видео извештај и презентације са Националне конференције, организоване поводом успешне реализације ITCM  пројекта, можете погледати овде.

ITCM prezentacija - Put Proizvoda
ITCM prezentacija - Prezentacija Rezultata Projekta
ITCM - UzZB Prezentacija
ITCM - UzV Prezentacija
ITCM - SPI Prezentacija