OBAVEŠTENЈE U VEZI SA PODNOŠENЈEM ZAHTEVA UPRAVI ZA VETERINU


Obaveštavamo vas da počev od 18.05.2020. godine podnošenja zahteva Upravi za veterinu će se isključivo vršiti putem pošte ili podnošenjem zahteva na pisarnici Uprava za zajedničke poslove republičkih organa,Vlada Republike Srbije, Omladinskih brigada br.1 Novi Beograd, elektronsko podnošenje zahteva prestaje na osnovu prestanka važenja vandrednog stanja u Republici Srbiji.

PRESTANAK VAKCINACIJE SVINЈA PROTIV KLASIČNE KUGE SVINjA U REPUBLICI SRBIJI OD 15.12.2019.GODINEPrestanak vakcinacije svinja protiv klasične kuge svinja u Repbulici Srbiji.

Brojevi telefona za prijavu uginuća ili sumnje na bolest afričke kuge svinja


Broj telefona:  
0800/234-236 tokom čitavog dana ili, u toku radnog vremena  opširnije...  

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Početna Vesti Vesti o događajima OBAVEŠTENJE O TRENUTNOJ SITUACIJI, SPROVOĐENJU PLANA VAKCINACIJE I MERA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA, SUZBIJANJA I ISKORENJIVANJA BOLESTI KVRGAVE KOŽE – NODULARNOG DERMATITISA NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE

OBAVEŠTENJE O TRENUTNOJ SITUACIJI, SPROVOĐENJU PLANA VAKCINACIJE I MERA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA, SUZBIJANJA I ISKORENJIVANJA BOLESTI KVRGAVE KOŽE – NODULARNOG DERMATITISA NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE

Zaključno sa 19.07.2016. godine na teritoriji Republike Srbije proglašene su 22 opštine za zaraženo područje, i to:

- opštine Preševo, Bujanovac, Trgovište, Bosilegrad, Vranje, Vladičin Han i Surdulica, a Pčinjski upravni okrug ugroženim od bolesti kvrgave kože;

- opštine Crna Trava, Medveđa, Leskovac i Bojnik, a Jablanički upravni okrug ugroženim od bolesti kvrgave kože;

- opštine Dimitrovgrad i Babušnica, a Pirotski upravni okrug ugroženim od bolesti kvrgave kože;

- opština Prokuplje, a Toplički upravni okrug ugroženim od bolesti kvrgave kože;

- opštine Tutin, Novi Pazar i Kraljevo, a Raški upravni okrug ugroženim od bolesti kvrgave kože;

- opština Trstenik, a Rasinski upravni okrug ugroženim od bolesti kvrgave kože;

- opštine Zaječar i Boljevac, a Zaječarski upravni okrug ugroženim od bolesti kvrgave kože;

- opština Bor, a Borski upravni okrug ugroženim od bolesti kvrgave kože;

- opština Kučevo, a Braničevski upravni okrug ugroženim od bolesti kvrgave kože.

Na teritorijama koje su proglašene zaraženim i ugroženim područiem sprovode se mere koje su neophodne za sprečavanje daljeg širenja, mere suzbijanja i iskorenjivanja bolesti. Tokom sprovođenja mera na 165 gazdinsava potvrđeno je prisustvo obolelih životinja od bolesti kvrgave kože na osnovu kliničke slike i na osnovu laboratorijske dijagnostike. https://vet-uprava-srbija.carto.com/viz/9f706aa8-4d20-11e6-8bb2-0e98b61680bf/map

U cilju sprečavanja širenja na human način lišeno je života 619 životinja, 6 životinje su uginule od posledica ove bolesti. Republika Srbija je obezbedila dovoljnu količinu budžetskih sredstava za isplatu nadoknade štete vlasnicima čije su životinje eutanazirane, te je na osnovu realne štete izvršena isplata u visini sredstava od 61.956.894,00 dinara.

U toku je vakcinacija protiv bolesti kvrgave kože prema Planu vakcinacije u zonama A (100% završena vakcinacija celokupne populacije goveda), B (74,3% od ukupnog broja goveda u zoni) i V (Plan vakcinacije u „slobodnoj zoni“ zona V je izvršen u skladu sa prioritetima vakcinacije goveda koja se drže u intenzivnom uzgoju 51,4% od ukupnog broja goveda u zoni).

Zona А.pdf               Zona B.pdf          Zona V.pdf

Dana 14.07.2016. godine stupilo je na snagu Rešenje o zabrani kretanja goveda, broj: 119-01-277/2016-05/10 kojim se bliže propisuju uslovi za promet goveda na teritoriji Republike Srbije u skladu sa merama za za sprečavanje daljeg širenja, suzbijanja i iskorenjivanja bolesti kvrgave kože.

 
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional