OBAVEŠTENЈE U VEZI SA PODNOŠENЈEM ZAHTEVA UPRAVI ZA VETERINU


Obaveštavamo vas da počev od 18.05.2020. godine podnošenja zahteva Upravi za veterinu će se isključivo vršiti putem pošte ili podnošenjem zahteva na pisarnici Uprava za zajedničke poslove republičkih organa,Vlada Republike Srbije, Omladinskih brigada br.1 Novi Beograd, elektronsko podnošenje zahteva prestaje na osnovu prestanka važenja vandrednog stanja u Republici Srbiji.

PRESTANAK VAKCINACIJE SVINЈA PROTIV KLASIČNE KUGE SVINjA U REPUBLICI SRBIJI OD 15.12.2019.GODINEPrestanak vakcinacije svinja protiv klasične kuge svinja u Repbulici Srbiji.

Brojevi telefona za prijavu uginuća ili sumnje na bolest afričke kuge svinja


Broj telefona:  
0800/234-236 tokom čitavog dana ili, u toku radnog vremena  opširnije...  

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Početna Vesti Vesti o događajima Oralna vakcinacija iskorenjuje besnilo

Oralna vakcinacija iskorenjuje besnilo

Email Štampa PDF

24.2.2012. Fakultet Veterinarske medicine u Beogradu

Savremena metoda oralne vakcinacije divljih životinja dala je izuzetne rezultate u borbi protiv besnila u Srbiji već nakon godinu i po dana primene, pa ne čudi da je ova tema izazvala značajnu pažnju i na upravo završenom 33. „Seminaru inovacija znanja veterinara“.

„Program iskorenjivanja besnila koji Uprava za veterinu sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije dokazao je da smo mi već deo Evrope, da naši stručnjaci na najefikasniji način primenjuju savremene tehnologije i da će Srbija i po pitanju iskorenjivanja besnila biti primer u regionu“ – rekao je mr.sci.vet Budimir Plavšić, načelnik Odeljenja za zdravstenu zaštitu, dobrobit i sledljivost životinja Uprave za veterinu i nacionalni koordinator projekta „Iskorenjivanje klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji“.

Ovog proleća obaviće se još jedna, peta po redu oralna vakcinacija, a očekuje se da će po završetku petogodišnjeg kontinuiranog primenjivanja, smrtonosna bolest – besnilo, biti potpuno iskorenjena.

U dosadašnjim akcijama oralne vakcinacije koje se obavljaju u proleće i jesen iz aviona je izbačeno po oko 1.600.000 mamaka. Avioni koji izbacuju vakcine  imaju specijalne aparate opremljene GPS sistemom i posebno dizajniranim softverom, pa mamkove sa vakcinom izbacuju sa značajnom preciznošću na svakih 100m u definisanim područjima.

Analiza dosadašnjih rezultata je pokazala da oralna vakcinacija već daje značajne rezultate. U toku 2011. godine zabeleženo je 46 slučaja besnila, uglavnom kod lisica, što je značajno manje u odnosu na 2010. godinu, kada su registrovana 104 slučaja, odnosno 5 puta manje nego 2009. godine kada je zabeležen 181 slučaj besnila.

Očekuje se da će besnilo biti iskorenjeno najpre kod lisica. Na taj način biće zaštićena i populacija domaćih životinja, koja predstavlja prvu liniju koja može da ugrozi zdravlje ljudi.

Srbija je prva zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja je počela primenu ovog petogodišnjeg projekta i za samo godinu i po dana od početka primene postigla zapažene rezultate. Slični projekti se sprovode i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana kako bi se postiglo potpuno iskorenjivanje ovih bolesti u čitavom regionu.

Projekat „Podrška za kontrolu i iskorenjivanje klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji“ predstavlja i priznanje stručnjacima u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, jer je ovo prvi projekat u Srbiji koji u okviru IPA podrške finansira Evropska unija.

 
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional