OBAVEŠTENЈE U VEZI SA PODNOŠENЈEM ZAHTEVA UPRAVI ZA VETERINU


Obaveštavamo vas da počev od 18.05.2020. godine podnošenja zahteva Upravi za veterinu će se isključivo vršiti putem pošte ili podnošenjem zahteva na pisarnici Uprava za zajedničke poslove republičkih organa,Vlada Republike Srbije, Omladinskih brigada br.1 Novi Beograd, elektronsko podnošenje zahteva prestaje na osnovu prestanka važenja vandrednog stanja u Republici Srbiji.

PRESTANAK VAKCINACIJE SVINЈA PROTIV KLASIČNE KUGE SVINjA U REPUBLICI SRBIJI OD 15.12.2019.GODINEPrestanak vakcinacije svinja protiv klasične kuge svinja u Repbulici Srbiji.

Brojevi telefona za prijavu uginuća ili sumnje na bolest afričke kuge svinja


Broj telefona:  
0800/234-236 tokom čitavog dana ili, u toku radnog vremena  opširnije...  

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Početna Vesti Vesti o događajima Schmallenberg virus

Schmallenberg virus

El. pošta Štampa PDF

Schmallenberg  virus je prvi put otkriven  u novembru mesecu 2011. godine kod goveda, na gazdinstvu u mestu Schmallenberg, u Nemačkoj, po kome  je i dobio naziv. Za sada je dokazano da ovaj virus uzrokuje bolest kod goveda, ovaca i koza. Pored Nemačke, potvrđen je  i u Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Italiji, Luksemburgu, Velikoj Britaniji i Španiji.

Bolest se manifestuje  nespecifičnim kliničkim simptomima kod odraslih goveda, ovaca, koza. Zaraženi mladunci se rađaju mrtvi, uglavnom sa malformacijama, ili uginjavaju posle rođenja.

Za sada nije dokazano da se bolest prenosi na ljude.  Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), je sproveo preliminarnu procenu zoonotskog potencijala Schmallenberg virusa, koja ukazuje na to da je malo verovatno da će novi Ortobunyavirus uzrokovati bolest kod ljudi, ali u ovom trenutku to nije moguće u potpunosti isključiti.

 

ETIOLOGIJA

 

Schmallenberg  virus pripada familiji Bunyaviridae, rodu Ortobunyavirusa  i njegov genom ukazuje na to da se radi o virusu iz serogrupe Simbu, koja broji oko 25 različitih virusa. Nijedan od ovih virusa nije ranije  otkriven u Evropi, ali se pojavljuju u Africi, Aziji, Australiji i Americi. Primarno se prenose putem vektora (insektima iz familije Culicoides), što ukazuje na to da je prenos virusa zimi ograničen. Horizontalno prenošenje sa životinje na životinju, ili prenošenje putem mesa i drugih proizvoda životinjskog porekla nije dokazano.  Vertikalno prenošenje  očigledno postoji, sa pojavom uginuća plodova, mrtvorođenosti  ili uginjavanja nakon rođenja. Nijedan od virusa iz ove serogrupe se ne nalazi na listi bolesti Svetske organizacije za zaštitu zdravlja životinja (OIE).

Izvor: https://www.fli.bund.de

 

Vrste životinja koje su prijemčive na SBV su: goveda, ovce, koze i bizoni. Viremija je jako kratka i traje 4-6 dana nakon infekcije, čime je dodatno otežana identifikacija virusa kod odraslih živih životinja. Vuris je u inficiranom fetusu prisutan znatno duže, što olakšava dijagnostiku. Vakcinacija za sada ne postoji.  Za  prirodni imunitet  je dokazano da se kod srodnih virusa razvija izuzetno brzo.

 

EPIDEMIOLOGIJA

 

U zemljama u kojima je bolest potvrđena, kao i u suesednim zemljama se sprovode epidemiološka, imunološka i virusološka istraživanja, i vrši se nadzor nad zdravstvenim stanjem ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama. S obzirom da je sezona jagnjenja i jarenja u toku, a i zbog postojanja vektora, očekuje se pojava novih slučajeva bolesti u narednom periodu.

Takođe, u laboratorijama se radi na razvijanju novih dijagnostičkih alata, tako da će biti moguće sprovesti praćenje blesti i širenje virusa ukoliko dođe do pojave novih slučajeva.

 

SIMPTOMI I PATOMORFOLOŠKI NALAZ:

 

Kod odraslih preživara se javljaju hipertermija, loša opšta kondicija, anoreksija, smanjenja proizvodnja mleka, pobačaji. Oporavak je brz i traje nekoliko dana, eventualno nekoliko nedelja.

Kod novorođenih jedinki se javlja ataksija, paraliza ekstremiteta, atrofija mišića, kraća donja vilica, poremećaji u ponašanju, slepilo.

Kod pobačenih fetusa su prisutne sledeće patomorfološke promene: arthrogryposis, hydrocephalus, ankylosis, brachygnathia inferior, torticollis, scoliosis.

 

 

DIFERENCIJALNA DIJAGNOSTIKA

 

  •    Kod odraslih jedinki:

             - bolest plavog jezika;

 - slinavka i šap;

 - bovina virusna dijareja;

 - groznica doline Rifta;

 - herpevirusna infekcija tip 1;

 - toksioinfekcija;

  •    Kod malformacije mladunaca:

 - genetski faktori;

 - bolest plavog jezika;

 - pestivirusi;

 - drugi virusi iz серо grupe Simbu (Akabana)

 

LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA

 

Izvršena je hitna nabavka dijagnostikuma za ovu bolest što će omogućiti brzu i pouzdanu dijagnostiku u Srbiji. Uzorci za ispitivanja: krv od odraslih jedinki, krv, serum i mekonijum od živih mladunaca, a od uginulih i mrtvorođenih promenjeno tkivo mozga, slezina i krv.

Vrši se izolacija virusa na kulturi tkiva, serološka ispitivanja (indirektna imunofluorescencija, test neutralizacije), PCR.

 

KONTROLNE MERE

 

Države EU, u kojima je bolest potvrđena, nisu uvele zabranu prometa živih životinja, mesa, mleka, niti  drugih proizvoda i poluproizvoda životinjskog porekla.Takođe, nije uvedena zabrana prometa živih preživara koji potiču iz zaraženih područja, zato što ta mera nije prigodna u kasnijoj fazi bolesti,  ako uzmemo u obzir informaciju o vrlo kratkom periodu viremije kod goveda (4-6 dana nakon infekcije).

Do sada se potvrđeni slučajevi smatraju posledicom infekcije u letnjem periodu (prisustvo insekata) što je razlog što nije uvedena mera zabrane prometa ni na zaraženim gazdinstvima. Ali, s obzirom da se očekuju novi slučajevi bolesti, zbog svega ranije pomenutog, vlasnicima životinja se savetuje da prijave sve slučajeve malformacija novorođenih jedinki, ili bilo kakvih drugih simptoma odnosno znakova bolesti.

 

NADZOR 

 

U slučaju pobačaja ili nalaza mrtvoređenih mladunaca, preuranjenog partusa, mumifikacije fetusa, disfunkcije ili deformacije fetusa i  novorođenih mladunaca, ataksije, paralize ekstremiteta, atrofije mišića, malformacije zglobova, tortikolisa, kifoze, kraće donje vilice, poremećaja u ponašanju i slepila, OBAVEZNA JE PRIJAVA SUMNJEna ovu bolest i uzorkovanje materijala za laboratorijska ispitivanja u nadležnom veterinarskom institutu.

 

Korisni linkovi:

https://www.oie.int/en/our-scientific-expertise/specific-information-and-recommendations/schmallenberg-virus/

https://ec.europa.eu/food/animal/diseases/schmallenberg_virus/index_en.htm

https://www.efsa.europa.eu/en/supporting/doc/241e.pdf

https://www.fli.bund.de/en/startseite/current-news/animal-disease-situation/neworthobunyavirus-

 
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional