OBAVEŠTENЈE U VEZI SA PODNOŠENЈEM ZAHTEVA UPRAVI ZA VETERINU


Obaveštavamo vas da počev od 18.05.2020. godine podnošenja zahteva Upravi za veterinu će se isključivo vršiti putem pošte ili podnošenjem zahteva na pisarnici Uprava za zajedničke poslove republičkih organa,Vlada Republike Srbije, Omladinskih brigada br.1 Novi Beograd, elektronsko podnošenje zahteva prestaje na osnovu prestanka važenja vandrednog stanja u Republici Srbiji.

PRESTANAK VAKCINACIJE SVINЈA PROTIV KLASIČNE KUGE SVINjA U REPUBLICI SRBIJI OD 15.12.2019.GODINEPrestanak vakcinacije svinja protiv klasične kuge svinja u Repbulici Srbiji.

Brojevi telefona za prijavu uginuća ili sumnje na bolest afričke kuge svinja


Broj telefona:  
0800/234-236 tokom čitavog dana ili, u toku radnog vremena  opširnije...  

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Početna Vesti Vesti o događajima Saopštenje povodom konferencije

Saopštenje povodom konferencije

El. pošta Štampa PDF

U Beogradu, u hotelu Holiday Inn, 27.marta 2012. godine se održava Prva nacionalna konferencija o klasičnoj kugi svinja i besnila u okviru  Projekta „Podrška programu kontrole iskorenjivanja klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji“.

Konferenciju otvara g. Dušan Petrović, Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede a pozdravnu reč daju i g. Vensan Dežer, šef delegacije Evropske unije u Srbiji i g. Zoran Mićović, direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Na konferenciji prisustvuje preko 100 veterinarskih stručnjaka iz zemlje iz najvažnijih istitucija i službi: Fakulteta veterinarske medicine, naučnih i specijalističkih veterinarskih instituta, Veterinarske komore Srbije, Srpskog veterinarskog društva, veterinarskih organizacija i Uprave za veterinu sa terenskom veterinarskom inspekcijom.

„Moram da naglasim da je, kada su u pitanju kontrola i iskorenjivanje ovih bolesti, Srbija već usvojila sva neophodna zakonska akta, koja su u potpunosti usklađena sa propisima Evropske unije i da se sve što radimo na ovom polju u potpunosti poklapa sa EU standardima“, rekao je Dušan Petrović, Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede na otvaranju konferencije, istakavši da je „Srbija među prvim zemljama u regionu koja sprovodi ovakve projekte zbog čega veliku zahvalnost dugujemo  Evropskoj uniji koja nas u tome podržava.“

„Zaštita zdravlja životinja je izuzetno važna, jer se time štiti i zdravlje ljudi ali i otvara mogućnost proširenja tržišta domaće hrane na Evropsku uniju“, rekao je Vensan Dežer, šef delegacije EU u Srbiji i dodao da je „prepoznajući značaj ovog projekta kako za Srbiju tako i za čitav region, EU obezbedila značajna sredstva iz IPA fondova.“

Zoran Mićović, direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, ocenio je da su ovaj, ali i drugi projekti koje sprovodi Uprava za veterinu imali ključni značaj za kontrolu i iskorenjivanje zaraznih bolesti životinja, naglasivši značaj edukacije i neophodnosti da se u rešavanje ovog problema uključi najšira zajednica – od građana do najviših državnih organa. 

Na konferenciji su istaknuti rezultati sprovođenja programa iskorenjavanja klasične kuge svinja i besnila kao i strateški planovi za naredni period.

Broj slučajeva besnila u Srbiji značajno je manji u odnosu na prethodne godine, zahvaljujući programu kontrole i iskorenjivanja koji sprovodi Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede uz podršku Evropske unije. Pojava besnila pet puta je manja u odnosu na 2009. godinu. Povoljna epizootiološka situacija beleži se i kada je u pitanju klasična kuga svinja jer je od poslednjeg žarišta, provog od oktobra 2007. godine, prošlo 16 meseci a radi se na stvaranju uslova koji bi, u narednih nekoliko godina, dozvolili  prestanak vakcinacije protiv klasične kuge svinja.

Kada je reč o klasičnoj kugi svinja istaknuta je važnost stalne kontrole i iskorenjivanja kroz vakcinaciju. Takođe, potrebno je raditi i na poboljašanju biosigurnosnih mera koje bi, postepeno, dovele do potpunog prestanka vakcinacije, što bi omogućilo izvoz živih svinja i svinjskog mesa. Na konferenciji je predstavljen i dalji plan oralne vakcinacije protiv besnila koji podrazumeva kontinuirano sprovođenje na teritoriji cele zemlje u narednih 5 do 6 godina. U pripremi je četvrta kampanja vakcinacije, čije otpočinjanje je planirano za prvu nedelju aprila. Oralne vakcinacije se, inače, sprovode dva puta godišnje.

Program kontrole i iskorenjivanja klasične kuge svinja i besnila divljih životinja više decenija unazad finansira se iz budžeta Republike Srbije, a od 2010. godine obezbeđena je i finansijska podrška iz fondova Evropske unije.

 
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional