OBAVEŠTENЈE U VEZI SA PODNOŠENЈEM ZAHTEVA UPRAVI ZA VETERINU


Obaveštavamo vas da počev od 18.05.2020. godine podnošenja zahteva Upravi za veterinu će se isključivo vršiti putem pošte ili podnošenjem zahteva na pisarnici Uprava za zajedničke poslove republičkih organa,Vlada Republike Srbije, Omladinskih brigada br.1 Novi Beograd, elektronsko podnošenje zahteva prestaje na osnovu prestanka važenja vandrednog stanja u Republici Srbiji.

PRESTANAK VAKCINACIJE SVINЈA PROTIV KLASIČNE KUGE SVINjA U REPUBLICI SRBIJI OD 15.12.2019.GODINEPrestanak vakcinacije svinja protiv klasične kuge svinja u Repbulici Srbiji.

Brojevi telefona za prijavu uginuća ili sumnje na bolest afričke kuge svinja


Broj telefona:  
0800/234-236 tokom čitavog dana ili, u toku radnog vremena  opširnije...  

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Dana 7. juna 2016. godine, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, proglasilo je teritoriju opštine Bujanovac zaraženim područjem, a teritoriju Pčinjskog upravnog okruga ugroženim područjem  čime je Republika Srbija zvanično u skladu sa procedurom OIE proglašena teritorijom zaraženom virusom  Nodularnog dermatitisa.

U proteklih mesec dana Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine , Uprava za veterinu, je sprovele sve neophodne mere za sprečavanje širenja, suzbijanja i iskorenjivanje bolesti nodularni dermatitis - Dermatitis nodosa – Lumpy skin disease (LSD) prema odredbama Zakona o veterinarstvu („Sl.glasnik SR“, br. 91/2005, 30/2010, 93/2012) i preporukama Međunarodnih organizacija (OIE-World Organisation for Animal Health i European Food Safety Authority - EFSA).

 

Doneta je zabrana prometa prijemčivih životinja (goveda) na celokupnoj teritoriji Republike Srbije, uz asistencijom pripadnika Vojske Republike Srbije i Ministarsva unutrašnjih poslova Republike Srbije sprovode se akcije sprečavanja nelegalnog prometa životinja.

Na teritorijama koje su proglašene zaraženim i ugroženim područijem sprovode se mere koje su neophodne za sprečavanje daljeg širenja, mere suzbijanja i iskorenjivanja bolesti. Tokom sprovođenja mera na 119 gazdinsava potvrđeno je prisustvo obolelih životinja od bolesti kvrgave kože na osnovu kliničke slike i na osnovu laboratorijske dijagnostike.https://vet-uprava-srbija.cartodb.com/viz/dc7e6914-420c-11e6-b56e-0ea31932ec1d/public_map

U cilju sprečavanja širenja bolesti na human način je izvršena eutanazija 551 životinje, a 4 životinje su uginule od posledica ove bolesti. Republika Srbija je obezbedila dovoljnu količinu budžetskih sredstava za isplatu nadoknade štete vlasnicima čije su životinje eutanazirane, te je na osnovu realne štete izvršena isplata u visini sredstava od 42.072.720, 00 dinara.

 

Dana 24. juna 2016. dana nakon isporuke 50 000 doza vakcina, od strane „evropske banke vakcina“ započeta je vakcinacija goveda u zaraženom području. Republika Srbija je obezbedila interventnim uvozom dodatne količine vakcina od 400 000 doza za vakcinaciju goveda i u zaraženim područjma koja je započeta 27. juna 2016. godine u skladu sa donetim Planom vakcinacije za teritoriju Republike Srbije. 

Plan vakcinacije u zonama A, B i V se realizuje u skladu sa donetim Planom, te se ispunjenje očekuje u predviđenim rokovima. Plan vakcinacije u „slobodnoj zoni“ zona V je izvršen u skladu sa prioritetima vakcinacije goveda koja se drže u intenzivnom uzgoju.

Sprovođenje navedenih mera imalo je za sledeće:

- od dana 01. jula 2016. nije prijavljeno niti jedno novo žarište van granica već zaraženih područja;

- ali, došlo je do pojave kliničke slike oboljenja kod pojedinih goveda koja su bile vakcinisane u periodu inkubacije bolesti – „postvakcinalna pojava bolesti“, kod životinja koje nisu mogle da odgovore adekvatno na vakcinaciju jer su već bile zaražene „divljim virusom“. Izvršena je humana eutanazija samo pojedinačnih grla goveda sa kliničkom manifestacijom ove bolesti na gazdinstvima.

Korisni linkovi

https://vet-uprava-srbija.cartodb.com/viz/dc7e6914-420c-11e6-b56e-0ea31932ec1d/public_map

Bugarski BABH: https://www.babh.government.bg/bg/Page/info-lsd/index/info-lsd/%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

Makedonska agencija:  https://fva.gov.mk/index.php?lang=mk

 
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional