OBAVEŠTENJE O NALAZU STRUVITA U FILETIMA SKUŠE IZ HRVATSKE


Državni inspektorat Republike Hrvatske objavio je informaciju za potrošače o opozivu proizvoda Adriatic Queen, „Skuša fileti u maslinovom ulju“ , težine 105 g, broj lota  L12/03/20 V4,  zbog postojanja mogućnost pojave kristala “struvita”, proizvođača  “Sardina d.o.o” , Postira, Hrvatska. Kristali struvita nastaju spajanjem prirodnih, normalnih sastojaka mesa svih morskih plodova nakon što se riba sterilizuju u konzervi. Struviti ne predstavljaju rizik po zdravlje ljudi, jer se rastvaraju u želucu i ne akumuliraju u organizmu kao štetne materije. Medjutim, kako ovi kristali mogu biti veličine i do 1 cm i podsećaju na staklo, mogu dovesti, naročito kod mlađe populacije, do mehaničkog oštećenja usne duplje i gornjih organa za varenje. Prema informacijama iz RASFF Hrvatska, sporni lot je stavljen na tržište Češke i Slovačke. Istragom sprovedenom u Srbiji, utvrđeno je da se sporni lot konzerve skuše ne nalazi se u ovom trenutku u prometu na teritoriji Republike Srbije.

OBAVEŠTENЈE U VEZI SA PODNOŠENЈEM ZAHTEVA UPRAVI ZA VETERINU


Obaveštavamo vas da počev od 18.05.2020. godine podnošenja zahteva Upravi za veterinu će se isključivo vršiti putem pošte ili podnošenjem zahteva na pisarnici Uprava za zajedničke poslove republičkih organa,Vlada Republike Srbije, Omladinskih brigada br.1 Novi Beograd, elektronsko podnošenje zahteva prestaje na osnovu prestanka važenja vandrednog stanja u Republici Srbiji.

PRESTANAK VAKCINACIJE SVINЈA PROTIV KLASIČNE KUGE SVINjA U REPUBLICI SRBIJI OD 15.12.2019.GODINEPrestanak vakcinacije svinja protiv klasične kuge svinja u Repbulici Srbiji.

Brojevi telefona za prijavu uginuća ili sumnje na bolest afričke kuge svinja


Broj telefona:  
0800/234-236 tokom čitavog dana ili, u toku radnog vremena  opširnije...  

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Uprava za veterinu, u saradnji sa Svetskom organizacijom za zaštitu zdravlјa životinja (OIE) I veterinarskim službama na Balkanu, započinje kampanju jačanja svesti o kontroli populacije napuštenih životinja.

Kampanja je organizovana kao deo šireg projekta posvećenog unapređenju dobrobiti u Evropi, koju je pokrenula organizacija OIE, uz podršku 53 evropske države i Evropske unije, a kojim rukovodi Upravna grupa za Dobrobit životinja u Evropi, čiji je Srbija član.

Kampanja će trajati do kraja godine, uz održavanje niza aktivnosti, koje uklјučuju distribuciju stručnog i promotivnog materijala (letaka, postera, upitnika, vodiča) pripremlјenih od strane OIE, kako u elektronskoj tako i u pisanoj formi. Biće promovisani odgovorno vlasništvo i najviši standardi za održivo rešavanje problema napuštenih životinja. Deo materijala biće dopremlјen u Srbiji u narednom periodu i distribuiran cilјnim grupama preko mreže veterinarskih organizacija, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva.

Cilј ove kampanje je razvijanja svesti javnosti o problemu sa napuštenim životinjama, o merama zaštite dobrobiti životinja, ulozi pojedinaca, organizacija i instritucija, kao i značaju dugoročnog rešavanja ovog problema, u skladu sa najvišim standardima koje je izradio OIE.

Dr. Miodrag Petrović, v.d. direktora Uprave za veterinu, izjavio je tim povodom sledeće: “Rešavanje problema napuštenih životinja je veoma značajno ne samo za Srbiju već i za čitav Balkan. Mi smo u saradnji sa OIE, kroz aktivno učešće na razvoju dobrobiti u Evropi, uspeli da mobilišemo sredstva za pokretanje ove kampanje. Želimo da motivišemo sve zainteresovane strane, da daju najveći doprinos rešavanju ovog problema.”

Direktor OIE, Dr Monique Eloit, objavila je na internet stranicama ove organizacije, video i pisanu izjavu, kojom je ozvaničila početak kampanje i potvrdila visoku posvećenost podršci našem region da se ovaj problem reši na održiv način.

https://www.oie.int/en/for-the-media/press-releases/detail/article/new-initiative-of-the-oie-to-control-stray-dog-population/

Pozivamo sve zainteresovane organizacije i pojedince da zajedno podrzimo i učestvujemo u ovoj kampanji.

Ministarstvo će na Međunarodnom sajmu polјoprivrede, na svom štandu, 19.5.2016. godine, deliti promotivne materijale i informisati posetioce o ovoj kampanji.

“Svom psu možete reći sve, osim zbogom”

“Budi njegov heroj”

“Odgovorno vlasništvo”

(kliknite na sliku za PDF)

Liflet

Linkovi

https://rpawe.oie.int/index.php?id=4

https://www.oie.int/index.php?id=169&L=0&htmfile=titre_1.7.htm

 
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional