OBAVEŠTENJE O NALAZU STRUVITA U FILETIMA SKUŠE IZ HRVATSKE


Državni inspektorat Republike Hrvatske objavio je informaciju za potrošače o opozivu proizvoda Adriatic Queen, „Skuša fileti u maslinovom ulju“ , težine 105 g, broj lota  L12/03/20 V4,  zbog postojanja mogućnost pojave kristala “struvita”, proizvođača  “Sardina d.o.o” , Postira, Hrvatska. Kristali struvita nastaju spajanjem prirodnih, normalnih sastojaka mesa svih morskih plodova nakon što se riba sterilizuju u konzervi. Struviti ne predstavljaju rizik po zdravlje ljudi, jer se rastvaraju u želucu i ne akumuliraju u organizmu kao štetne materije. Medjutim, kako ovi kristali mogu biti veličine i do 1 cm i podsećaju na staklo, mogu dovesti, naročito kod mlađe populacije, do mehaničkog oštećenja usne duplje i gornjih organa za varenje. Prema informacijama iz RASFF Hrvatska, sporni lot je stavljen na tržište Češke i Slovačke. Istragom sprovedenom u Srbiji, utvrđeno je da se sporni lot konzerve skuše ne nalazi se u ovom trenutku u prometu na teritoriji Republike Srbije.

OBAVEŠTENЈE U VEZI SA PODNOŠENЈEM ZAHTEVA UPRAVI ZA VETERINU


Obaveštavamo vas da počev od 18.05.2020. godine podnošenja zahteva Upravi za veterinu će se isključivo vršiti putem pošte ili podnošenjem zahteva na pisarnici Uprava za zajedničke poslove republičkih organa,Vlada Republike Srbije, Omladinskih brigada br.1 Novi Beograd, elektronsko podnošenje zahteva prestaje na osnovu prestanka važenja vandrednog stanja u Republici Srbiji.

PRESTANAK VAKCINACIJE SVINЈA PROTIV KLASIČNE KUGE SVINjA U REPUBLICI SRBIJI OD 15.12.2019.GODINEPrestanak vakcinacije svinja protiv klasične kuge svinja u Repbulici Srbiji.

Brojevi telefona za prijavu uginuća ili sumnje na bolest afričke kuge svinja


Broj telefona:  
0800/234-236 tokom čitavog dana ili, u toku radnog vremena  opširnije...  

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Početna Vesti Vesti o događajima NACIONALNI PROGRAM ZA SISTEMATSKO PRAĆENJE (MONITORING) REZIDUA U ŽIVIM ŽIVOTINJAMA I HRANI ŽIVOTINJSKOG POREKLA

NACIONALNI PROGRAM ZA SISTEMATSKO PRAĆENJE (MONITORING) REZIDUA U ŽIVIM ŽIVOTINJAMA I HRANI ŽIVOTINJSKOG POREKLA

Po Nacionalnom Programu za sistematsko praćenje (monitoring) rezidua u živim životinjama i hrani životinjskog porekla, u perioduod 31. marta do 15. avgusta 2016. godine, izdat je 461 nalog za ispitivanje prisustva rezidua (ostataka) zabranjenih supstanci i/ili supstanci čije maksimalne količine prelaze zakonski dozvolјene vrednosti.

Tokom ovog perioda, detektovano je prisustvo rezidua u 7 uzoraka, od čega 5 pozitivnih uzoraka na nalaz rezidua kokcidiostatika u hrani za životinje i jajima, 1 nalaz hinolona u jetri brojlera i 1 nalaz tetraciklina u bubregu svinje.

Od strane Uprave za veterinu u svim objektima u kojima je utvrđeno prisustvo rezidua, sprovedena je istraga i pojačano uzorkovanje od strane veterinarske inspekcije.

Kao rezultat sprovedenih aktivnosti, neškodlјivo je uništeno 25.920 jaja, zabranjena je upotreba sporne hrane za životinje, na farmama je zabranjen promet životinja do otklanjanja uzroka neusaglašenosti, nakon čega su iste stavlјene pod pojačan nadzor inspekcije.

U objektima (mešaonama) za proizvodnju hrane za životinje kod kojih je tokom istrage utvrđeno da su dostavlјale hranu farmama na kojima je detektovano prisustvo rezidua, sprovedene su službene kontrole, naložene pojačane mere čišćenja opreme i prostorija, kao i provera verifikacije naloženih mera/aktivnosti.

 
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional